Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. mája 2019, 13:12
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Koaly sú už funkčne vyhynuté, oznámili ochranári

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Populácia roztomilých zvierat sa dostala do krízového stavu.

Keď máš zlú náladu, možno si občas siahol po videu s roztomilou koalou. Tieto chlpaté zvieratá žijúce v Austrálii rozosmievajú milióny ľudí, ale ich ochranári momentálne riešia vážnejšie problémy. Nadácia Australian Koala Foundation pred pár dňami vyhlásila, že predchádzajúce odhady neboli presné a dnes v Austrálii žije menej ako 80-tisíc týchto zvierat, upozorňuje Science Alert.

Na prvý pohľad to pre laika neznie tragicky, avšak opak je pravdou, tento počet je taký nízky, že koaly sú podľa ochranárov „funkčne vyhynuté“. V praxi to znamená, že populácia koaly je príliš blízko bodu, po ktorého prekročení už nebude vedieť vyprodukovať novú generáciu a koaly vyhynú vo všeobecnosti.

Koaly dnes zažívajú hromadu problémov. Momentálne už vo svojom ekosystéme kvôli padajúcej populácii nezohrávajú takú rolu ako v minulosti, nezabezpečujú prirodzené procesy v eukalyptových lesoch a nízky počet spoločne s klimatickými zmenami a vplyvmi ako deforestácia či požiare spôsobujú, že sa už nedokážu efektívne reprodukovať. Okrem toho trpia aj krížením medzi príbuznými, čo škodí genetickej rozmanitosti jednotlivých zvierat.

Ak nezačneme vo veľkom ochraňovať rozsiahle územia, na ktorých budú môcť koaly žiť bez zbytočných rizík, tento živočíšny druh môžeme v budúcnosti nadobro stratiť.

Domov
Zdieľať
Diskusia