Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
20. mája 2019, 15:18
Čas čítania 0:00
Vladimír Baško

Adam alias Slaytiiina: Naša spoločnosť je netolerantná, ľudia mi prajú smrť. Heterosexuálni muži ma ale v kluboch balia často

Adam alias Slaytiiina: Naša spoločnosť je netolerantná, ľudia mi prajú smrť. Heterosexuálni muži ma ale v kluboch balia často
Zdroj: Árpád Kossár / Refresher
MÓDA SLAYTIIINA
Uložiť Uložené

Vyspovedali sme mladého Bratislavčana, ktorý na internete vystupuje pod alteregom Slaytiiina. Prezlieka sa za ženu a obľubuje výrazný make-up.

Iba máloktorá osobnosť na Slovensku vzbudzuje takú vlnu kontroverzie ako mladý Adam, známejší pod umeleckým menom Slaytiiina. Bratislavčan sa maľuje výrazným make-upom a obľubuje ženské oblečenie, čo rozhodne nedokáže stráviť každý. „Denne mi chodievali desiatky správ, v ktorých si ľudia priali moju smrť alebo sa mi vyhrážali.

Mladík sa však stretáva aj s ďalšími bizarnými situáciami. „Často ma v kluboch balia heterosexuálni muži. Vždy sa zamýšľam nad tým, či vedia, že mám penis alebo nie. Neviem teda, či ich moja ilúzia ženskosti oklame natoľko, že si myslia, že som žena alebo ich vzrušuje niečo takéto androgénne.

Jeho alterego Slaytiiina je čoraz medializovanejšie. Vo svojom looku, ktorý zvolil na minuloročnom Dúhovom PRIDE, sa našiel napríklad v niekoľkých tlačených novinách. V súvislosti s tým nás navnadil aj na ten nadchádzajúci. „Opätovne pohoršíme verejnosť. Myslím si, že na tohtoročný Dúhový PRIDE nie je nikto pripravený.

Čo sa v rozhovore so Slaytiiinou dozvieš?
  • Kto je to drag queen?
  • S akým neprofesionálnym prístupom sa v súvislosti so svojím prejavom stretol v obchodoch alebo v nočných podnikoch?
  • Ako na ňu reagujú heterosexuálni muži?
  • Ako na jej prejav reagujú rodičia?
  • Akú má závislosť?
  • Koľko sa najdlhšie maľovala?
  • Má Slaytiiina hudobné ambície?

Slaytiiina: Necítim sa ako žena v mužskom tele. Svoj penis mám rád. Heterosexuálni muži ma v kluboch balia často (Rozhovor)
Slaytiiina: Necítim sa ako žena v mužskom tele. Svoj penis mám rád. Heterosexuálni muži ma v kluboch balia často (Rozhovor) Zdroj: Árpád Kossár / Refresher

Si homosexuál?

Páčia sa mi prevažne muži, ale niekedy gravitujem aj k ženskému pohlaviu.

Si žena v mužskom tele?

Nie. Svoj penis mám rád, nemám v pláne sa nechať preoperovať. Baví ma len nosiť ženské oblečenie a make-up. Považujem to za formu umenia.

Odporúčané
„Na Kapverdách žiješ zo 700 € ako kráľ.“ Slovenka Jana sa zbalila a založila si biznis na exotickom ostrove, vrátiť sa už nechce „Na Kapverdách žiješ zo 700 € ako kráľ.“ Slovenka Jana sa zbalila a založila si biznis na exotickom ostrove, vrátiť sa už nechce 11. mája 2019, 17:17

Ako drag queen.Drag queens sú muži, ktorí sa v mene umenia prezliekajú za ženy. Ja sa svoje umenie ale nesnažím špecifikovať. Robím naozaj všeličo. Veľká časť z toho by sa ale dala takto označiť.

Ty si sa po prvýkrát prezliekol za ženu pri príležitosti halloweenskej party.

Mohol som vtedy mať 15 alebo 16 rokov.

Kedy vznikla Slaytiiina?

Približne pred dvoma rokmi som si na Instagrame nastavil používateľské meno Slaytiiina. Nemal som žiadny zámer sa verejne zviditeľňovať, ale ľudí začalo zaujímať to, čo robím a začali ma pod týmto umeleckým menom spoznávať.

Rozhodol som sa tým pádom, že si ho osvojím. Je to vlastne moje alterego. Adam a Slaytiiina sú dve rozdielne osoby. Vždy keď si nasadím parochňu a podpätky, tak sa cítim ako iná osoba. Spolu s mojím výzorom sa mení aj moje správanie.

Baví ťa pohoršovať svoje okolie?Určite áno. Myslím, že táto spoločnosť je veľmi uzavreto zmýšľajúca a netolerantná. Baví ma pohoršovať a provokovať ju, dať tak ľuďom niečo na zamyslenie. Iný pohľad.

Myslíš, že im do určitej miery posúvaš limity?

Určite áno. Samozrejme, niektorí ľudia sa s tým nikdy nestotožnia a niečo takéto im bude vždy proti srsti. Stáva sa ale, že ľudia, ktorí takým ako som ja opovrhovali, sa to naučili tolerovať, keďže nám boli pravidelne vystavovaní.

Bývaš ešte vôbec niekedy Adamom?

Väčšinu času som Adamom. Do školy chodím ako Adam, doma som ako Adam. Slaytiiina je skôr moja internetová persona.

Čím sa Slaytiiina najväčšmi preslávila?

Boom prišiel len celkom nedávno prostredníctvom série videí, v ktorých som pohoršoval verejnosť v ženskom oblečení, napríklad tým, že som nakupoval v ženskom spodnom prádle. Na internete to vyvolalo celkom veľký rozruch. Napísalo o mne vtedy hneď niekoľko portálov.

Zvýšilo sa v súvislosti s týmito videami množstvo nenávistných podnetov voči tebe?

Áno. Každý deň mi chodievali desiatky správ, v ktorých si ľudia priali moju smrť alebo sa mi vyhrážali.

Odporúčané
Najmladšia členka Kiskovho tímu: Súdenie druhých ľudí je na Slovensku národným športom (Rozhovor) Najmladšia členka Kiskovho tímu: Súdenie druhých ľudí je na Slovensku národným športom (Rozhovor) 30. januára 2019, 16:20

Stretávaš sa s homofóbnymi predsudkami dennodenne?

Myslím, že na Slovensku sa tomu nedá vyhnúť. Ale taktiež sa stretávam aj s veľa pozitívnymi ohlasmi. Reakcie na mňa sú veľmi zmiešané. Myslím ale, že postupne sa už aj Slovensko dostáva do bodu, v ktorom začínajú byť ľudia tolerantnejší.

Ako na teba reagujú predavači v obchodoch alebo obsluha v reštauráciách?

Poväčšinou sa stretávam s pozitívnymi reakciami. Čo sa ale týka večerných podnikov, stalo sa mi už, že ma obsluha fyzicky napadla len za samotný fakt, že sa jej nepáčilo moje kontroverzné vystupovanie. To je podľa mňa neprofesionálne.

Stáva sa ti v nočných kluboch, že ťa balia muži, ktorí ale vedia, že nie si žena?

Toto je otázka, ktorú si pokladám často. Heterosexuálni muži ma v kluboch balia často a vždy sa zamýšľam nad tým, či vedia, že mám penis alebo nie. Neviem teda, či ich moja ilúzia ženskosti oklame natoľko, že si myslia, že som žena alebo ich vzrušuje niečo takéto androgénne.

A čo na ulici?Už sa mi niekoľkokrát stalo, že po mne pískali muži na ulici s tým, že si mysleli, že som žena, a keď som sa otočil a prehovoril som na nich mužským hlasom, zostali z toho veľmi zhrození.

Ako sa vyrovnávaš s nenávistnými komentármi?

Môj prístup ku všetkému, nielen ku Slaytiiine, bol odjakživa taký, že som sa snažil čerpať pozitívnu energiu a tú negatívnu ignorovať. Čo si o mne myslia cudzí ľudia nie je moja vec. Neberiem si to k srdcu.

Zmenilo sa to ako na tvoju vizáž reagovali a v súčasnosti reagujú tvori rodičia?

Spočiatku voči tomu mali taktiež predsudky a nechápali, kto sú to drag queens, postupom času si ale uvedomili, že to je predsa len forma umenia. I keď pomerne nezvyčajná.

Zvykli ti tvoj prejav zakazovať?

Moji rodičia sú dosť benevolentní. Nikdy mi nič nezakazovali. Naopak, podporujú ma. Predsa len ale vyrastali v generácii, v ktorej niečo takéto vôbec nebolo bežné.

Slaytiiina: Necítim sa ako žena v mužskom tele. Svoj penis mám rád. Heterosexuálni muži ma v kluboch balia často (Rozhovor)
Slaytiiina: Necítim sa ako žena v mužskom tele. Svoj penis mám rád. Heterosexuálni muži ma v kluboch balia často (Rozhovor) Zdroj: Árpád Kossár / Refresher

Ako vnímaš názor Slovákov na niečo odlišné?

Oproti zahraničiu sme, bohužiaľ, ešte stále veľmi zaostalí. Myslím si, že v zahraničí by sa nikto nad tým čo robím nepohoršoval, ľudia tam niečo podobné zvyknú skôr oslavovať. Avšak na druhej strane, nemyslím si, že by som v zahraničí prerazil, pretože je tam další milión mne podobných. U nás na Slovensku som, pokiaľ viem, jediný.

Zvyknú ti ľudia písať, že si ich inšpiroval?

Áno. Každý deň mi chodia správy, v ktorých mi fanúšikovia píšu, že ich inšpirujem. Vždy ma to poteší. Veľmi si to vážim. Je to jedna z vecí, ktoré ma motivujú k tomu, aby som v tom čo robim pokračoval.

Myslíš, že im do určitej miery aj zvyšuješ sebavedomie?

Občas mi chodia aj správy, v ktorých mi ľudia píšu, že sa vďaka mne svojmu okoliu priznali so svojou orientáciou alebo sa odhodlali obliecť sa inak ako je spoločnostou očakávané. Takže áno, myslím si, že to čo robím, môže niekomu pomôcť.

Čo by si ľuďom, ktorí sú stále na vážkach so svojím vlastným ja odporučil?

Žijeme strašne krátko. Nevidím dôvod, prečo by sme tento čas mali premárniť zamýšľaním sa nad tým, čo si o nás myslia iní ľudia. Podstatné je iba to, ako sa cítiš ty. Pokiaľ sa dobre cítiš v obleku a v klobúku, je to super. Pokiaľ sa ale cítiš dobre v mimozemskom kostýme s pierkami na hlave, kľudne tak vyraz na ulicu. Názory ostatných ťa vôbec nemusia trápiť.

Ako by si charakterizoval svoj štýl obliekania?

Obliekam sa veľmi rozmanito. Niekedy sa cítim úplne naturálne, dám si iba rúž a podpätky a idem ako bežná žena. Niekedy sa ale cítim ako mimozemšťan, nakreslím si tretie oko, dám si prehnane vysoké podpätky a ľudia sa zamýšľajú, či som vôbec človek.

Kde oblečenie najčastejšie kupuješ?

Musím sa priznať, že mám závislosť na nakupovaní oblečenia. Nestane sa, že by som z obchodu neodišiel s hotovým outfitom. Neviem si proste pomôcť. Veľa oblečenia mám ale šitého na mieru. S mojou blízkou kamarátkou Emou Lacovou navrhujeme moje kostýmy a potom ich realizujeme. Taktiež ale rád nakupujem v second handoch.

K tomu sa viaže jedno z tvojich videí, v ktorom si bol z jedného second handu vyhodený.

V second hande mali problém s tým, že som sa natáčal ako nakupujem. Nemyslím si ale, že  moje správanie bolo nevhodné, na rozdiel od reakcie pani predavačky, ktorá mi mohla slušne oznámiť, aby som prestal natáčať. Namiesto toho na mňa začala vulgárne vrieskať. Vďaka tomu ale vzniklo zaujímavé video.

Ako často obmieňaš svoj šatník?

Môj šatník sa rozrastá v poslednom čase až nebezpečnou rýchlosťou. Celá Adamova izba sa postupne premieňa na Slaytiiininu a obávam sa, že o chvíľu nebudem mať kam stúpiť. Celú izbu mi totiž zapĺňajú rôzne extravagantné kostýmy.

Volíš rovnaký look aj viackrát alebo výhradne len raz?

Snažím sa ich neopakovať a vždy prísť s niečím novým.

Čím sa inšpiruješ pri svojich lookoch?Rád čerpám inšpiráciu zo svojho okolia a komponujem ju do mojich lookov. Či už je to iba náhodná fotka, ktorú uvidím na Instagrame alebo sú to superhrdinské filmy, na každý svoj look čerpám odniekiaľ inšpiráciu.

Ktoré sú tvoje obľúbené kúsky?

Môj najobľúbenejší je look z Dolls Killu, ktorý som mal na poslednom Dúhovom PRIDE. Dokopy ma vyšiel v stovkách eur, naozaj som si na ňom dal záležať.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by S L A Y T III N A (@slaytiiina) on

Minuloročný Dúhový PRIDE bol v súvislosti s tvojou osobou taktiež jedným z tvojich najmedializovanejších momentov.

Našiel som sa v ňom odfotený v niekoľkých rôznych novinách. S mojou kamarátkou Emou Lacovou sme naše looky plánovali asi štyri mesiace dopredu. Snažili sme sa zohnať od hlavy po päty ladiace holografické kúsky, ktoré by ľudí zaujali. Rozhodne nie je mojím cieľom ich za každú cenu šokovať a zostrojiť čo najšialenejší look. V prvom rade v ňom chcem vyzerať dobre. Na svojom stylingu si dávam záležať.

Ten tohtoročný sa uskutoční už 20. júla.

Posledných niekoľko mesiacov plánujeme looky. Do ich zrealizovania investujeme všetky naše financie. Opätovne pohoršíme verejnosť. Myslím si, že na tohtoročný Dúhový PRIDE nie je nikto pripravený.

Minieš viacej peňazí na oblečenie alebo na make-up?

Asi na oblečenie.

Prezentuješ sa totiž aj ako make-up artist.

Áno.

Akú časť z dňa stráviš maľovaním sa?

Záleží, o aký look sa pokúšam. Pokiaľ ide o niečo naturálnejšie, tak mi to trvá iba hodinu. Najdlhšie som sa však maľoval šesť hodín.

Vkuse?

Áno (smiech).

Máš aj zákazníkov?

Sústreďujem sa na maľovanie samého seba. Keď si ma ale objedná nejaká firma alebo známejší človek, rozhodne to neodmietnem.

Absolvoval si nejaké plastické operácie?

Zatiaľ mám iba napichanú kyselinu hyaluronovú pod očami, aby som zakryl kruhy pod očami, a pri ústach, lebo sa veľa smejem. V blízkej dobe ale plánujem podstúpiť plastiku nosa.

Slaytiiina: Necítim sa ako žena v mužskom tele. Svoj penis mám rád. Heterosexuálni muži ma v kluboch balia často (Rozhovor)
Slaytiiina: Necítim sa ako žena v mužskom tele. Svoj penis mám rád. Heterosexuálni muži ma v kluboch balia často (Rozhovor) Zdroj: Árpád Kossár / Refresher

Kedy si začal s youtuberstvom?

O chvíľu to bude rok. Myslím, že YouTube bol taký naturálny vývoj Instagramu, na ktorom som cítil, že sa nemám, kam ďalej posúvať. Nechcel som, aby ma ľudia vnímali len ako zaujímavý pekný obrázok, ale aby spoznali aj moju osobnosť. Práve preto som sa rozhodol začať pôsobiť aj na YouTube.

Aké videá produkuješ?Spočiatku som sa zameriaval najmä na make-upový content. Neskôr som ale zistil, že ľudí viac baví moja osobnosť. Svoje videá teda smerujem skôr takým komediálnym smerom. Vždy sa ale snažím do toho zakomponovať aj to umenie, teda make-up a oblečenie.

Na tvojom profile na YouTube môžeme naraziť aj na niekoľko skladieb.

Hudba je niečo, čo ma vždy fascinovalo. V blízkej dobe plánujem vydať ďalšie skladby,

nepovažujem sa však za žiadneho veľkého speváka. Je to iba hobby.

Čo plánuješ v dohľadnej dobe?

Chcel by som si založiť vlastný merch, rozhodne ale nie niečo prvoplánové ako tričko s nápisom „Slaytiiina“. Chcel by som to poňať skôr ako kreatívnu výrobu, dalo by sa povedať, že vlastnú značku oblečenia.

Adam je so svojím alteregom Slaytiiinou stotožnený. Nezaujímajú ho nenávistné komentáre ani pokriky na ulici, energiu čerpá z pozitívnych reakcií fanúšikov, ktorí sa s ním odfotili dokonca aj počas nášho stretnutia.

Domov
Zdieľať
Diskusia