Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. apríla 2019, 12:44
Čas čítania 0:00
Oskar Almássy

Leon so Jeanom Renom je netradičnou a dnes už kultovou gangsterkou, vďaka ktorej svet objavil Natalie Portman

Leon so Jeanom Renom je netradičnou a dnes už kultovou gangsterkou, vďaka ktorej svet objavil Natalie Portman
Zdroj: Magnet Releasing
FILMY A SERIÁLY LEON TIP NA FILM
Uložiť Uložené

Nevieš, aký film si pustiť? Potom by ti mohli pomôcť naše pravidelné tipy.

Máme tu opäť sobotu, čo znamená, že dorazilo ďalšie vydanie našej rubriky Tipy na filmy. V nej ti už klasicky ponúkneme trojicu skvelých snímok, ktorým by si určite mal dať šancu.

Oskar A. – Leon (Léon: The Professional, 1994, réžia: Luc Besson)

Niektoré filmy sa stanú kultovými okamžite, iné až časom. Do tej prvej skupiny môžeme zaradiť napríklad aj netradičnú gangsterku Leon od slávneho Luca Bessona. Tá hovorí o nájomnom vrahovi (Jean Reno), ktorému sa jedného dňa pripletie do života 12-ročná Mathilda (Natalie Portman).

Jej rodina bola totiž vyvraždená skorumpovaným policajtom a dievča sa tak rozhodlo pre krutú pomstu. Snímka takmer ihneď po premiére právom nadobudla významný status a je dodnes považovaná za jeden z najlepších filmov vyššie spomínaného Bessona.

A to nielen vďaka skvele napísaným a zahraným postavám, ale tiež výbornej atmosfére, ktorú dokonale dotvára aj vysoká remeselná kvalita, hudba Erica Serru či neobyčajný a veľmi jemne vykreslený milostný príbeh ústrednej dvojice. Ak budeš mať možnosť, určite siahni po režisérskej verzii. 9,5/10

Dušan Š. – Beyond the Black Rainbow (2010, réžia: Panos Cosmatos)

Režisér Panos Cosmatos mi minulý rok vyrazil dych svojím atmosférickým hororom Mandy, takže som bol logicky zvedavý na jeho debut. A rozhodne som nebol sklamaný. Treba však povedať, že pokiaľ ti  Mandy pripadal ako bizarný, halucinogénny a pomalý horor, tak Beyond the Black Rainbow ide v tomto ešte ďalej.

Odporúčané
Nová romantická komédia Anyone But You mieri do kín. Humor a vypracované telá predvedú herci z Euphorie a Top Gun Nová romantická komédia Anyone But You mieri do kín. Humor a vypracované telá predvedú herci z Euphorie a Top Gun 18. februára 2024, 13:30

Príbeh nás zavedie do tajného výskumného centra, kde lekár vykonáva pokusy na mladej dievčine. Cosmatos aj tentokrát rozpráva hlavne omračujúcim vizuálom a atmosférou. Miestami sa film skutočne blíži skôr video-artu než „klasickému“ filmu. Pokiaľ ale hľadáš hypnotický, atmosférický, znepokojivý a nevšedný film, rozhodne by si to mohol s Beyond the Black Rainbow risknúť. Ale maj na pamäti, že tento kúsok nie je ani zďaleka pre každého. 8,5/10

Peter P. – The Plague Dogs (1982, réžia: Martin Rosen)

Z výskumného laboratória utečú dvaja psi, na ktorých sa robili pokusy. Počas svojej cesty za slobodou nájdu obživu pri stáde oviec. Nešťastnou náhodou sa im však podarí zabiť aj človeka a začne na nich nemilosrdný hon. Ak si fanúšikom dospelých animákov, nemusíš ich hľadať iba v Japonsku.

Niekoľko stratených pokladov ukrýva aj hollywoodska kinematografia. Martin Rosen naservíroval divákom neskutočne depresívny a emočne krutý zážitok. Pri pokusoch na zvieratách sa nezatvárajú oči a sú zobrazené nesmierne sugestívne. Takisto útoky hlavnej dvojice nie sú také, ako by si od animovaného filmu očakával. No tento počin nie je mimoriadny iba svojou atmosférou, ale aj dejovým konceptom.

Celý príbeh je vlastne tradičným monster hororom. Akurát s obráteným uhlom pohľadu. Skús si predstaviť (nech to znie akokoľvek podivne) Čeľuste z pohľadu žraloka. The Plague Dogs je strhujúcim filmom so silnou výpovednou hodnotou (ochrancovia zvierat na prezentovaný materiál dlho nezabudnú) a zaujímavým prevedením. Škoda, že sa pohybuje tak hlboko pod diváckym radarom. 9,5/10

Domov
Zdieľať
Diskusia