Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. októbra 2019, 8:05
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Marian Kočner sa smial, keď na súde čítali jeho správy o Jánovi Kuciakovi z obdobia po vražde. Ako pokračuje kauza zmenky?

NEWS MARIAN KOČNER
Uložiť Uložené

Pokračovalo pojednávanie v kauze údajného falšovania zmeniek televízie Markíza v hodnote 69 miliónov eur. Prítomný bol aj Marian Kočner obvinený z objednávky vraždy Jána Kuciaka.

Kriminálne prípady spájané s menom Mariana Kočnera, ktorý, zdá sa, riadil rozsiahlu organizovanú skupinu, mali včera bolo na programe ďalšie pojednávanie v kauze údajného falšovania zmeniek TV Markíza. Obvinený Kočner požadoval od televízie preplatenie štyroch zmeniek v celkovej hodnote približne 69 miliónov eur. Ďalší obvinený Pavol Rusko, niekdajší riaditeľ Markízy tvrdí, že mu ich naozaj podpísal, čím mu vznikol na peniaze nárok. 

V rámci súdneho procesu prebieha dokazovanie o tom, či boli skutočne zmenky pred približne dvadsiatimi rokmi podpísané, alebo sú falošné. 

Odporúčané
5 vecí, ktoré by si mal vedieť o kauze zmenky: Ako vraj chceli Marian Kočner a Pavol Rusko z Markízy vytiahnuť 69 miliónov eur 5 vecí, ktoré by si mal vedieť o kauze zmenky: Ako vraj chceli Marian Kočner a Pavol Rusko z Markízy vytiahnuť 69 miliónov eur 9. septembra 2019, 8:22

Čítala sa Threema

Najdôležitejším momentom pojednávania bola skutočnosť, že Špecializovaný súd umožnil čítanie komunikácie z aplikácie Threema, ktorá sa našla v telefóne Mariana Kočnera. Je to po prvýkrát, čo komunikáciu, ktorá bola doteraz čiastočne medializovaná, pripustil súd ako dôkaz v nejakom prípade.  Kočnerov mobil polícii odovzdal Peter Tóth – bývalý príslušník SIS, ktorý pre neho za peniaze sledoval novinárov vrátane Jána Kuciaka. Tóth v súčasnosti svedčí proti Kočnerovi a tvrdí, že zmenky sú falošné. 

Niekoľkohodinové čítanie komunikácie prokurátorom Jánom Šantom odhalilo, o čom si Marian Kočner písal aj s Pavlom Ruskom a ďalšími osobami zainteresovanými v prípade. Medzi nich patrí aj bývalá štátne tajomníčka ministerstva spravodlivosti za Smer Monika Jankovská, ktorej pozastavili výkon funkcie sudcu. Podľa komunikácie, vraj za úplatky, vybavovala Marianovi Kočnerovi, aby iná sudkyňa Zuzana Maruniaková v prípade zmeniek rozhodla v prospech Kočnera.

Domov
Zdieľať
Diskusia