Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. marca 2019, 14:52
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Ako si Plačková kúpila falošné lístky na Nicki Minaj za 600 €? Viagogo je toxická platforma, kde môžeš o peniaze prísť aj ty

Ako si Plačková kúpila falošné lístky na Nicki Minaj za 600 €? Viagogo je toxická platforma, kde môžeš o peniaze prísť aj ty
ZAUJÍMAVOSTI ZUZANA STRAUSZ PLAČKOVÁ
Uložiť Uložené

Portál Viagogo už riešila aj Slovenská obchodná inšpekcia.

Keď zvažuješ nákup lístkov na koncert, futbalový zápas či obľúbené predstavenie v divadle, vo vyhľadávačoch často narazíš na stránku Viagogo. Na prvý pohľad ide o prehľadný portál, kde nájdeš lístky na takmer všetky zaujímavé udalosti v tvojom okolí, vieš si okamžite skontrolovať, koľko lístkov zostáva dostupných, a máš prehľad aj o rôznych cenových kategóriách.

Na internete existuje množstvo klamárov a podvodníkov, ktorí kedysi predávali falošné lístky na stránkach ako eBay, na Slovensku zase na Bazoši, ale v poslednej dobe nemusíš natrafiť na týchto ľudí na inzertných portáloch, stačí navštíviť Viagogo.

Odkedy bolo Viagogo založené v roku 2006, na krku má už niekoľko žalôb a tisícky sťažností. Možno si spomínaš na článok o nízkonákladovke Ryanair, ktorej hodnotenia na portáli TrustPilot boli biedne. V oblasti aeroliniek nízke hodnotenia nemusia hneď znamenať podvodné správanie, ale keď si pozrieš recenzie Viagogo a zistíš, že z 25 450 názorov nazbierala firma hodnotenie 2/10, niečo nebude v poriadku.

My sme sa preto aj vo svetle podvodu, ktorý pri koncerte Nicki Minaj v Budapešti zažila Zuzana Plačková, rozhodli pozrieť na to, ako Viagogo funguje, či sme s ním už mali problém aj na Slovensku a hlavne chceme upozorniť bežných ľudí, aby si radšej lístky kupovali od overených predajcov namiesto stránok, kde všetko vyzerá príliš jednoducho. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako služba Viagogo funguje a zneužíva dôveru ľudí
  • Čo sa stalo, keď Zuzana Plačková kúpila falošné lístky za 600 €
  • Koľko Zuzanu Plačkovú napokon koncert stál
  • Aké astronomické poplatky si Viagogo účtuje bez tvojho vedomia
  • Ako na Viagogo reagoval slovenský festival Pohoda
  • Ako prebehol náš testovací nákup lístkov na Slovan - Trnava
  • Za koľko sme mohli náš lístok na futbal predať
  • Akými psychologickými trikmi ťa stránka okamžite presvedčí nakupovať

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt nicki minaj refresher
Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt nicki minaj refresher

Keď hľadáš vstupenky na akcie, vďaka postaveniu Viagogo vo výsledkoch vyhľadávania na Google často klikneš práve na tento portál. Na prvý pohľad nespozoruješ nič podozrivé. Stránka o sebe hrdo vyhlasuje, že je najväčším sekundárnym marketom so vstupenkami na svete, na všetky svoje vstupenky vraj poskytuje záruku, čo obyčajného človeka pravdepodobne rýchlo presvedčí, že sa o svoje peniaze nemusí báť.

Jeden Austrálčan takto kupoval dva lístky pre svoju dcéru na koncert Green Day. Nielenže v čase nákupu neboli lístky v predaji, čo sa otec dozvedel až potom, ale zatiaľ čo lístok stál 172,57 dolára, dohromady za dva zaplatil 453,54 dolára, pretože 108,4 dolára zhltli poplatky za sprostredkovanie predaja a doručenie.

Takéto problémy sa však neodohrávajú len v zahraničí. Aj na Slovensku máme hromadu skúseností s tým, že ľudia utratili svoje peniaze na Viagogo a obišli naprázdno. Lepší prípad bol ten, keď si Slovenka Zora kúpila na Viagogo lístok na koncert Eda Sheerana, ale pri bráne viedenského štadióna ju otočili.

Jej lístok pochádzal z Talianska a organizátori dnu púšťali len ľudí, na ktorých meno bol lístok vydaný. Aj takýmto spôsobom sa mnohí promotéri a organizátori snažia zabrániť sekundárnemu predaju, podvodom a rôznym špekulantom.

Minulý rok dokonca festival Pohoda informoval svojich fanúšikov, aby sa portálom ako Viagogo úplne vyhýbali. Zatiaľ čo v tom čase sa lístky na oficiálnom webe predávali za 89 €, na Viagogo narástla suma za lístok na 144,7 €.

Na tomto príklade môžeš parádne vidieť, aké poplatky si portál účtuje. Za predražený lístok si predajca pýtal 107 €, Viagogo si naúčtovalo aj manipulačný poplatok 2 € a napokon daň a poplatok za rezerváciu vo výške 36 €.

Odporúčané
Ryanair lieta za 4,99 € a ročne aj tak zarobí 1,5 miliardy eur. Ako fungujú nízkonákladové aerolinky? Ryanair lieta za 4,99 € a ročne aj tak zarobí 1,5 miliardy eur. Ako fungujú nízkonákladové aerolinky? 15. februára 2019, 17:29

O niekoľko mesiacov neskôr sa na margo portálu Viagogo dokonca vyjadrila aj Slovenská obchodná inšpekcia. Štátna inštitúcia zaznamenala v minulom roku výrazné zvýšenie sťažností na túto stránku, a tak musela Slovákom vysvetliť, že Viagogo prevádzkuje firma so sídlom v Spojených štátoch amerických.

Slováci sa inšpekcii sťažovali, že si kúpili falošné lístky, alebo im služba naúčtovala oveľa viac peňazí, ako pôvodne očakávali, pričom rozpis platieb im prišiel až po tom, čo už bola samotná platba automaticky uskutočnená. Nespokojným zákazníkom inšpekcia odkázala, že ak sa chcú sťažovať, musia podať elektronický podnet americkej Federal Trade Commission.

Čerstvý prípad momentálne riešia na Novom Zélande. V rámci svojej koncertnej šnúry tam už zajtra, v sobotu 2. marca, vystúpi Eminem, lenže stovky fanúšikov možno skončia pred bránami.

Ako prvá sa o tom presvedčila Gaye Jenkins, ktorá našetrila 386 dolárov na lístok, lenže kúpila ho cez Viagogo a keď telefonovala s organizátormi, smutne jej oznámili, že vstup pre jej syna nedokážu garantovať. Cez Viagogo sa často predávajú lístky s duplicitným čiarovým kódom, ale aj falošné lístky.

Ako Zuzana Plačková kúpila falošné lístky na Nicki Minaj za 600 €? Vysvetlila nám ona sama.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 63406 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo sa stalo, keď Zuzana Plačková prišla s falošnými lístkami do arény
  • Koľko nakoniec za koncert Nicki Minaj zaplatila
  • Čo plánuje so stratou väčšieho množstva peňazí urobiť
  • Ako prebiehal náš testovací nákup lístkov na Slovan Bratislava - Spartak Trnava
  • Za koľko sme mohli náš lístok na futbal predať
  • Aké astronomické sumy si Viagogo za súboj pýta
  • Aké psychologické triky využíva, aby ťa presvedčila nakupovať
Domov
Zdieľať
Diskusia