Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. novembra 2019, 19:08
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Lekár, ktorý sa podpísal pod práceneschopnosť Pavla Ruska: Príjmem 5000 eur na daroch každý rok, nie je mi to nepríjemné

NEWS MARIAN KOČNER
Uložiť Uložené

Pavol Rusko sa dnes nedostavil na hlavné pojednávanie kvôli problémom s chrbticou, predseda senátu Emil Klemanič rozhodol, že súd konanie prerušuje do 2. decembra.

Dnes pokračoval súdny proces ku kauze údajného falšovania zmeniek TV Markíza. Podnikateľ Marian Kočner obvinený z objednávky vraždy novinára a bývalý riaditeľ televízie Pavol Rusko tvrdia, že v roku 2000 boli podpísané 4 zmenky v celkovej hodnote 69 miliónov eur. Kočner si na základe týchto zmeniek od Markízy peniaze nárokoval, a tak prebieha dokazovanie, či boli zmenky skutočne podpísané pred dvadsiatimi rokmi alebo ich Rusko a Kočner sfalšovali. 

Odporúčané
5 vecí, ktoré by si mal vedieť o kauze zmenky: Ako vraj chceli Marian Kočner a Pavol Rusko z Markízy vytiahnuť 69 miliónov eur 5 vecí, ktoré by si mal vedieť o kauze zmenky: Ako vraj chceli Marian Kočner a Pavol Rusko z Markízy vytiahnuť 69 miliónov eur 9. septembra 2019, 8:22

Týždeň znalcov prerušila PN Pavla Ruska

Tento týždeň mal byť na programe výsluch súdnych znalcov, ktorí kontrolovali podpisy Pavla Ruska na zmenkách a porovnávali ich s tým, ako sa podpisoval v priebehu rokov. 

Hneď v úvode pojednávania predesa senátu Emil Klemanič čítal list od obhajcu Pavla Ruska Mareka Paru z 15. novembra, v ktorom sa píše o žiadosti zrušiť hlavné pojednávanie v najbližších dňoch, pretože má Pavol Rusko vystavené oznámenie o práceneschopnosti na na 18. až 20. novembra a ešte pár dní pred predložením PN-ky súdu oznámil, že chce byť prítomný, keď budú vypovedať znalci. 

Marian Kočner a Pavol Rusko
Marian Kočner a Pavol Rusko Zdroj: TASR - Jakub Kotian

Nič iné, len všeobecné kecy

Zástupca Markízy Daniel Lipšic a prokurátor Ján Šanta dostali možnosť oboznámiť sa s predmetom PN-ky: „Nič iné, len všeobecné kecy,“ okomentoval obsah práceneschopnosti Šanta, ktorý poukazuje na to, že sa v dokladoch nepíše o žiadnej odbornej lekárskej správe, ani o tom, že by Pavol Rusko nemohol byť zúčastnený na hlavnom pojednávaní. „Chýba tam z medicínskeho pohľadu informácia, v čom konkrétne by prítomnosť obžalovaného zhoršila jeho zdravotný stav,” povedal Lipšic.

Bohapustá obštrukcia

Šanta viackrát spomenul, že môže ísť o obštrukciu: „Nehodnotím to nijak inak ako bohapustú obštrukciu, najmä v kontexte toho, že zo strany svedka sme tu počuli, že obhajoba bohapusto marila výkon väzby," povedal prokurátor.

Daniel Lipšic navrhol, aby bol Pavol Rusko vzatý do väzby: „Vytvára to dôvodné podozrenie, že môžu byť naplnené dôvody útekovej väzby,“ dodal Lipšic podľa denníka SME, senát sa však zatiaľ nevyjadril, či bude chcieť Ruska zatknúť. „Ohradzujem sa voči akémukoľvek obvineniu z obštrukčného konania,“ reaguje obhajca Pavla Ruska, ktorý tvrdí, že Rusko vždy s políciou spolupracoval a bol súčinný. 

Marian Kočner a Pavol Rusko
Marian Kočner a Pavol Rusko Zdroj: TASR - Jakub Kotian

Kto je Peter Lipták – lekár, ktorý potvrdil Ruskovu práceneschopnosť? 

Denník N informoval, že lekár, ktorý potvrdil zdravotné komplikácie Pavla Ruska týkajúce sa krčnej chrbtice, je Peter Lipták. V minulosti ho už polícia vyšetrovala kvôli korupcii po tom, čo TV Markíza zverejnila videoreportáž, v ktorej sa Lipták sám otvorene priznal k braniu úplatkov: „Ja to robím tak, že od svojich pacientov prijímam dary. Príjmem 5000 eur na daroch každý rok. Nás ako keby život tlačil k tomu, že musíme prijať akúkoľvek pomoc, najmä finančnú.“

Lipták dodáva, že je v úplnom poriadku, že si berie peniaze najmä od chudobných ľudí: „Nie je mi to vôbec nepríjemné, lebo tie peniaze potrebujem. Je to v poriadku.“

Aj právny zástupca Markízy Daniel Lipšic si na toto video spomenul: „To meno lekára je totožné s menom lekára, ktorý prednedávnom verejne obhajoval korupciu v tejto krajine, aj v televízii, ktorá je mojím klientom,“ píše Denník N

„Som presvedčený o tom, že som postupoval podľa zákona,“ reagoval Peter Lipták. Nechcel riešiť cez médiá, či práceneschopnosť pre Pavla ruska vypísal účelovo. K tomu, či môže všeobecný lekár určovať diagnózu, ktorá je v PN-ke, poznamenal, že špecialistom je aj všeobecný lekár. Voči obvineniu Lipšica, že má byť lekárom pochybnej povesti, sa ohradil. „Z mojej strany sa poradím s právnikmi a pokiaľ takéto niečo je, tak to budem žalovať,“ avizoval. 

„Nemal s pohybom žiadny problém, agresivity mal v sebe akurát dosť“

Svedectvo bratislavčanky Zuzany Freyerovej, ktorá videla Ruska ráno v nemocnici

„Išla som s maminou do prijímacej kancelárie, prijímali ju do nemocnice. Všimla som si, že pri ďalších dverách sa niekto v šiltovke rozčuľuje. Pozrela som sa bližšie a bol to slávny Pavol Rusko. Mal okolo krku šál. Najprv sa nervózne prechádzal a potom sa domáhal toho, aby ho vzali dovnútra. Sestričky mu ale povedali niečo v tom zmysle, že najprv berú objednaných pacientov. On sa rozčuľoval, robil scény a hovoril aj niečo o tom, že toto sú tí, čo chodia protestovať za slušné Slovensko,“ opísala Denníku N celú situáciu. „Ešte sme sa tam s jednou pani čudovali, že má tú drzosť sa rozčuľovať.“

Pani Zuzana potvrdila, že Pavol Rusko nemal žiadny problém s pohybom tak, ako sa píše v potvrdení o oprácineschopnosti: „Nemal s pohybom žiadny problém, agresivity mal v sebe akurát dosť,“ povedala pre Denník N.

Domov
Zdieľať
Diskusia