Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Orava
12. decembra 2018, 23:04
Čas čítania 0:00
Antonín Havlík

V kuchyni trap, v spálni R&B. Ukážeme ti, ako rozoznieť celý byt pomocou nových technológií

TECH
Uložiť Uložené

Multiroom audio je v poslednej dobe stále obľúbenejšie. V tomto článku sa dočítaš, čo to vlastne znamená a ako si niečo také zaobstarať k sebe domov.

Drôty sú minulosťou, technológie idú neustále dopredu a dotýkajú sa nášho každodenného života – a to samozrejme aj doma. Hudbu dnes môžeme konzumovať úplne inak, napríklad pomocou systému multiroom.

Ešte pred niekoľkými rokmi boli multiroom systémy celkom nákladnou záležitosťou určenou do prepychových domov, ale to sa zmenilo. Nejde o žiadnu futuristickú víziu. Už nie sú potrebné nekonečné drôty, množstvo peňazí a komplikovaná inštalácia.

Dnes si túto vychytávku môžeš vychutnať za málo peňazí a pokojne aj hneď. V zahraničí je táto metóda veľmi rozšírená a my sa v článku pozrieme na to, o čo vlastne ide a ako ju dostaneš aj do svojho bytu.

V kuchyni trap, v ložnici r'n'b. Ukážeme ti, jak si rozezvučit celý byt pomocí nových technologií
V kuchyni trap, v ložnici r'n'b. Ukážeme ti, jak si rozezvučit celý byt pomocí nových technologií

Čo je to multiroom a prečo ho budeš milovať

Princíp multiroom systémov je vlastne celkom jednoduchý. Ide o niekoľko bezdrôtovo prepojených reproduktorov či hifi systémov, ktoré spoločne komunikujú a dajú sa ovládať pomocou aplikácie na telefóne, tablete, počítači alebo aj hlasom a pokojne z rôznych zdrojov. Cez sieť Wi-Fi je možné prehrávať aj obsah v tvojom počítači, prípadne z NAS serveru alebo iných zariadení v miestnej sieti.

Vďaka tomu môže z každej miestnosti vyhrávať iná pieseň. Z kuchyne tvrdý atlantský trap, v spálni precítené R&B, na záhrade industriálne techno, v obývačke ranné správy a v kúpelni živý rock’n’roll. Alebo akokoľvek inak. Alebo môžeš v celom dome hrať jednu pieseň s rovnakou, ale aj rozdielnou hlasitosťou, čo oceníš najmä pri domácich parties.

Je potrebné dopredu podotknúť, že každý z reproduktorov, ktoré si do tejto siete zapojíš, funguje ako samostatná jednotka. Ak teda s týmto systémom začínaš a si obmedzený financiami, nie je potrebný viac ako jeden reproduktor.

Jeden reproduktor by však sotva bolo počuť do inej miestnosti a ani by sme ho nechceli, stále by to nebol ten správne fungujúci multiroom. Ak si chceš užiť ozajstnú zábavu naplno, budeš ich musieť nakúpiť viac. Môže to však byť problém, ak zapájaš rôzne druhy, ktoré medzi sebou nevedia komunikovať.

V kuchyni trap, v ložnici r'n'b. Ukážeme ti, jak si rozezvučit celý byt pomocí nových technologií
V kuchyni trap, v ložnici r'n'b. Ukážeme ti, jak si rozezvučit celý byt pomocí nových technologií

 Ako na to

Keby si chcel doma doma zostaviť multiroom, základným predpokladom je nákup kvalitného Wi-Fi routeru. Na stabilite a rozsahu bezdrôtovej internetovej siete je tento systém v tejto podobe, aby dobre fungoval, fakticky postavený. Kvalitný router si pritom môžeš kúpiť už od pár desiatok eur, takže tento bod by nemal predstavovať žiadnu zásadnú prekážku.

Ďalším krokom je nájsť vhodné zariadenie, ktoré bude hudbu prehrávať. Je potrebné zvoliť také, aby nestálo veľa peňazí, ale zároveň zvládlo prehrávať aj vo väčších miestnostiach v rámci jedného zariadenia. Dávaj si pozor na neoverené prístroje, ktoré v skutočnosti nič nevydržia a oslnia maximálne svojou cenou.

Jedným z vhodných prístrojov môže byť streamingovaný prehrávač „all-in-one“ Pegasus 2. Vďaka inovatívnej technológii a výkonnému zosilovaču je vhodný jeden reproduktor aj do väčších miestností, ktoré spoľahlivo rozozvučí.

Na to, ako môže celý princíp fungovať v praxi, sa pozri v nasledujúcom videu.

Pegasus 2 je vhodný k bohatému a čistému zvuku plnému dynamických basov a vzhľadom k jeho príjemnému dizajnu sa hod k umiestneniu takmer kdekoľvek v tvojom dome či byte.

Jeho inštalácia nie je nič zložité, stačí sa riadiť návodom. Samotná prevádzka je intuitívna a vlastne nie je potrebné žiadne ďalšie príslušenstvo.

Môžeš ovládať, zdieľať alebo streamovať hudbu aj rádio nezávisle v celom dome. Kompatibilita tvojho zariadenia so službami ako Spotify, Tidal alebo Apple Music ti povolí prístup k najväčšej hudobnej databáze na jednom mieste s prístupom k viac ako 40 miliónom skladieb.

Zariadenie je možné prepojiť aj s ostatnými modelmi PEGASUS cez Wi-Fi, čím odpadáva častý problém Bluetooth technológie, ktorá nie je taká stabilná a vo chvíli, keď ti zazvoní tvoj telefón, sa celé hranie preruší.

Orava Pegasus 2

Hudobný výkon 40 W
Konektivita: 3,5 mm jack AUX
  Wi-Fi
  Bluetooth
  Zabudovaná čítačka micro SD karet
Kompatibilita: Android, iOS
  Hudobné zariadenia
Rozmery (š × v × h): 32×19,5×11 cm 

Ak ťa tento model reproduktorov Orava zaujal, pozri sa na oficiálne stránky výrobcu na www.orava.eu.

Domov
Zdieľať
Diskusia