Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
23. októbra 2019, 15:45
Čas čítania 0:00
Tímea Krauszová

Obľúbené francúzske pečivo croissant inšpirovalo nový spôsob uskladnenia energie z obnoviteľných zdrojov. Je až 30-krát účinnejší

NEWS
Uložiť Uložené

Nový druh kondenzátora je lacný a účinný, stále je však čo zlepšovať.

Veterná a solárna energia sú skvelé zdroje, čo však, keď nesvieti slnko ani nefúka vietor, však? Práve pre tieto prípady vedci vymýšľajú spôsob, ako energiu uschovať.

Anglickí vedci z Queen Mary University v Londýne prišli s revolučnou metódou uchovávania energie, ktorá je inšpirovaná francúzskym pečivom. Nový kondenzátor uchová až 30-krát viac energie a pritom jeho výroba nestojí viac ako dnešné kondenzátory či batérie. Písal o tom portál VICE.

Najväčšou prekážkou v obnoviteľnej energii je úschova

Prechodu na obnoviteľné zdroje energie podľa odborníka Ramamoorthy Ramesha, kalifornského profesora fyziky, bránia obmedzené možnosti skladovania energie. Povedal tak pre VICE US. Sám sa londýnskeho výskumu nezúčastnil. „Jeden zo spôsobov, ako to urobiť, je použiť tieto kondenzátory, ktoré uchovajú veľké množstvo energie a dokážu ju rýchlo uvoľniť,“ vysvetľuje ďalej.

Vedci v podstate upravili už existujúci kondenzátor tak, že ho potiahli filmom. Filmom potiahnuté kondenzátory nájdeš v mnohých elektronických doplnkoch. Využívajú veľmi tenké vrstvy materiálu na izoláciu. V čom sa podobajú úpravy vedcov príprave croissantov?

Odporúčané
Muža podozrivého z incestu a sexuálneho zneužívania detí našli v bunkri, ktorý poháňal solárnou energiou Muža podozrivého z incestu a sexuálneho zneužívania detí našli v bunkri, ktorý poháňal solárnou energiou 18. augusta 2019, 20:37

Vedci vychádzali z predpokladu, že ak kondenzátor prehnú podobne ako croissant, na menšej ploche dokážu uskladniť väčšie množstvo energie. Emiliano Bilotti, jeden z autorov štúdie, vysvetlil princíp (škoda, že nepridal aj recept) pri chrumkavých croissantoch: „Vezmete vrstvu cesta, natriete ho maslom, prehnete ho na polovicu a potom znova.“ Niečo podobné urobili aj pri týchto kondenzátoroch. Vďaka tomu sú efektívnejšie.

Batérie a kondenzátory umožňujú využívať solárnu energiu

Veľký rozdiel medzi týmito dvoma skladovačmi energie je ten, že zatiaľ čo nabíjanie aj vybíjanie batérií trvá dlho, pri kondenzátoroch vieš dobiť energiu rýchlejšie a tiež sú schopné ju uvoľniť rýchlo. Konečným cieľom vedcov je nájsť spôsob, ako lacno a efektívne obnoviteľné zdroje uschovať.

Nový typ kondenzátora je iba začiatok a čaká ich ešte dlhá cesta, nepochybne ich však novinka posunula vpred. V prípade, že budú úspešní, je možné, že si vďaka nej napríklad ohreješ jedlo v mikrovlnke.

Domov
Zdieľať
Diskusia