Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. novembra 2018, 13:18
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

10 dôvodov, prečo milujeme Daredevila a Marvel by mal odsúhlasiť nové série. Natočí ich pre Disney+, novú streamovaciu službu?

FILMY A SERIÁLY DAREDEVIL
Uložiť Uložené

Žeby sme sa dočkali Matta Murdocka na Disney+?

Celé to odštartovalo nešťastným spojením hrdinov z Hell’s Kitchen v tímovke Defenders. Pokračovalo to (už si to konečne, preboha, priznaj) zlým Iron Fistom a jeho 2. sériou, no a ani sledovanosť 2. série Lukea Cagea neoslnila. Všetci preto vzhliadali k Daredevilovi, ktorý kvalitatívne ukázal, že je stále s prehľadom na vrchole, aj keď stratil veľa divákov. 

Po skončení Cagea a Fista sme sa začali obávať, či podobný osud nepostihne aj Daredevila. No a dnes sme sa zobudili do veľmi nepekného dňa. Netflix oznámil, že 4. série sa na Netflixe nedočkáme a že Daredevila ešte uvidíme v budúcich projektoch Marvelu. Najprv nás ovládla neuveriteľná zlosť, smútok a nepochopenie, no neskôr sme začali rozmýšľať, čo presne tieto vety môžu znamenať.

10 dôvodov, prečo milujeme Daredevila a Marvel by mal odsúhlasiť nové série. Natočí ich pre Disney+, novú streamovaciu službu?
Zdroj: Netflix


Na rok 2019 plánuje Disney svoju vlastnú streamovaciu službu Disney+ a je možné, že všetky svoje projekty chce presunúť tam. Daredevil však zďaleka nie je PG-13 a ak ho ním chce Disney učiniť, to nech ho radšej nechá mŕtveho. Stále je tu však šanca, že sa presunie trebárs na Hulu, kde má Disney väčšinový podiel a dospelejšie projekty presunie práve tam (ako napríklad svoju zásobu filmov a seriálov od Foxu, ktoré odkúpi už čoskoro). 

Vzhľadom na výber slov môžeme špekulovať, že Daredevil bude skutočne pokračovať inde. Ak sa tak stane, môžeme len dúfať, že kreatívna sloboda ostane aj naďalej v rukách talentovaných ľudí. A ak sa tak nestane a Matt Murdock nás už nikdy nedostane do varu (naozaj nemôžeme nadávať, ale dnes by sme Netflixu pár rýdzo slovenských slov radi uštedrili), pripomeňme si, prečo ho tak milujeme. 

1. Najlepší komiksový seriál

Od Daredevila nikto nečakal v roku 2015 veľa. Tej 1. sérii sme však dali šancu a ostali sme ako obarení vriacou vodou. Komiksový seriál na takejto úrovni? Čo sa to dopekla deje? Daredevil navždy zmenil ponímanie komiksových seriálov, s ktorými nikto nepočítal ako s veľdielami. Prišiel však Matt Murdock a ukázal, ako sa to má robiť. A robil to až tri roky zakaždým, keď na to dostal príležitosť. 


2. Charlie Cox

Meno Charlie Cox nám pri kastingovom oznámení veľa nehovorilo. A úplne nás nepresvedčil ani po prvých traileroch. Počas prvej série sme sa však spoločne s ním zžili s Mattom Murdockom aj Daredevilom a on dokázal, že je stelesnením tejto postavy. Niekedy mu nohy podrazil scenár, no on vždy dokázal Daredevila držať nad vodou. 

Perfektne zvládol prácu s očami, naučil sa bojové umenia a množstvo bojových scén zvládal úplne sám. Vďačíme mu za veľa a myslím, že lepšieho Daredevila tak skoro (ak vôbec) už nedostaneme. 


3. Vedľajšie postavy a Punisher

Karen, Foggy, dnes už policajný detektív Brett Mahoney, otec Lanton, Elektra či najnovší prírastok, vynikajúci Ray Nadeem v podaní Jaya Aliho. Netflix si vedel vybrať vhodných hercov a spoločne so scenáristami z nich spravil neuveriteľne sympatické postavy, ktoré sme si okamžite zamilovali.

No a potom tu máme Punishera. Ten si získal naše sympatie okamžite a na jeho vetu: „You know you are one bad day from being me“ nezabudneme asi nikdy. Postava a jej predstaviteľ Jon Bernthal boli takí dobrí, že si od Netflixu vyslúžili vlastnú sériu. Tá divákov uchvátila, a tak sa o pár mesiacov dočkáme aj tej druhej. A možno bude tou úplne poslednou, akú uvidíme v spolupráci Marvelu a Netflixu.


4. Konzistentná kvalita naprieč všetkými 13 epizódami

Daredevil má vonku 3 série a ak nerátame Defenders (nad vodou držal tímovku aj tak hlavne on), nikdy nepoľavil. Mal pár slabších miest a nesadli nám možno nejaké scénky či aspekty príbehu. Občas drhol aj scenár, ale ako celok seriál vždy fungoval. 

Každá séria mala niečo do seba, každá séria bola odlišná a vždy na veľmi vysokej úrovni. Nebolo cítiť vyťaženie témy, neprichádzal stereotyp a tvorcovia sa vždy pokúšali seriál oživiť novými prvkami, zaujímavými postavami a posúvali choreografie súbojov na nový level. Tých 13 epizód sa mi zakaždým videlo málo. Klobúk dole.

10 dôvodov, prečo milujeme Daredevila a Marvel by mal odsúhlasiť nové série. Natočí ich pre Disney+, novú streamovaciu službu?
Zdroj: Netflix

5. Experimentovanie s rozprávaním príbehu

a odvaha v zabíjaní postáv

Daredevil nedržal postavy nažive len preto, že boli obľúbené. Ak tvorcovia cítili, že ich smrť pomôže príbehu a dokáže ďalšie postavy posunúť ďalej, nebáli sa s nimi rozlúčiť. A ani raz sme sa na nich za to nehnevali, keďže tieto scény vždy dávali zmysel. 

Potešila aj zmena zobrazovania postáv. Sám Daredevil si prešiel mnohými fázami a mnohokrát sa menilo aj to, ako na nás pôsobil, nehovoriac o jeho sile. V 3. sérii už nebol takým Supermanom a súboje mu dávali zabrať oveľa viac, takže sme sa s ním dokázali viac spojiť a bitky tak vyzerali surovejšie a autentickejšie. Ako nám to len bude chýbať, že?

10 dôvodov, prečo milujeme Daredevila a Marvel by mal odsúhlasiť nové série. Natočí ich pre Disney+, novú streamovaciu službu?
Zdroj: Netflix

6. Vynikajúce choreografie súbojov

Čo k tomuto bodu dodať? Netflix pracoval s výbornými kaskadérmi, štábom a hercami, ktorí do toho dali úplne všetko. Charlie Cox sa prehadzoval cez všetky možné poličky a schytával tvrdé údery, len aby bol seriál čo najlepší. 

Choreografia súbojov bola vždy samostatným bodom v recenziách, ktorý sme, samozrejme, vždy museli pochváliť. Alebo si spomeniete na čo i len jeden nudný súboj? Kamerové prelety, sústredenosť scén, prehľadnosť bitiek s množstvom postáv, originálne chmaty a živelnosť súbojov... menovať by sme mohli ďalej.

Bitky v Daredevilovi pôsobili jednak komiksovo epicky, jednak autenticky, pričom dopad úderov bolo skutočne cítiť (až na Mattove súboje s Terminátorom Dexom). 

7. Dychberúce scény na jeden záber

Hallway fight scene! Hallway fight scene vol. 2!! Prison escape!!! Spomenieš si na seriál, ktorý dokázal takto ohúriť za také malé peniaze? A vôbec, vieš nám ukázať scénu na štýl 4. epizódy 3. série? Matt sa prerátal, vo väzení vypukla vzbura a na jeho krk sa zameral takmer každý obyvateľ prísne stráženej budovy. 

V tomto prípade nešlo o žiadne triky a šikovný strih. Celá táto sekvencia sa skutočne natočila na jeden záber, pričom sa Charlie Cox striedal so svojím kaskadérom. Vzniklo z toho niečo úchvatné a my môžeme štábu tohto seriálu len skloniť poklonu. Od preletu kamery okolo taxíka so spievajúcim Aziatom, cez hallway scene, až po Punisherovo besnenie v celách a Matta v civile snažiaceho sa prežiť peklo. 

Tento seriál posúval latku stále vyššie a nás neuveriteľne mrzí, že sa nedozvieme, ako veľmi by sme si sadli na zadok pri štvrtej sérii. Bravó!

8. Záporáci

Antagonista Punisher, ninjovia z The Hand, ktorí Matta neraz takmer pripravili o život, démonický Wilson Fisk a v neposlednom rade agent Poindexter aka budúci Bullseye. V každej sérii sme sa mohli spoľahnúť na niekoho, koho budeme obdivovať a zároveň nenávidieť, pretože Matta takmer zabije. 

Seriál skvelo pracoval s postavami a záporáci neboli výnimkou. Obzvlášť Wilson Fisk bol niekým, koho prítomnosť a plány vždy vzbudzovali rešpekt. Mimochodom, práve jeho predstaviteľ Vincent D’Onofrio pred pár týždňami tvrdil, že Daredevil sa nezrušil. No a showrunner 3. série Erik Oleson pred 2 týždňami Netflixu navrhol celú 4. sériu... 

10 dôvodov, prečo milujeme Daredevila a Marvel by mal odsúhlasiť nové série. Natočí ich pre Disney+, novú streamovaciu službu?
Zdroj: Netflix

9. Brutalita

Zlomené chrbty, väzy, ruky, nohy, rozmliaždené hlavy, odrezané končatiny, headshoty v detailoch, masakrovanie gangstrov v podaní Punishera, jeho krvavý bazén vo väzení... Daredevil sa nikdy nebál ukázať krv a brutalitu. Nikdy ani nedbal na to, či to decká môže odradiť. Akosi si ale nedokážeme ani predstaviť, že by sme Matta aspoň v jednej epizóde nevideli od krvi. Či už od vlastnej, alebo od cudzej. 

Nikdy sme však necítili, že by tieto scény boli samoúčelné, respektíve umelo a nasilu natočené pre efekt. Toto je svet Daredevila. Svoje obete nezabíja, ale 80% z nich si rozmyslí, či sa ešte niekedy vráti k zločinu. Ak sa však aj vrátia, potrvá dlhé mesiace, než budú môcť znova zdvihnúť ruku a vyhrážať sa ňou. 

10. Fungujúci komiksový svet,

do ktorého sa nedá nezamilovať

Daredevil bol súčasťou MCU a v prvej sérii naň aj dosť odkazoval. Režiséri Infinity War dokonca prezradili, že seriózne zvažovali účasť Defenderov v boji s Thanosom. Aby sa ale zachovala kontinuita a nenarušili sa svety seriálových a filmových hrdinov, nakoniec ich do filmu nezakomponovali. Je to však jasným dôkazom, že sú prepletené. 

A dokonale to funguje, aj keď Daredevil nikdy priamo nepomáhal Avengerom. Staral sa o svoje mesto na miestach, kde mohlo skutočne prehniť, čo nevidel Stark ani nijaký iný lietajúci poloboh.

Daredevil miestami pôsobil komiksovo a dosť si z týchto farebných zošitov aj zobral, zároveň sa však držal pri zemi a dokázal divákov strhnúť aj dialógmi, prácou s postavami a súbojmi, ktoré nevyžadovali prácu trikárov. 

10 dôvodov, prečo milujeme Daredevila a Marvel by mal odsúhlasiť nové série. Natočí ich pre Disney+, novú streamovaciu službu?
Zdroj: Netflix

Ako to teda s týmito seriálmi bude a prečo Netflix, resp. Marvel neruší aj seriálové projekty na iných televíznych staniciach? Veľa nám napovie údaj o sledovanosti 3. série Jessicy Jones a 2. série Punishera. V prípade, že tieto seriály Netflix nezruší, skutočne pôjde len o úpadok sledovanosti v prípade tých zrušených.

To by znamenalo, že ich Marvel neplánuje oživiť na Disney+ a my tak môžeme upadnúť do nenávistného módu. Netflix nemôže čakať, že zruší najlepšie (nielen) komiksové seriály a získa tým fanúšikov. Práve naopak. Aj ja, ako jeden z ich najväčších fanúšikov, v sebe práve cítim akurát hnev a znechutenie. 

A čo ty? Čo si mal na diablovi z Hell’s Kitchen najradšej?

Anketa:
Bude ti Daredevil chýbať a myslíš, že sa niekedy ešte dočkáme 4. série?
Bude mi chýbať a myslím si, že sa ešte vráti
Bude mi chýbať, ale obávam sa, že sa s ním už musíme rozlúčiť
Bude mi chýbať a myslím si, že sa ešte vráti
73 %
236 Hlasov
Bude mi chýbať, ale obávam sa, že sa s ním už musíme rozlúčiť
27 %
88 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia