Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
7. júna 2019, 15:44
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Čo sa v skutočnosti stalo s Ďatlovom, Bruchanovom a Fominom, tromi vinníkmi Černobyľskej havárie?

Čo sa v skutočnosti stalo s Ďatlovom, Bruchanovom a Fominom, tromi vinníkmi Černobyľskej havárie?
Zdroj: HBO
FILMY A SERIÁLY CHERNOBYL
Uložiť Uložené

Ako dopadli Bruchanov, Fomin a Ďatlov?

V poslednej epizóde seriálu Chernobyl od HBO sú traja vinníci Černobyľskej havárie postavení pred súd. Zástupca hlavného inžiniera Anatoly Ďatlov, šéf elektrárne Viktor Bruchanov a Bruchanovov zástupca Nikolaj Fomin boli traja z hlavných zodpovedných za výbuch reaktoru, no seriál nám neukázal celú pravdu. Pred súd totiž bolo postavených šesť ľudí, zvyšní traja z nižších pozícií.

Zľava v seriáli: Bruchanov, Ďatlov a Fomin

Čo sa stalo s tromi vinníkmi Černobyľskej havárie?
Čo sa stalo s tromi vinníkmi Černobyľskej havárie? Zdroj: HBO

Ďatlova však v seriáli nevidno len na lavici obžalovaných. Vedkyňa Chomjuková ho navštívi v moskovskej nemocnici, kde je Ďatlov presvedčený o tom, že ho dajú zastreliť – aj napriek tomu, že neustále opakoval, že bol nevinný.

A vydržalo mu to až do smrti. Ďatlov mal stráviť 10 rokov vo väzení, no po odpykaní časti trestu získal pri rozpade Sovietskeho zväzu amnestiu. O pár rokov, v 1995, však kvôli zástave srdca, pravdepodobne spôsobenou radiáciou, zomrel, stále presvedčený o tom, že na vine bol chybný reaktor a nie on.

Čo sa stalo s tromi vinníkmi Černobyľskej havárie?
Čo sa stalo s tromi vinníkmi Černobyľskej havárie? Zdroj: pd

O Bruchanovovi sa toho veľa nevie. Po piatich rokoch bol kvôli zdravotným problémom prepustený z väzenia. Nikolaj Fomin, jeho zástupca, sa pred aj po súde pokúsil o samovraždu, čo celý proces zdržovalo. Rozbil si okuliare a pokúsil sa podrezať si žily o črepiny.

Nebol však úspešný a po roku vo väzení bol nakoniec presunutý do psychiatrickej liečebne, kde vydržal tri roky. Nie je jasné, čo sa s ním dialo potom, no jeho zdravie sa rapídne zhoršovalo a veľmi veselý osud teda nečakal ani posledného z trojice.

Domov
Zdieľať
Diskusia