Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
21. februára 2016, 18:24
Čas čítania 0:00
Tori

Záhada Blair Witch: Strašila štáb skutočná čarodejnica alebo išlo len o výmysel?

FILMY A SERIÁLY HOROR
Uložiť Uložené

Čo sa skrýva v zákulisí jedného z najkontroverznejších filmov?

Uplynulo už sedemnásť rokov odvtedy, čo americká mládež začala mať rešpekt pred bezcieľnym túlaním sa po lese. Blair Witch Project, v slovenskom prevedení Záhada Blair Witch, preslávila hororový žáner s názvom found footage (nájdený kamerový záznam), ku ktorému sa radí aj nestarnúca séria Paranormal Activity. Princíp found footage filmov je  jednoduchý: vezmite do ruky kameru, prvú polhodinu z filmu natáčajte čo najmenej zaujímavé činnosti ako nákup v obchode alebo nezmyselný rozhovor v aute, vôbec sa nesnažte držať kameru profesionálne a čím častejšie vám vypadne z ruky, tým lepšie. Nečudo, že perá filmových kritikov zvyknutých na zuby, krv a znižujúci sa počet končatín obete sa nezastavili v snahe napísať čo najnegatívnejšiu kritiku. Napriek tomu sa film uchytil ako Troškove komédie na konci osemdesiatych rokov. Ako sa dokázala snímka s takmer nulovým rozpočtom od dovtedy neznámych tvorcov vypracovať tak vysoko?

Záhada Blair Witch: Strašila štáb skutočná čarodejnica alebo išlo len o výmysel?
Zdroj: www.theloop.ca

Legenda o čarodejnici - pozor, na koho sa sťažuješ

S originálnym nápadom prišli Daniel Myrick a Eduardo Sánchez počas sledovania filmu Haxan. Netrvalo dlho, kým spísali dokopy 35-stranový ,,scenár" pozostávajúci čisto z legendy o čarodejnici z Blair, ktorý potom rozdali našim trom hlavným hrdinom: Heather Donahueovej, Joshuovi Leonardovi a Michaelovi Williamsovi. Príbeh čarodejnice z dedinky Blair poznáme z filmu: Kde bolo, tam bolo, žila v osemnástom storočí istá Elly Kedwardová vo svojom domčeku, kde deťom podľa ich výpovedí brala krv, čo jej dedinčania odplatili obvinením z čarodejníctva, vypichnutím očí a priviazaním o strom počas zimy, kde pravdepodobne zmrzla. Problémy sa však zďaleka neskončili. Postupne začali miznúť všetky deti, ktoré sa na Kedwardovú sťažovali a na dôvažok sa strácala aj zvyšná dedinská mládež, čo obyvatelia vyriešili vysťahovaním sa z oblasti. Takmer o štyridsať rokov neskôr na rovnakom mieste vyrástla dedina Burkittsville. Kedwardová sa však pred deťmi promenádovala veselo ďalej, občas nejaké zabila pri skale zobrazenej vo filme. Počas priebehu storočia však stihla pozmeniť repertoár a vraždila aj dospelých. Na Rastina Parra dokonca podľa jeho slov využila ženské alebo bosorácke zbrane a donútila ho zabíjať deti v lesnom dome. Tu sa legenda, rovnako aj scenár končí, herci sú vyslaní do lesa a divadlo sa môže začať. 

Záhada Blair Witch: Strašila štáb skutočná čarodejnica alebo išlo len o výmysel?
Zdroj: www.theloop.ca

Pomóc, straší nás skutočná bosorka! 

Traja hrdinovia boli vyslaní do lesa so stanmi, kamerou, jedlom a vysielačkami. Heather si dokonca zobrala nôž, vôbec sa jej nepozdávalo potulovať sa s dvoma neznámymi chlapmi. Vysielačkou sa dokázali skontaktovať s režisérmi, ktorí im na rôznych miestach nechávali jedlo aj inštrukcie. Natáčanie zabralo len 8 dní a pôvodných 19 hodín materiálu bolo zostrihaných do slabšej hodinky a pol. Strávite zopár dní v lese s jedlom, kamerou a dvoma sympatickými spoločníkmi, neďaleko vás je civilizácia, takže vám reálne blúdenie temným lesom nehrozí a na konci dostanete zaplatené. Skvelá práca, však? 

Odporúčané
10 najlepších hororov roka 2023 10 najlepších hororov roka 2023 13. decembra 2023, 12:30

Skutočnosť ale bola o niečo drsnejšia. Na kameramana peniažky s budgetom sotva 22 000 dolárov neboli, preto väčšinu filmu herci natriasali chúďatkom kamerou, ako sami chceli, čo malo za dôsledok nevoľnosť divákov počas kino premiéry. Jedla bolo čoraz menej, herci sa podľa pokynov naozaj túlali stále dookola, takže zlá nálada a hádky sú autentické, rovnako aj strach v noci, kedy sa režiséri rozhodli natáčanie trochu okoreniť a zatriasli stranom vystrašeného herca. Nájdenie lesného domčeka tiež v pláne nebolo, vydesené výkriky herci nemuseli vôbec predstierať. Našťastie ich tvorcovia ušetrili od učenia sa scenáru, keďže žiaden nedostali, všetky dialógy sú plne improvizované. Obyvatelia Burkittsville, s ktorými na začiatku filmu robila Heather rozhovory, sú príbuzní režisérskeho dua a na rozdiel od vystrašenej mladej trojice museli mať svoje výpovede naučené na jednotku. Režiséri rovnako zabudli hercom povedať, že legenda o čarodejnici je vymyslená a nemá žiaden reálny základ. Jediní strašidelní duchovia v lese boli teda tvorcovia so zvráteným zmyslom pre humor. Pokiaľ vám teda niekto v noci v lese šťuchá do stanu, urobí si okolo vášho bunkru kamienkovú cestičku alebo po stromoch rozvešia drevené voodoo bábiky, presvedčte sa, či sa v danej oblasti nenakrúca slovenská paródia na americkú čarodejnicu. 

Záhada Blair Witch: Strašila štáb skutočná čarodejnica alebo išlo len o výmysel?
Zdroj: www.theloop.ca

Hľadajú sa tínedžeri stratení v lese! 

Sánchez a Myrick, spokojní s vierohodným strachom svojich troch zverencov, vycenzurovali väčšinu nadávok a rozmýšľali, ako vypustiť film do sveta tak, aby ľudí naozaj presvedčili, že bosorka existuje a trojica je skutočne nezvestná. Pred premiérou boli herci na IMDb označení za nezvestných, pravdepodobne mŕtvych, čo ľudí zaujalo a už len zo zvedavosti si v kine posedeli. V kombinácii s novým filmovým žánrom kiná praskali vo švíkoch a čarodejnica zarobila vyše 240 miliónov dolárov. Snímka sa dostala do Guinessovej knihy rekordov ako držiteľ rekordu v pomere nákladov a konečného zárobku. Snáď táto nadmieru pozitívna správa odčinila všetky kondolenčné karty, ktoré zmätená Heatherina mama obdržala. Na druhú stranu sa však režiséri dostali do problémov kvôli vyveseniu plagátov s fotkami údajne nezvestných študentov. Herci sú teda v súčasnosti živí a zdraví, Heather sa dokonca stala profesionálnou pestovateľkou marihuany

Záhada Blair Witch: Strašila štáb skutočná čarodejnica alebo išlo len o výmysel?
Zdroj: womenwriteaboutcomics.com
Záhada Blair Witch: Strašila štáb skutočná čarodejnica alebo išlo len o výmysel?
Zdroj: www.theloop.ca

Páčia sa vám filmy na štýl found footage? Ak vás zaujímajú projekty podobné spomínanej Záhade Blair Witch, napíšte do komentárov, o ktorých z nich by ste si nabudúce radi prečítali rôzne porovnania a ,,pikošky". Viac o found footage nájdete v našom staršom článku. 

Domov
Zdieľať
Diskusia