Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. novembra 2018, 16:31
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Až 30-tisíc eur mesačne na gazdinú. Iba 18-ročný Mbappe žiadal od PSG zmluvu, o akej väčšina hráčov len sníva

ŠPORT FINANCIE FUTBAL KYLIAN MBAPPÉ PENIAZE
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Francúzsky supertalent si svoju hodnotu uvedomoval.

Svet futbalu momentálne žije kauzou Football Leaks. Najnovšie uniknuté dokumenty medzi prvými označili Manchester City či PSG, ktoré obchádzali finančné pravidlá a bohatí majitelia do nich pumpovali stovky miliónov eur pomocou fiktívnych sponzorských zmlúv.

Práve s francúzskym PSG sa spája kauza, ktorú novinári z nemeckého magazínu Der Spiegel pokrývajú najnovšie. Do rúk investígatívcov sa dostali aj dokumenty z prestupu vtedy len 18-ročného Kyliana Mbappeho z Monaka do Paríža, pričom klub z francúzskeho hlavného mesta nebol prvým záujemcom o služby talentovaného mladíka.

 

Až 30-tisíc eur mesačne na gazdinú. Iba 18-ročný Mbappe žiadal od PSG zmluvu, o akej väčšina hráčov len sníva
Zdroj: TASR/AP

Najskôr mal najväčší záujem Real Madrid. Španielsky veľkoklub ponúkol Monaku rovných 180 miliónov eur, lenže otec futbalistu prestup zablokoval, pretože sa obával silnej konkurencie v útoku. Ronaldo v tom čase neprestupoval do Juventusu, takže Mbappe by si možno veľmi nezahral po boku Benzemu a Balea.

Na základe ponúknutej čiastky 180 miliónov eur potom vstúpilo do hry PSG. Klub sa hráčovmu tímu pozdával viac, a tak sa začalo vyjednávanie o kontrakte. Aj keď mal Mbappe vtedy iba 18 rokov a za sebou dve úspešné sezóny vo francúzskej lige, ktorá nie je najkvalitnejšia na svete, za päťročný kontrakt si vypýtal 50 miliónov eur v čistom.

Odporúčané
Rus rozdáva ľuďom na ulici státisíce dolárov. Aký motív má záhadný Mr. Thank You a sú bankovky pravé?       Rus rozdáva ľuďom na ulici státisíce dolárov. Aký motív má záhadný Mr. Thank You a sú bankovky pravé? 27. marca 2024, 9:30

Väčšina platov futbalistov sa na internete objavuje pred zdanením, ale čiastka 50 miliónov je už po zaplatení daní, takže Mbappe každý týždeň zarobí približne 190-tisíc eur na ruku. Aby toho nebolo málo, za podpis kontraktu si hráč vypýtal bonus vo výške 5 miliónov.

Keby sa plat prerátal na sumu pred zdanením, odhady hovoria o tom, že Mbappe zarába okolo 370-tisíc eur týždenne, čím môže konkurovať najlepšie plateným hráčom na svete.

Vtipne však vyznievajú požiadavky, ktoré Mbappe mal, ale PSG ich do kontraktu odmietlo zahrnúť a prípadne splniť. Francúz žiadal, že ak raz vyhrá zlatú loptu, automaticky sa mu zmluva vylepší natoľko, že bude zarábať viac ako Neymar. Podmienka do finálneho kontraktu neprešla, pričom stroskotala aj žiadosť o to, aby mu bolo na 50 hodín ročne sprístupnené súkromné lietadlo klubu.

Hráč so svojím tímom si očividne uvedomovali aj fakt, že PSG by sa raz mohlo dostať do problémov s finančnými pravidlami. Za najhoršie porušenia klubom hrozí vylúčenie z Ligy majstrov, a tak Mbappe žiadal finančnú kompenzáciu, keby tak UEFA rozhodla. Okrem toho si vyžiadal povolenie, aby sa jeho otec Wilfrid mohol zúčastňovať na tréningoch klubu, s čím PSG súhlasilo.

Až 30-tisíc eur mesačne na gazdinú. Iba 18-ročný Mbappe žiadal od PSG zmluvu, o akej väčšina hráčov len sníva
Zdroj: TASR/AP

Francúzsky klub napokon musel súhlasiť s ešte jednou požiadavkou. Mbappe si presadil, aby mu PSG mesačne navyše vyplácalo vreckové vo výške 30-tisíc eur, pomocou ktorého si platí gazdinú, šoféra a ochrankára. Zrejme si ich zo svojho vlastného platu nemohol dovoliť.

Odporúčané
EURO 2024: Slovensko ešte čakajú tieto prípravné zápasy. Okrem toho, SFZ oznámil nového generálneho partnera (+PREHĽAD) EURO 2024: Slovensko ešte čakajú tieto prípravné zápasy. Okrem toho, SFZ oznámil nového generálneho partnera (+PREHĽAD) 19. marca 2024, 11:30

Aj keď Mbappe nemal v čase prestupu oficiálneho agenta a zastupoval ho vlastný otec, v pozadí celého obchodu stál portugalský agent Jorge Mendes. Agent zastupuje hráčov ako Cristiano Ronaldo, David de Gea či James Rodríguez, takže patrí medzi najžiarivejšie mená futbalového manažmentu a pri prestupe Mbappeho svoju úlohu potvrdil.

On sám na ňom zarobil 7,25 milióna eur, aj keď po celý čas nebol nikde spomínaný. Uniknuté dokumenty ukazujú, že Mendes peniaze získal za to, že pomohol umelo navyšovať cenu francúzskeho hráča, takže zrejme stál aj za ponukou 180 miliónov zo strany Realu Madrid, na ktorej potom PSG postavilo celý obchod. Nemohlo si dovoliť ponúknuť menej peňazí, pretože sa bálo, že si Mbappe vyberie španielsky klub.

Na záver už stačí len skonštatovať, že Der Spiegel pred zverejnením článku kontaktoval všetky strany a vyžiadal si od nich vyjadrenia, avšak nikto uniknuté informácie komentovať nechcel.

Domov
Zdieľať
Diskusia