Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. januára 2019, 22:59
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Vo Francúzsku sa hovorí o horskom metre. Úžasné technické veľdielo ho má spojiť s inou krajinou a prekonať 580 výškových metrov

ZAUJÍMAVOSTI FRANCÚZSKO
Uložiť Uložené

Cestou z Francúzska do Andorry by vlaky prekonávali vyše pol kilometra do výšky.

Medzi Španielskom a Francúzskom leží maličká izolovaná krajina Andorra. Žije v nej len 70 000 ľudí a keďže je v kompletnom obklopení 3000-metrových vrchov Pyrenejí, akoby v nej zastal čas. Postupne sa však tamojší turistický ruch prebúdza k životu a Andorra chce tento boom využiť naplno.

Spolu so susedným Francúzskom preto rozbehli konverzáciu o vytvorení veľkolepého technického projektu – spojiť Andorru s Francúzskom metrom. Na to, aby si sa do krajiny dostal, totiž teraz potrebuješ prekonať komplikovaný horský priechod, čo ti autom zaberie aj 30 minút. Metrom by sa cesta skrátila na približne 10 minút a autom by si vôbec nemusel cestovať.

Vo Francúzsku sa hovorí o horskom metre. Úžasné technické veľdielo ho má spojiť s inou krajinou a prekonať 580 výśkových metrov
Vo Francúzsku sa hovorí o horskom metre. Úžasné technické veľdielo ho má spojiť s inou krajinou a prekonať 580 výśkových metrov Zdroj: Tiia Monto

Predpokladá sa totiž o spojení andorrského mestečka Pas-de-la-Casa s francúzskym mestom Porta, ktoré má dobré železničné spojenie a v prípade metro prípojov do Andorry by sa z menšej vlakovej stanice mohol stať významný medzinárodný uzol.

Odporúčané
Slovenka Denisa žije v Paríži, stážuje v Louis Vuitton: Škola ma celkovo vyjde 48 000 eur, ako študenti makáme od rána do večera Slovenka Denisa žije v Paríži, stážuje v Louis Vuitton: Škola ma celkovo vyjde 48 000 eur, ako študenti makáme od rána do večera 20. januára 2024, 9:30

Mestá sú od seba vzdialené len asi 7 kilometrov. Väčšou prekážkou je však výškový rozdiel, jedna stanica je totiž kvôli pohoriu Pyreneje o 580 metrov nad morom vyššie. Navyše, celé metro by nebolo pod vrchmi, treba prekonať aj asi 200-metrovú dolinu.

Ak by sa celý projekt za 150 miliónov eur zrealizoval, išlo by o úžasný technický unikát, v ktorom by nechýbalo ani niekoľko dychberúcich výhľadov.

Domov
Zdieľať
Diskusia