Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. februára 2019, 13:05
Čas čítania 0:00
Vl Mi

Naozaj Michael Jackson sexuálne zneužíval deti? Tieto zaujímavé fakty o jeho živote si možno nevedel

Naozaj Michael Jackson sexuálne zneužíval deti? Tieto zaujímavé fakty o jeho živote si možno nevedel
Zdroj: TASR
HUDBA HUDBA MICHAEL JACKSON
Uložiť Uložené

Šoubiznis speváka stvoril a pravdepodobne ho aj zabil. Fanúšikovia aj skeptici očakávajú dokument, ktorý ho vykresľuje ako chorého pedofila.

Michael Jacskon patrí medzi najznámejších a najúspešnejších hudobníkov všetkých čias. Narodil sa 29. augusta v roku 1968 v Gary (Indiana, USA). Pochádzal z mnohopočetnej rodiny, mal až deväť súrodencov. Bol jedinečný tanečník a prvý černošský spevák, ktorý vzbudil obrovský záujem svetovej verejnosti.

Kráľ popu, ako ho mnohí nazývali, pomáhal formovať jednu celú generáciu. Svojou otvorenosťou a citom pre okolie ovplyvňoval celý svet. Za posledných 50 rokov tu nebola osobnosť, ktorá by bola v jednom okamihu tak zbožňovaná a zároveň kontroverzná.

Sláva mu priniesla aj mnoho negatívnych káuz. Kontroverzie ho sprevádzali prakticky celým životom. Po jeho smrti v roku 2009 sa situácia upokojila, vášne opadli a zbrane vychladli. Netrvalo to však dlho.

V roku 2019 prichádza dokument so svedectvami, ktoré Michaela obviňujú z pedofílie. Spevák sa tentokrát už nemôže brániť. Preto sme sa jeho život rozhodli podrobne zmapovať, aby si si pred masovou premiérou dokumentu dokázal o spevákovi utvoriť ucelený obraz.

Ukradli mu detstvo, zrejme ho chcel späť

Michael začínal v The Jackson 5 so svojimi súrodencami. Ich manažérom bol otec. Bol nesmierne prísny a často ich nútil skúšať až do úmoru. Často ich bil, čo aj sám priznal. Odniesol si to aj Michael, ktorého mlátil remeňom či elektrickou šnúrou. Matka zas patrila do náboženskej spoločnosti Svedkov Jehovových, v rodičoch tak deti veľkú oporu nemali.

Mladý Michael v podstate prišiel o svoje detstvo. Jeho blízki si myslia, že práve to bol jeden z dôvodov, prečo mal špecifický vzťah s deťmi. Psychológovia ho opisovali ako desaťročné dieťa v dospelom tele, nie ako pedofila.

Naozaj Michael Jackson sexuálne zneužíval deti? Pozreli sme sa na jeho život
Naozaj Michael Jackson sexuálne zneužíval deti? Pozreli sme sa na jeho život Zdroj: www.flickr.com

Neskôr sa MJ od skupiny odpojil a začal pracovať na sólo kariére. Spojil sa s producentom Quincym Jonesom, spoločne vyprodukovali albumy Off The Wall, Thriller a Bad, a práve tie spustili revolúciu, ktorá predurčila vývoj popovej muziky.

V roku 1994 sa oženil s dcérou Elvisa Presleyho Lisou Marie. Pre mnohých to bol vysnený pár, dali sa do kopy kráľ popu a dcéra kráľa rokenrolu. Poznali sa od detstva a mali toho veľa spoločného. Zobrali sa však rok po údajnom sexuálnom zneužití dieťaťa, čo na celý vzťah vrhalo tieň podozrenia, či vzťah nie je len účelový.

Chcel len odviesť pozornosť? To sa už dnes zrejme nedozvieme. Lisa a Michael sa rozviedli v dobrom v roku 1996. Jedným z dôvodov malo byť to, že Jackson chcel mať deti, no Lisa nad ratolesťami nepremýšľala. „Nikdy som nevidela, že by urobil niečo, z čoho ho obviňujú. Bola by som prvá, ktorá by na to upozornila,“ povedala v jednom z rozhovorov.

V tom istom roku sa oženil so zdravotnou sestrou Debbie Rowe. Tá mu porodila dve deti – Michaela Josepha (Prince) a dievčatko Paris. Tretie dieťa speváka sa volá Prince II., volali ho tiež Blanket (Dečka). V rodnom liste vraj má uvedené len meno otca, matka nie je známa. Trpí rovnakou kožnou poruchou ako MJ. Médiá niekoľkokrát rozvírili pochybnosti, či je otcom spomínaných troch detí skutočne slávny spevák.

Po súdoch sa dvakrát ťahal pre sexuálne zneužívanie detí

V roku 1992 obvinili hviezdneho speváka z plagiátorstva. Orchester z Clevelandu tvrdil, že bez povolenia použil nahrávku Beethovenovej symfónie na albume Dangerous. Ten patrí medzi najpredávanejšie albumy všetkých čias. O pár mesiacov neskôr speváka zažalovala  speváčka Crystal Cartier a žiadala 40 miliónov dolárov. Údajne jej MJ ukradol pieseň Dangerous z jej albumu z roku 1990, ktorú zložila v roku 1985. Vtedy sa hit zrodil aj v hlave Michaela.

Spor vyvrcholil v roku 1994 a verejnosť aj súd sa postavili na stranu speváka. Ten totiž predviedol, ako svoje piesne tvorí – začal napodobňovať rôzne nástroje, beatboxovať a spievať. Keď súd požiadal speváčku, aby niečo zaspievala, odmietla. Nemala ani záznamy z nahrávania alebo podklady, ktoré by dokazovali, že pesničku naozaj zložila skôr ako Jackson. Cartier nakoniec ostala na mizine.

V roku 1993 sa trinásťročný Jordan Chandler pred svojím terapeutom priznal, že ho Michael Jacskon sexuálne obťažoval. Svedectvo chlapca získal jeho otec, keď bol jeho syn pod vplyvom sedatív, sexuálne zneužívanie údajne trvalo až 4 mesiace. Polícia prípad dôkladne prešetrila a Jackson musel dokonca prejsť vyšetrením pohlavného údu. Podľa jeho slov nikdy nič tak ponižujúce vo svojom živote nezažil.

Naozaj Michael Jackson sexuálne zneužíval deti? Pozreli sme sa na jeho život
Naozaj Michael Jackson sexuálne zneužíval deti? Pozreli sme sa na jeho život Zdroj: commons.wikimedia.org

S rodinou chlapca sa súdil, v roku 1994 prokurátor vyhlásil, že nevznesie žalobu. Chandler sa totiž rozhodol nesvedčiť proti spevákovi. Aj napriek tomu sa Michael s rodinou dohodol na mimosúdnom vyrovnaní. Kauza zneužívania bola pre médiá téma číslo jedna a speváka rozobrala z každej strany vrátane jeho sexuálnej orientácie. Michael sa v tom čase v jednom z rozhovorov priznal, že ho v mladosti týral jeho otec.

O desať rokov neskôr čelil Jackson podobnému obvineniu. Údajne sexuálne zneužíval neplnoletého chlapca, opíjal ho a mal ho dokonca aj uniesť. Paradoxne, debatu o zneužívaní spustil on sám, keď sa pre britskú televíziu vyjadril, že spí v jednej posteli s neplnoletými chlapcami. Dodal však, že v tom nie je nič sexuálne.

Neskôr bol prepustený na kauciu tri milióny dolárov. Jackson sa musel súdiť s rodinou chlapca a bol obvinený v desiatich bodoch. Súd ho zbavil všetkých obvinení. Dôvodom bol hlavne fakt, že rodine Arvizovcom, rodičom údajne obťažovaného chlapca, šlo predovšetkým o vydieranie.

Medzi svedkami, ktorí sa postavili na stranu speváka, boli okrem iných aj Wade Robson a James Safechuck. Na ich svedectve je založený najnovší dokument o zneužívaní detí slávnym spevákom. Keď sa Robsona pýtali, prečo v minulosti svedčil v prospech Jacksona, jeho argumentom bolo, že ho spracovali Jacksonovi právnici a Michael mu vymyl mozog.

Treba tiež dodať, že pohnútky oboch mužov, ktorých údajne spevák sexuálne zneužíval, môžu mať finančný charakter. Médiá špekulujú o vypočítavosti, pričom dodávajú, že Robson má finančné problémy. Spoločnosť HBO čelí vlne kritiky, že dala zelenú na vyrobenie dokumentu, ktorý pracuje s informáciami od nedôveryhodných ľudí.

Nové dôkazy? Jackson zaplatil zneužívaným deťom 27 miliónov

V roku 2013, štyri roky po smrti speváka, sa objavil 2000-stranový dokument, ktorý obsahoval fotografie sexuálnych obetí Jacksona. Údajne ho vytvoril detektív Anthony Pellicano počas špinavej práce pre speváka počas najväčšej slávy zábavného parku Neverland Ranch.

Mal za úlohu zahladzovať stopy po 24 zneužitých deťoch a uplácať rodiny, aby mlčali. Jackson takto svojim obetiam vraj zaplatil až 35 miliónov dolárov. Hovorí sa, že medzi obeťami bol napríklad aj Macaulay Culkin, ten to v čase súdneho procesu poprel.

Obsiahly spis uzrel svetlo sveta v čase, keď začal o sexuálnom zneužívaní rozprávať tanečník Wade Robson. „FBI nemá žiadne akty, ktoré by dokumentovali zneužívanie malých chlapcov, lebo sa to nikdy nestalo,“ povedal pre server Radar online advokát rodiny Jacksonovcov Tom Mesereau.

Jackson zarába aj po smrti

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 63290 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Domov
Zdieľať
Diskusia