Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. marca 2019, 11:33
Čas čítania 0:00
Oskar Almássy

Voľný deň Ferrisa Buellera je skvelou a originálnou tínedžerskou komédiou, ktorou sa inšpiroval aj Deadpool

Voľný deň Ferrisa Buellera je skvelou a originálnou tínedžerskou komédiou, ktorou sa inšpiroval aj Deadpool
Zdroj: Transmission Films
FILMY A SERIÁLY TIP NA FILM
Uložiť Uložené

Aj tento víkend pre teba máme niekoľko skvelých filmových tipov.

Vitaj pri ďalšej časti našej pravidelnej sobotnej rubriky Tipy na filmy. V nej ti opäť raz odporučíme trojicu filmov, ktorým by si podľa nás určite mal dať šancu.

Oskar A. – Voľný deň Ferrisa Buellera (Ferris Bueller's Day Off, 1986, réžia: John Hughes)

Producent, scenárista a režisér John Hughes sa v 80. rokoch minulého storočia preslávil ako tvorca tínedžerských komédií, ktoré veľmi trefne vyobrazovali vtedajší život so všetkým, čo k nemu patrí. Hughesov The Breakfast Club je už dnes kultovou záležitosťou, no za zmienku rozhodne stojí aj snímka Ferris Bueller's Day Off s Matthewom Broderickom.

V nej spoznáme geniálneho flákača, ktorý sa rozhodne ísť za školu, užiť si deň voľna a zároveň opäť raz prekabátiť riaditeľa školy, neustále sa snažiaceho prichytiť Ferrisa pri podvádzaní. A môžeš si byť istý, že nuda v tomto prípade určite nehrozí.

Ide totiž o nesmierne pohodovú a výborne napísanú aj zahranú komédiu s množstvom skvelých nápadov, vďaka ktorým film pôsobí originálne aj viac než tri dekády po premiére. Broderick navyše často búra štvrtú stenu a prihovára sa divákom. Ak sa ti teda páčil Deadpool, daj filmu šancu a zistíš, kde sa inšpiroval pri potitulkovej scéne. 9,5/10

Barbara L. – Then Came You (2018, réžia: Peter Hutchings)

19-ročný Calvin pracuje s bratom a otcom na letisku a je presvedčený o tom, že umiera. Absolvuje mnoho lekárskych vyšetrení, ale všetky výsledky sa ukážu ako negatívne. Lekár mu odporučí navštíviť skupinovú terapiu, aby získal iný pohľad na život. Tam sa zoznámi s bláznivou tínedžerkou Skye, ktorá zomiera na rakovinu. Tá sa v zúfalej situácii obráti na Calvina s netradičnou prosbou. Do svojej smrti chce splniť všetky body na svojom bucket liste a tento čudný chlapec sa jej pozdáva ako vhodný parťák.

Odporúčané
Nová romantická komédia Anyone But You mieri do kín. Humor a vypracované telá predvedú herci z Euphorie a Top Gun Nová romantická komédia Anyone But You mieri do kín. Humor a vypracované telá predvedú herci z Euphorie a Top Gun 18. februára 2024, 13:30

Od tejto chvíle sa začne ich malé dobrodružstvo, počas ktorého obaja nachádzajú priateľstvo a porozumenie. Skye mu pomôže vyjsť zo svojej komfortnej zóny a Calvin zasa poskytne kamarátke oporu v ťažkých chvíľach. Po prečítaní obsahu si možno povieš, že príbeh o dievčati umierajúcom na rakovinu sme tu už mali viackrát (The Fault in Our Stars, Me and Earl and The Dying Girl), ale prečo nedať šancu aj dramédii Then Came You?

Snímka funguje najmä vďaka sympatickej ústrednej dvojici Maisie Williams a Asa Butterfield. Maisie potvrdzuje svoje herecké kvality a dokazuje, že jej kariéra nekončí poslednou sériou Game of Thrones. Pri sledovaní Then Came You ťa čakajú humorné a milé momenty, ale film sa nezaobíde ani bez dojímavých scén, pri ktorých uroníš aj pár slzičiek. 7,5/10

Dušan Š. – Pri bráne večnosti (At Eternity's Gate, 2018, réžia: Julian Schnabel)

Biografická dráma At Eternity's Gate, ktorá rozpráva o živote slávneho maliara Vincenta van Gogha, nie je úplne tradičným životopisom (čo sa však dalo očakávať od tvorcu, akým je Julian Schnabel).

Oveľa viac, než na klasicky vystavanom a konvenčnom príbehu, stavia na atmosfére, meditatívnej až lyrickej nálade a podnetnom scenári a dialógoch (osobne ma najviac zaujal rozhovor s kňazom v podaní Madsa Mikkelsena). Willem Dafoe v hlavnej úlohe podáva maximálne sústredený výkon a právom si zaň odniesol nomináciu na Oscara.

At Eternity's Gate je ponorom do mysle trápeného umelca, ktorý zápasí s vnútornými démonmi aj nepochopením verejnosti. Film sadne skôr milovníkom nezávislej tvorby, ale pokiaľ máš chuť na kvalitnú drámu, tak sklamaný nebudeš. 9/10

Domov
Zdieľať
Diskusia