Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. februára 2019, 15:13
Čas čítania 0:00
Oskar Almássy

Remake francúzskych Nedotknuteľných je zbytočným a po všetkých stránkach slabším filmom (Recenzia)

Remake francúzskych Nedotknuteľných je zbytočným a po všetkých stránkach slabším filmom (Recenzia)
Zdroj: STX Entertainment
FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

The Upside s Bryanom Cranstonom a Kevinom Hartom má niekoľko fajn momentov, no vo výsledku neponúkne nič, kvôli čomu by sa mal k nemu divák vrátiť.

Francúzsku verziu Nedotknuteľných mám veľmi rád. Skutočný príbeh ochrnutého boháča menom Philippe, jeho problémového opatrovníka Drissa a ich spoločného dobrodružstva sa mi v roku 2012 dostal okamžite pod kožu a snímku som si nesmierne užil ako v tej komediálnej, tak aj dramatickej rovine. To by však nebol Hollywood, ak by nesiahol po úspešnej látke a neprerobil ju po svojom.

A tak vznikol remake s názvom The Upside, ktorý nikto nechcel a po zverejnení ukážok nikoho ani nijako extra nezaujímal. Ak teda nerátam neznalcov vyššie spomenutého európskeho filmu. Tvorcovia tak pred sebou mali skutočne neľahkú úlohu.

Museli totiž vytvoriť snímku, ktorá zaujme nielen originálom neznalého diváka, ale aj fanúšika pôvodnej snímky. Koniec koncov, The Upside prišlo do kín až príliš skoro, bolo teda jasné, že priaznivci francúzskej verzie jednoducho budú tieto dve snímky porovnávať.

The Upside (Recenzia)
The Upside (Recenzia) Zdroj: STX Entertainment

No a aby toho nebolo málo, príbeh vychádza zo skutočných udalostí, čo remaku zväzuje ruky ešte o čosi viac. Na strane druhej, filmári si zopár vecí povymýšľali už v pôvodnom filme, takže sa aj v tomto prípade dalo z celej situácie pomerne dobre vykľučkovať. Keď ale na teba už v úvodnej scéne vykuknú zábery totožné s tými z francúzskych Nedotknuteľných, je ti okamžite jasné, že The Upside príliš veľa originality neponúkne. A tak tomu väčšinou aj bolo.

Prostredie sa síce tentokrát presťahovalo do Ameriky a z Drissa sa stal Dell, no až na niekoľko viac-menej drobných príbehových detailov ide o ten istý film, lenže s inými hercami. To by mi však ešte nevadilo. Skôr ma zarážali momenty, ktoré boli bez štipky fantázie a akéhokoľvek pokusu o svojský prístup presne okopírované. Aj napriek tomu má ale remake slušné tempo a tie dve hodinky v kine ubehnú relatívne rýchlo. Taktiež by som snímke krivdil, ak by som povedal, že nemá niekoľko veľmi dobrých či vtipných momentov.

Miestami som sa naozaj bavil, a to aj na scénach, ktoré už som videl predtým. Čo sa samotných hereckých výkonov týka, tak Bryan Cranston zvládol úlohu Phillipa podľa očakávaní a ako človek ochrnutý od krku dole pôsobil uveriteľne. Prekvapivo mi nevadil ani Kevin Hart, ktorého vo väčšine prípadov nemôžem vystáť. A hoci sa na komediálnej úrovni dokázal k mojej radosti držať na uzde a vyzeral normálne, v tej vážnejšej mi až taký presvedčivý neprišiel.

The Upside (Recenzia)
The Upside (Recenzia) Zdroj: STX Entertainment

Chémia medzi oboma hlavnými predstaviteľmi však funguje prekvapivo dobre. Bohužiaľ pre nich tu bola pred niekoľkými málo rokmi vynikajúca dvojka François Cluzet a Omar Sy, ktorá latku nastavila poriadne vysoko. No v rámci hereckých výkonov v The Upside si ma aj tak najviac získala tradične výborná Nicole Kidman ako Phillipova asistentka Yvonne. Jej neuveriteľný pôvab rozžiaril každú jednu scénu a rozhodne patrila k tomu najlepšiemu, čo film ponúkol.

Ani Nicole a všetky drobné plusy dohromady ale nedokázali vymazať dojem akejsi zbytočnosti celého projektu. Nie je totiž dostatočne originálny, odvážny ani emocionálny, a tak vo výsledku len prešumí a nezanechá po sebe nič výrazné, k čomu by sa mal divák po projekcii dôvod vracať. Verím však, že pre mnohých divákov, ktorí sa s Nedotknuteľnými po prvýkrát stretávajú až teraz, by pokojne mohlo ísť o dojemný a zábavný príbeh podľa skutočných udalostí.

The Upside (Recenzia)
The Upside (Recenzia) Zdroj: STX Entertainment

Ak by som patril medzi nich, sám by som bol možno pri hodnotení benevolentnejší, no ako som už písal na začiatku, francúzsku verziu mám úprimne rád a podľa môjho názoru je v každom ohľade lepšia. Oveľa sviežejšia, lepšie zahraná, ozvučená aj plná emócií. A nech už som na The Upside našiel akékoľvek množstvo väčších či menších pozitív, ako prvú som, žiaľ, zaregistroval práve vidinu ľahkého zárobku na populárnej látke. Rozhodne ale nikoho od návštevy kina neodhováram.

Predsa len, na americkom remaku sa dá nájsť hneď niekoľko plusov, a tak záleží najmä na vnútornom rozpoložení každého jedného diváka, čím konkrétne a ako veľmi na neho snímka nakoniec zapôsobí. Výsledné dojmy môže taktiež výrazne ovplyvniť aj tvoj vzťah k originálu, ktorý je v našich končinách nesmierne obľúbený. Z môjho pohľadu je The Upside obyčajne natočeným, ničím extra výnimočným a v prvom rade zbytočným filmom s fajn hercami a zopár vydarenými momentmi. Myslím si teda, že hodnotenie päť bodov z desiatich je viac než fér.

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia