Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. novembra 2018, 16:59
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Škótska vláda zavádza povinné hodiny LGBTI na školách

ZAUJÍMAVOSTI LGBT+ ŠKOLSTVO
Uložiť Uložené

Iniciatívou k tomuto rozhodnutiu boli v prvom rade štatistiky z prieskumov.

Ešte v roku 1988 škótska vláda klauzulou zakázala propagovanie homosexuality na svojom území, avšak v 2001 ju Spojené kráľovstvo zrušilo. Následky krajina podobne ako zvyšok Európy znáša doteraz, avšak teraz prichádza s progresívnym návrhom, ktorý bude ešte veľmi dlho národ polarizovať.

Škótsko totiž rozhodlo, že rovnoprávnosť patrí medzi jeho priority a na štátnych školách zavedie vyučovací predmet s osnovou zostavenou tak, aby žiaci získali všeobecný prehľad z oblasti LGBTI. Okrem samotnej definície by mali byť témami aj homofóbia, homosexualita, transgenderizmus či bisexualita. Zatiaľ presne nevieme, akú dotáciu hodín predmet dostane, ale pôjde o povinnú časť výučby. 

Iniciatívou k tomuto rozhodnutiu boli v prvom rade štatistiky z prieskumov. Tie totiž ukázali, že až 90 % členov LGBTI komunity zažíva v škole šikanu. 27 % z týchto ľudí zároveň priznalo, že homofóbne narážky boli iniciatívou k tomu, aby začali premýšľať nad samovraždou. 

Do komentárov nám nezabudni napísať, čo si o tejto problematike myslíš. Zároveň nás určite zaujíma, či si vieš niečo podobné predstaviť aj v našich končinách.

Domov
Zdieľať
Diskusia