Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. novembra 2018, 19:56
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

V Rusku odhalili veľrybie pasce, kde uviazlo cez 100 vzácnych zvierat. Odtiaľ odchádzajú trpieť do zábavných parkov

ZAUJÍMAVOSTI RUSKO
Uložiť Uložené

Zábery z dronu zachytili nechutné praktiky.

Na ďalekom ruskom juhovýchode si bez akejkoľvek kontroly viaceré spoločnosti užívajú svoje veľrybie väzenie. Médiá týmto názvom pomenovali stredisko pri ruskom meste Nachodka neďaleko Vladivostoku, kde štyri veľké spoločnosti chytajú kosatky dravé či bieluhy žltobiele pod zámienkou výskumu na vedecké, vzdelávacie či kultúrne účely.

Medzinárodné právo umožňuje licencovaným spoločnostiam vykonávať dočasný odchyt vzácnych živočíchov, avšak zároveň prísne zakazuje akýkoľvek predaj zvierat za účelom vygenerovať zisk.

Vyšetrovanie založené na videách a záberoch z dronu poukazuje na to, že stredisko, ktoré by malo na prvý pohľad vykonávať dôležitý výskum, v skutočnosti veľryby odchytáva, desiatky z nich udržiava v stiesnených nádržiach a napokon predáva za vysoké čiastky do čínskych zábavných parkov.

Hodnota bieluhy či kosatky dokáže na čiernom trhu dosiahnuť pokojne aj 6 miliónov dolárov, a tak spoločnosti potajomky lovia zvieratá bez povolenia. Po analýze záberov sa ukázalo, že v pasciach uviazlo približne 100 morských živočíchov, medzi ktorými sa nachádza 11 kosatiek a až 90 spomínaných bieluh.

Odporúčané
Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami 17. apríla 2024, 12:30

Aj keď ruská prokuratúra už začala vyšetrovanie, ľudia zatiaľ nepredpokladajú, že by zvieratám mohla v blízkej budúcnosti pomôcť. Viacero zvierat zostáva v uzavretých nádržiach už od začiatku leta, a tak sa zrejme nenachádzajú v najlepšej zdravotnej kondícii.

O prebiehajúcich obchodných vzťahoch ruských podnikateľov a čínskych zábavných parkov svedčia nielen informácie o tom, že za posledné roky Číňania odkúpili už minimálne 15 kosatiek. Vo výstavbe je momentálne viac ako desať nových zábavných vodných parkov, pričom 60 parkov už existuje.

Domov
Zdieľať
Diskusia