Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. júna 2019, 12:24
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

V Rusku sa prebudila vyhasnutá sopka, ktorá môže spôsobiť katastrofu ako Vezuv v Pompejách, hovorí štúdia

ZAUJÍMAVOSTI RUSKO SOPKA
Uložiť Uložené

Štúdia skúmala aktivitu vyhasnutej sopky.

Na ruskom polostrove Kamčatka sa začala prebúdzať sopka, o ktorej sme si doteraz mysleli, že je vyhasnutá a pravdepodobnosť budúcej erupcie klesla takmer na nulu. Vulkanický komplex Udina dosahuje nadmorskú výšku 2 923 metrov nad morom a vedci ju za vyhasnutú považovali až do roku 2017, informoval Newsweek.

Medzitým si však všimli pokračujúcu seizmickú aktivitu hlboko pod povrchom a po testoch z minulého roku zistili, že v hĺbke okolo 5 kilometrov sa zrejme zhromažďuje magma.


 

V priebehu mája a júna minulého roku zaznamenali dohromady až 559 prípadov seizmickej aktivity, a tak sa začali zamýšľať nad zmenou klasifikácie z vyhasnutej na aktívnu sopky. S presnosťou pritom nevieme povedať, kedy Udina vybuchla naposledy. Vedci zistili, že magma z regióny Tolud, kde sa jej uskladňuje väčšie množstvo, zrejme našla novú cestu do komplexu.

Odporúčané
Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami 17. apríla 2024, 12:30

Zatiaľ nikto nedokáže predpovedať, či a kedy sopka vybuchne, ale hlavný autor štúdie Ivan Kulakov sa obáva katastrofických rozmerov erupcie. Kulakov vysvetľuje, že ak je sopka dlhý čas neaktívna a potom náhle vybuchne, erupcia môže spôsobiť komplikácie po celom svete.

Vedec dokonca prirovnal potenciálny výbuch komplexu Udina k výbuchu sopky Vezuv, ktorý pred tisíckami rokov pochoval mesto Pompeje na juhu Talianska. A spomenul si aj na výbuch sopky v Peru okolo roku 1600, ktorý spôsobil ochladenie klímy v Európe či dokonca hladomor v Rusku.

Domov
Zdieľať
Diskusia