Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. mája 2019, 12:27
Čas čítania 0:00
Vl Mi

Rómske dievčatko chceli na svätom prijímaní posadiť dozadu za ostatné deti. Rasovú segregáciu už rieši NAKA

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Nechceli, aby dievča rómskeho pôvodu sedelo s ostatnými deťmi.

Doplnené o stanovisko Farnosti Trnava – sv. Mikuláša v Trnave.

V sobotu sa v Bazilike sv. Mikuláša v Trnave malo počas prvého svätého prijímania údajne udiať niečo, čo v roku 2019 nemá obdobu – zástupcovia miestnej fary nechceli pustiť do spoločnej lavice s ostatnými deťmi dievča rómskeho pôvodu. O prípade medzi prvými informovala satirická stránka Zomri.

Prípadom sa už zaoberá polícia. „Medializovaný prípad rómskeho dievčaťa, ktoré nechceli pustiť v kostole v Trnave do spoločnej lavice k ostatným deťom na prvom svätom prijímaní rieši NAKA,“ informovali policajti na svojom profile na Facebooku.

Prípad rasovej segregácie mnohých ľudí na sociálnych sieťach pohoršil. Celé to začalo tým, že mama dievčaťa potrebovala radu. „Viete mi niekto poradiť, kde podať sťažnosť na faru pre diskrimináciu? Máme absolvovať, teda dcérka, prvé sväté prijímanie, boli sme na spovedi a rodičia tých detí chcú, aby moja dcéra nesedela vpredu s ostatnými detičkami, že my ako rodina máme sedieť vzadu,“ napísala matka.

Odporúčané
„Skúste zabudnúť na to, že Rómov nenávidíte a zamyslite sa nad podstatou.“ Infografika o Rómoch spustila lavínu emócií „Skúste zabudnúť na to, že Rómov nenávidíte a zamyslite sa nad podstatou.“ Infografika o Rómoch spustila lavínu emócií 23. apríla 2019, 17:03

Po tlaku verejnosti napokon kaplán súhlasil s tým, že dievča bude sedieť spolu s rovesníčkami. „Informoval som o tom prítomné katechétky, ktoré s deťmi boli, a obrad sa uskutočnil tak, že všetky sedeli pokope,“ povedal predseda Trnavského kraja Jozef Viskupič, ktorého syn prijímanie absolvoval v sobotu 25. mája.

Trnavská farnosť reaguje na údajnú diskrimináciu dieťaťa na prijímaní (celé vyjadrenie na webe tkkbs.sk):

Matka rómskeho dieťaťa prišla na Rímskokatolícky farský úrad sv. Mikuláša požiadať, aby jej dcéra mohla pristúpiť na prvé sväté prijímanie 25. má­ja 2019; prišla však asi týždeň pred slávnosťou.

Treba podotknúť, že dievčatko, štvrtáčka, pochádza z inej farnosti a z úplne inej školy, než ktorá mala v Bazilike svätého Mikuláša naplánovaný termín slávnosti na 25. mája.

Napriek tomu, že sa dieťa uplynulý školský rok nepripravovalo spolu s ostatnými deťmi na túto slávnosť, farár Rímskokatolíckej farnosti sv. Mikuláša chcel rodine vyjsť v ústrety práve preto, že išlo o rómske dieťa. Vyžiadal si však najprv vyjadrenie katechétu, ktorý dievčatko učil predchádzajúce dva roky, či ju považuje za pripravenú na prijatie sviatosti. Po jeho pozitívnom svedectve farár rozhodol, že dieťa sa môže zaradiť do turnusu prvého svätého prijímania spolu s ostatnými deťmi.

Problém však nastal pri poslednom nácviku detí v piatok 24. mája. Správca farnosti jasne reagoval pred rodičmi, že si praje, aby dieťa išlo na prvé sväté prijímanie s ostatnými a že ho nemožno diskriminovať, i keď je z inej školy a z inej farnosti.

Zasadací poriadok jej dal miesto, na ktorom mala sedieť nie kvôli diskriminácii, čo dôrazne odmietame, ale pretože sa prihlásila neskoro a nezúčastňovala sa predtým na prípravách a nácvikoch.

Napriek nepríjemným reakciám niektorých rodičov v sobotu ráno kňaz rozhodol, že dievčatko bude sedieť medzi ostatnými deťmi. Celá slávnosť prvého svätého prijímania prebehla pokojne a dôstojne.

Vyjadrujeme poľutovanie nad správaním rodičov, ktorí si v predvečer tohto významného dňa neželali, aby išlo dieťa z inej školy, z inej farnosti spolu s ich deťmi na prvé sväté prijímanie, a že spomedzi nich zazneli pravdepodobne aj nemiestne poznámky, ktoré sa protivia kresťanskému prikázaniu lásky.

Kňazi aj katechéti farnosti sv. Mikuláša sa snažili zmierniť spor medzi protestujúcimi rodičmi na jednej strane a pobúrenou rodinou rómskeho dievčatka na strane druhej. Napriek tomu, že s ochotou prijali dieťa z inej farnosti a z inej školy, ktoré navyše vstúpilo do tejto situácie na poslednú chvíľu, dostáva sa im za to krivé obvinenie z diskriminácie.
Domov
Zdieľať
Diskusia