Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. apríla 2019, 16:21
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

6ix9ine prišiel prvýkrát na Slovensko vďaka Dalybovi. Yaksha rozpráva príbeh o Tekashim a promuje slivovicu v americkom rozhovore

HUDBA 6IX9INE
Uložiť Uložené

Najznámejší neraper v československom hudobnom biznise sa môže pochváliť, že o ňom dnes píše celý svet. Gratulujeme!

O Yakshovi od včerajšieho dňa píše veľa zahraničných médií. Prestížny hudobný portál Complex, ale aj expresní informátorí o najdôležitejších novinkách ako Hot New Hip Hop či populárny Genius.

Všetky tieto média si ho všimli vďaka vzácnemu rozhovoru na americkom portáli Vulture a aj keď v prvom rade informujú o detailoch z Tekashiho života, v skutočnosti sme hlavne svedkami toho, že Slovensko a obzvlášť label FCK THEM sa definitívne dostáva na rapovú mapu sveta. Yakshovi ďakujeme a gratulujeme, poďme na to. 

Fanúšikovia slovenskej hudby si možno až do dnešného dňa nemali možnosť uvedomiť, aké pohostinné prostredie máme v našej krajine pre nových umelcov, obzvlášť raperov. Už svetovým dôkazom je dnes Tekashi 6ix9ine, ktorého príbeh sme podrobne rozpovedali v tomto článku. Na Slovensku začínal ešte v roku 2014, po pár rokoch trávil čas v štúdiu s kapacitami ako Kanye West.

Snáď už mnohí dobre vedia, že najpodstatnejšiu rolu v kariére dúhového Daniela zohráva Yaksha. Hlava a zakladateľ FCK THEM labelu sa Tekashiho ujal ešte v čase, keď sa oňho veľa fanúšikov nezaujímalo a aj čítanosť našich článkov o jeho tvorbe sme rátali len v stovkách. 

Odporúčané
6ix9ine sa môže na slobodu dostať už čoskoro, všetko ide podľa plánu 6ix9ine sa môže na slobodu dostať už čoskoro, všetko ide podľa plánu 9. apríla 2019, 7:22

Práve Yaksha bol človekom, ktorý mal ambíciu zviditeľniť rapera z New Yorku najprv v našich končinách a následne mu pomôcť preraziť do celého sveta. Obzvlášť vzácne je, že svedkom tohto fenoménu mohol byť každý Slovák s dôverou v jeho prácu a internetovým pripojením. A o tom, že mali vždy títo dvaja viac než blízky vzťah, svedčí aj veľa Yakshových príbehov. 

Napríklad, keď uňho 6ix9ine prespával na gauči, alebo keď priletel z Ameriky a jediné, čo si zbalil, bola hrubá retiazka. Dokonca ani nechcel isť na hotel, prišiel sa k Yakshovi osprchovať a vypýtal si od neho jeho trenky a ponožky. A následne chcel ísť pešo na Pho na Miletičku. 

Aj s prihliadnutím na aktuálne udalosti okolo uväznenia a obvinenia so spojení s gangmi teraz dostal Yaksha možnosť spraviť rozhovor pre portál Vulture, ktorý patrí pod prestížny magazín New York Magazine. 

Pravdepodobne bolo len otázkou času, kedy by si ho zahraničné média všimli aj bez pomoci federálnej polície, teraz sa však vďaka reportérovi menom Amos Barshad dozvieš aj to, čo sa Yakshu nikto nikdy nemal priestor opýtať. Alebo tiež skutočnosti, ktoré hudobný svet v súvislosti so Slovenskom a Tekashiho kariérou zaujímajú. 

Cieľom tohto článku nie je do detailov preložiť celý rozhovor, ktorý nájdeš v originálnom znení na vulture.com. Vypichneme len zaujímavé a doteraz málo alebo vôbec diskutované časti a budeme radi, keď sa pokúsiš prečítať si ho v pôvodnom znení v angličtine. 

Rozhovor prebiehal osobne, takže autor v ňom opisuje aj privítanie v bratislavskom sídle FCK THEM. My sme radi, že Yaksha okrem svojej práce a kooperácie s Tekashim odprezentoval aj silu domácej slivovice Dalybovho tatka. Tá síce Američanovi nechutila, aspoň tak pocítil, že život na Slovensku nie je len med lízať. 

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa yaksha (@yak.sha),

V rozhovore padlo viacero zaujímavých skutočností, ktoré si pravdepodobne nikdy nepočul. Yaksha hovorí aj o tom, prečo vlastne 6ix9ine prišiel na Slovensko. Dozvieš sa, že si Tekashi ešte kedysi dávno pozeral štatistiky svojich videní, kde prišiel na to, že najviac views má zo Slovenska.

Aj keď to boli len tisícky, čoraz viac sa o našu krajinu zaujímal a dnes už vieme, že tieto pozretia má na svedomí Dalyb, ktorý raz Tekashiho skladbu zdieľal. Ktovie, kde by dúhový raper bol, keby sa táto na prvý pohľad drobnosť nikdy nestala. 

Hlava FCK THEM hovorí aj o ich prvom stretnutí a spoločnom obede. Dali si vyprážané kura a 6ix9ine vtedy povedal, že chce byť najznámejším raperom v New Yorku. Yaksha sa síce pousmial, keďže mal v tom čase viac followerov na Instagrame ako samotný raper, dnes už však na túto historku spomína s potešením. 

6ix9ine prišiel prvýkrát na Slovensko vďaka Dalybovi. Yaksha rozpráva príbeh o Tekashim a promuje slivovicu v americkom rozhovore
Zdroj: Adam Tarana

Yaksha spomína aj na to, akým bol 6ix9ine otcom. Pri svojom európskom turné vždy svojej dcére volával cez FaceTime aspoň párkrát denne na dlhšiu chvíľu. Vždy ho považoval za slušného a pokorného človeka, s ktorým sa spoločne smiali aj na tom, ako ho bývalý člen Dramatikz naučil jesť ovocie. 

Dozvedáme sa aj o ich spoločných plánoch s kúpou bytu v Bratislave. Ten by mal byť Tekashiho slovenskou základňou a v rámci tejto témy ešte Yaksha prezradil, že verí, že sa im podarí túto dohodu zrealizovať. 

V rámci rozhovoru sa reportér Vulture dostal aj k nepríjemnejším témam, a to Tekashiho aktuálnemu pobytu vo federálnej väznici, za čo do veľkej miery môže manažér Shotti, ktorý sa o neho začal „starať“, keď sa dostal k sláve. Yaksha priznáva, že tohto človeka nemal rád od prvého dňa a vždy hovoril, že mu netreba veriť. Zároveň dodáva, že sa dúhový raper správal výrazne inak, keď bol v Európe. 

Keď prišiel do zámoria, začal sa chovať ako typický americký raper, bol výstredný a fotil si zväzky peňazí, čo mu sám Yaksha vyčítal. Hovoril mu, aby sa upokojil, že ho ľudia majú oveľa radšej ako pokorného interpreta. Čo bola v konečnom dôsledku pravda. 

6ix9ine prišiel prvýkrát na Slovensko vďaka Dalybovi. Yaksha rozpráva príbeh o Tekashim a promuje slivovicu v americkom rozhovore
Zdroj: aukay_35mm

Yaksha uzatvára diskusiu o Tekashiho aktuálnych problémoch tým, že nebol obvinený z ničoho, kvôli čomu by s ním musel ukončiť priateľstvo v prípade prepustenia. Platí, že musí čeliť následkom za svoje činy. Časť rozhovoru je ešte venovaná opisu Gleba ako interpreta, ktorý má rád Horalky a Red Bull a dokáže odhadnúť bratislavského revízora. 

Spomedzi zahraničných interpretov sa Yaksha aktuálne zameriava na rapera z New Yorku menom Snubbs, ktorý má na konte okrem vlastnej tvorby už aj spoluprácu s Dalybom. Taktiež buduje čoraz silnejšiu medzinárodnú základňu pre FCK THEM UK a FCK THEM ASIA. 

Na záver  sa dozvedáme čosi viac o chystanom dokumentárnom filme, kde bude práve Tekashi 6ix9ine hlavnou postavou. Keďže majú chalani množstvo videomateriálu, chceli by svetu ukázať, akým človekom Daniel v skutočnosti bol.

Cieľom však nie je spraviť romantickú a nasilu chutnú záležitosť. Ostáva nám už len čakať, na samotný film aj Tekashiho návrat na slobodu. 

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa FCK THEM (@fckthemcom),

Domov
Zdieľať
Diskusia