Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
29. septembra 2019, 9:04
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Havarovaná slovenská stíhačka vzlietla s ostrou muníciou. Polícia zverejnila video z nehody

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Príčinou zrútenia stíhačky mal byť nedostatok paliva, čo však mohol spôsobiť aj iný technický problém.

Včera vo večerných hodinách sa neďaleko Nitry v obci Nové Sady zrútila stíhačka MiG-29. Oficiálny dôvod zatiaľ známy nie je, hovorí sa však o možnosti, že mohlo mať lietadlo nedostatok paliva. „Finálna príčina bude vyšetrovaná, ide zatiaľ o predbežnú informáciu. Pripomíname, že nedostatok paliva môže byť spôsobený aj poruchou, píše polícia na Facebooku. Poškodené mohlo byť napríklad aj zariadenie, ktoré monitoruje objem paliva v nádrži.

Na miesto nehody dorazil aj minister obrany Peter Gajdoš, ktorý informoval, že išlo o cvičný let. „Zhodou okolností išlo o cvičný vzlet, ktorý bol realizovaný na základe výzvy Uedem-u. O 19.12 hodine jeden MiG-29 pristál na letisku Sliač, druhý z dôvodu dramatického zhoršenia počasia bol navigovaný na záložné letisko v Bratislave,“ uviedol minister obrany. MiG-29 narazil o zem približne o 21:30. Po páde začal horieť, a tak bolo privolaných aj 12 hasičov z Nitry. 

Odporúčané
Stíhačka MiG-29 havarovala pri Nitre. Pilot prežil, horiace trosky našli v lese, prvé foto z miesta nehody (Aktualizované) Stíhačka MiG-29 havarovala pri Nitre. Pilot prežil, horiace trosky našli v lese, prvé foto z miesta nehody (Aktualizované) 28. septembra 2019, 22:38

Pilot skončil v nemocnici

Pred tým, ako sa pilot stihol katapultovať, nasmeroval stíhačku do neobývanej oblasti, následne sa katapultoval. Dopadol v priestore obce Podhorany, kde si aj za pomoci miestneho obyvateľa zavolal pomoc.

Peter Gajdoš už konštatoval, že ide o elitného pilota s množstvom skúseností, ktorý je, naštastie, v poriadku a mimo ohrozenia života. „Nikto nezomrel a ani nebol vážnejšie zranený, rodina neprišla o otca a manžela - a ozbrojené sily o skvelého vojaka - skúseného pilota. Vznikli iba značné materiálne škody stratou stíhacieho lietadla,“ konštatuje náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generál Daniel Zmeko.

„Pilot postupoval pri leteckej nehode veľmi chladnokrvne. Vyčerpal všetky možnosti, dal všetky signalizácie, ktoré mal dať, nasmeroval pred katapultom lietadlo do miesta, kde nevznikli škody,“ potvrdil zástupca náčelníka Generálneho štábu Miroslav Lorinc. „Je to pilot prvej triedy, ktorý má nalietaných takmer 1200 letových hodín na všetkých typoch lietadiel, na ktorých lietal a takmer 630 letových hodín na tomto konkrétnom type lietadla MiG-29,“ dodáva Miroslav Lorinc.

Havarovaná slovenská stíhačka vzlietla s ostrou muníciou. Polícia zverejnila aj video z nehody
Havarovaná slovenská stíhačka vzlietla s ostrou muníciou. Polícia zverejnila aj video z nehody Zdroj: Policia SR/FB

Stíhačka vzlietla s ostrou muníciou

Minister obrany potvrdil, že havarované lietadlo vzlietlo s ostrou muníciou, nejde však o špeciálny jav. Ihneď po dopade boli na miesto vyslaní policajti, hasiči i vojenská polícia, ktorí sa postarali o to, aby civilnému obyvateľstvu nehrozilo žiadne nebezpečenstvo. Privolaní boli aj špecialisti na leteckú muníciu. „My sa nehráme na vojakov, riešime záležitosti skutočne reálne s ostrou muníciou,“ potvrdil minister obrany Peter Gajdoš.

Podľa jeho slov boli o situácii a okolnostiach informovaní všetci hasiči na mieste. Prítomnosti nabitých leteckých zbraní tak mohli prispôsobiť svoj zásah.

Havarovaná slovenská stíhačka vzlietla s ostrou muníciou. Polícia zverejnila aj video z nehody
Havarovaná slovenská stíhačka vzlietla s ostrou muníciou. Polícia zverejnila aj video z nehody Zdroj: Policia SR/FB

Na zisťovaní príčiny sa pracuje, náklady uhradí ministerstvo

Kompetentní zatiaľ nechcú komentovať, čo mohlo byť príčinou havárie, ani sa nechcú bližšie vyjadrovať k teórii o nedostatku paliva, ktorú zverejnila polícia. „Nebudem špekulovať o príčine, počkám si na závery. Vec vyšetruje Krajské riaditeľstvo policajného zboru v Nitre pod dozorom prokurátora. Verím však, že aspoň na čas utíchnu hlasy, ktoré spochybňujú potrebu nákupu nových stíhacích lietadiel F-16,“ dodáva Peter Gajdoš. 

Všetky škody v okolí miesta nehody na základe záverov škodovej komisie plne uhradí ministerstvo obrany. Hlavne vďaka duchaprítomnosti pilota by však malo ísť o minimálne náklady.

Hovorkyňa rezortu ešte  doplnila, že všetky cvičné lety stíhacích lietadiel MiG-29 sú v súčasnosti pozastavené, ochrana Slovenska je však naďalej zabezpečená. 

 

Domov
Zdieľať
Diskusia