Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. januára 2017, 13:35
Čas čítania 0:00
Weldin

Po takmer siedmich rokoch prišiel bizarný svet Regular Show ku svojmu koncu

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Na svoju dobu unikátny a surreálny seriál Regular Show sa prednedávnom rozlúčil so svojimi divákmi nádherným finále. Čo všetko sa mu však za svoju dobu podarilo vyrozprávať?

Regular Show sa na televíznych obrazovkách prvýkrát objavilo už v polovici augusta 2009 so skúšobnou pilotnou epizódou. Na svoje pokračovanie si však muselo počkať až do septembra 2010, keď oficiálne začalo svoju prvú sezónu. Už vtedy bolo označované za dlho očakávaný produkt nostalgie osemdesiatych rokov, prenášajúc ju do svojho fiktívneho sveta vo forme surreálnych konceptov. Svojím unikátnym humorom sa seriálu podarilo udržať si divákov počas celej doby svojho pravidelného vysielania, počas ktorej vyšlo 261 epizód plných smiechu, prekvapení či dokonca sĺz.

Po takmer siedmich rokoch prišiel bizarný svet Regular Show ku svojmu koncu
Zdroj: Cartoon Network

Dej sa točí okolo príhod dvoch najlepších kamarátov, sojky Mordecaia (J.G. Quintel) a medvedíka čistotného menom Rigby (William Salyers), spôsobujúcich svojou lenivosťou a nezodpovednosťou problémy po celom parku, kde pracujú spolu s ostatnými postavami seriálu. Ich dobrodružstvá sú však väčšinou prekazené živým strojom na žuvačky, Bensonom (Sam Marin), šéfom parku. Môžeme sa tu stretnúť aj s naivným gentlemanom menom Pops, slúžiacim ako vyobrazenie detinskosti a naivity, pôvodne však ako satira stereotypického Angličana. Po ich boku vidíme aj sympatického yetiho,ikonického svojou skackavou chôdzou a hlasom zapožičaným od herca Marka Hamilla.

Už z popisu postáv teda môže byť jasné, že logika a klasické rozprávkové témy nemajú v tomto seriáli svoje miesto. Môžeme vás však uistiť, že napriek svojej bizarnej povahe je Regular Show schopné fungovať ako plnohodnotný seriál, ktorý využíva svoju unikátnosť na vyrozprávanie príbehov ľahko nájdených aj v skutočnom svete. Veľká časť neskorších sezón sa totižto stáva médiom na vyrozprávanie zložitejšieho deja. Spolu s krátkou zápletkou v každej individuálnej epizóde je možno vidieť komplikovanejšie príbehy, ťahajúce sa dokonca pomedzi jednotlivými sezónami. Tie sa zaoberajú hlavne vzťahom medzi Mordecaiom a Rigbym, a ich pomaly sa rozpadávajúcim priateľstvom.

Po takmer siedmich rokoch prišiel bizarný svet Regular Show ku svojmu koncu
Zdroj: Cartoon Network

Práve tieto epizódy sú to, čo robilo vo svojej dobe z Regular Show unikát. Z interakcií postáv v bizarných situáciach prinesených týmto fiktívnym svetom možno vyčítať základy bežných ľudských starostí. Seriál nám poskytuje pohľad na postavy takmer neschopné postaviť sa vlastným problémom. Rozpráva príbehy o ľútosti, strachu a hanbe, ktoré postupne ovplyvňujú vývoj všetkých postáv. Okrem všetkého sa však seriál pokúša naučiť pomocou týchto príbehov svojho diváka ako vyrásť a naučiť sa žiť v neúprosnom svete dospelých.

Tento námet možno nie je najoriginálnejší, veď predsa, bol už spracovaný veľa krát predtým aj v klasických rozprávkach, ako Peter Pan či séria Toy Story. Regular Show však nerozpráva o prechode dieťaťa do dospelosti, viac sa zameriava na prechod mladého dospeláka a jeho integráciu do skutočného sveta. Zaoberá sa vecami relatívne bežnými, ako rozchody, strata priateľov či vyhodenie z práce. Vidíme situácie, v akých sa môže ocitnúť každý z nás, ale trivializované vo svete, kde nič zdanlivo nedáva zmysel. To platí až kým neuvidíte tento svet z viacerých pohľadov, a je treba poznamenať, že tieto pohľady sú nám ako divákom poskytnuté v každej epizóde. Napriek tomu, že zo začiatku sa celý seriál javí ako náhodná spleť konceptov, jeho svet sa sám vysvetlí, keď ním divák bude jednotlivými epizódami prechádzať. A spolu s ním prejde aj príbehmi, v ktorých sa môže jedného dňa sám nájsť. 

Domov
Zdieľať
Diskusia