Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. decembra 2018, 16:48
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Sniežik sa nám chumelí, zimička už prišla. Dojímavá slovenská kampaň ťa motivuje, aby si pomohol bezdomovcom

ZAUJÍMAVOSTI BEZDOMOVECTVO SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Zima je pre ľudí bez domova najťažším ročným obdobím.

Ľudia bez domova žijú na okraji spoločnosti. Po strate bývania sa často prepadávajú pomyselnými poschodiami života až na samotné dno, chrbtom sa im často otáčajú rodina i kamaráti.

Našťastie existujú organizácie ako Vagus, ktoré bezdomovectvo vnímajú ako akútny problém našej spoločnosti. Odhady hovoria o tom, že v Bratislave momentálne žije približne 4000 až 4500 ľudí bez domova, ktorí sa bez vonkajšej pomoci na nohy nemajú veľkú šancu postaviť.

Organizácia Vagus preto spustila kampaň, ktorej cieľom je vyzbierať dostatok finančných prostriedkov na to, aby mohla čo najvyššiemu počtu ľudí bez domova nájsť nové bývanie. Informoval o tom aj Denník N.

Od leta pritom spustila projekt Housing Cverna v spolupráci s Novou Cvernovkou, kde teraz žijú piati ľudia, ktorí kedysi prespávali na ulici. Vytešujú sa z vlastnej skrine, vane či možnosti navariť si, na čo majú chuť.

Šanca prispieť je v tejto chvíli ešte oveľa dôležitejšia. Už nezadržateľne prichádza zima, vonku začína snežiť a ľudia bez domova nemajú veľa možností, kde chladné počasie prečkať. V Bratislave existuje žalostne málo nocľahární, a bezdomovci preto hľadajú úkryt kdekoľvek je to možné.

Odporúčané
Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) 16. apríla 2024, 12:30

Vagus spoločne s nimi natočil video, v ktorom spievajú známu pesničku. Text sniežik sa nám chumelí, zima je zimička vyznieva oveľa smutnejšie, keď si uvedomíš, že slová riekanky môžu rozhodovať o tom, či ľudia bez domova súčasné ročné obdobie prežijú alebo nie.

Dvaja ľudia pritom už od chladu túto zimu zomreli, nedovoľme preto, aby sa číslo zvyšovalo. Ak prispeješ na tejto stránke, môžeš pomôcť s hľadaním bývania pre bezdomovcov, ale aj niektorému zachrániť život vďaka výjazdu krízového tímu organizácie Vagus.

Domov
Zdieľať
Diskusia