Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. marca 2019, 9:48
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Vznikol rodovo neutrálny hlas. Nerozpoznáš v ňom ani ženu, ani muža

TECH
Uložiť Uložené

Vraj je vytvorený pre budúcnosť, kde nebudeme súdení na základe toho, kým sa narodíme.

Určite aj ty v poslednej dobe vnímaš čoraz intenzívnejšie debaty o rovnosti pohlaví. So slovíčkom gender (nie džen-džer) by si sa pred 20 rokmi stretol asi veľmi ojedinele. Dnes už nie je ničím výnimočné. Ako už tušíš, súvisí s pohlaviami. Ľudia sú v tejto oblasti momentálne citlivejší ako kedysi, a preto vznikajú nové veci. Niektorí ich vítajú, iní nad nimi krútia hlavami.

Jednou z nich je aj vytvorenie tzv. neutrálneho hlasu. Jeho tvorcovia ho pomenovali ako „Q“. To znamená, že sa nedá presne označiť, čo počúvaš ženský alebo mužský prehovor. Ak disponuješ zariadením ako je iPhone, poznáš asistentku Siri, „Q“ je čosi podobné.

Jeho tvorcovia otestovali 4 600 osôb v Európe. Pracovali s ich hlasmi a moduláciami. Následne dospeli k záveru, že ideálny a najmä rodovo neutrálny hlas sa pohybuje v rozmedzí 145 až 175 hertzov. Nižšie hodnoty sú typické pre mužov, vyššie pre ženy.

 Tvorcovia veria, že sa raz dostane aj do platformy Google.

Domov
Zdieľať
Diskusia