Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. novembra 2018, 16:39
Čas čítania 0:00
Dušan Šutarík

Posledné majstrovské dielo Stanleyho Kubricka ťa opantá dráždivým erotickým dusnom a mysterióznou atmosférou

FILMY A SERIÁLY EYES WIDE SHUT MAKING A MURDERER TIP NA FILM
Uložiť Uložené

Aj túto sobotu vám ponúkneme niekoľko pozoruhodných kinematografických tipov.

Opäť sme tu s našou rubrikou Tipy na filmy, v ktorej vám aj tento týždeň predstavíme pozoruhodné filmy a v tomto prípade aj jeden skvelý seriál. Pokiaľ teda neviete, čo si v najbližšej dobe pustiť, rozhodne pouvažujte nad našimi doporučeniami. 

Peter P. – Expres hrôzy (réžia: Eugenio Martín, 1972)

Anglický profesor preváža Transibírskou magistrálou neznámo starú fosíliu, ktorá skrýva nejedno tajomstvo. A možno nie je tak úplne mŕtva, ako sa zdá. Pokiaľ máte radi staré horory a nemáte po čom siahnuť, skúste tento stratený poklad.

O deji vám nejdem nič viac prezrádzať, pretože je plný prekvapení. Určité prvky vám istotne pripomenú jednu klasiku Johna Carpentera, ktorý sa možno touto snímkou inšpiroval.

Stačí vám vedieť, že klaustrofobická atmosféra vlaku, v ktorom vyčíňa monštrum je výborne spracovaná a príbeh je omnoho osudovejší a myšlienkovo podnetnejší, než na prvý pohľad vyzerá. Čerešničkou na torte tohto španielskeho hororu sú herecké výkony britských žánrových legiend Christophera Leeho a Petera Cushinga.

Odporúčané
Nová romantická komédia Anyone But You mieri do kín. Humor a vypracované telá predvedú herci z Euphorie a Top Gun Nová romantická komédia Anyone But You mieri do kín. Humor a vypracované telá predvedú herci z Euphorie a Top Gun 18. februára 2024, 13:30

Milujem ten pocit, keď si iba tak z rozmaru kúpim v stánku DVD s nejakým (na prvý pohľad) brakovým titulom a vykľuje sa z neho takáto lahôdka. Zub času na nej samozrejme dosť podpísal, no ak sa dokážete pozerať na filmy dobovou optikou, tak nevidím dôvod, prečo by ste si to neužili. 9/10

Dušan Š. – Eyes Wide Shut (réžia: Stanley Kubrick, 1999)

Posledný film legendárneho Stanleyho Kubricka nesie názov Eyes Wide Shut, vznikol podľa novely Arthura Schnitzlera a nakrúcal sa neuveriteľných 400 dní, čím si vyslúžil zápis do Guinessovej knihy rekordov.

Uznávaný lekár William Hartford (Tom Cruise) je šokovaný po tom, čo sa mu jeho manželka Alica (Nicole Kidman) prizná, že mala sexuálnu fantáziu s iným mužom, kvôli ktorému by bola ochotná opustiť Williama aj ich malú dcérku.

Táto udalosť sa stane spúšťačom zvláštnej snovej odysey, ktorá Williama zavedie až na tajné zhromaždenie záhadného sexuálneho kultu.

Eyes Wide Shut je majstrovským dielom s úžasnými hereckými výkonmi a podmanivou mysterióznou atmosférou. Príbeh ponúka viacero interpretácií a je možné ho vnímať ako zhmotnený sen, prípadne psychoanalytickú štúdiu o sexe, túžbach a fantáziách ako takých.

Myšlienkovo bohaté dielo obsahuje aj veľa podnetných úvah o manželstve, vernosti a dualite mužského a ženského vnímania sveta. Nechýba mu napätie a prvky záhady. Stanley Kubrick sa nemohol rozlúčiť lepšie. 10/10

Jakub H. – Making a Murderer 2 (réžia: Laura Ricciardi, Moira Demos, 2018)

Making a Murderer rozpráva príbeh Stevena Averyho, ktorý si k dnešnému dňu odsedel viac ako pol života vo väzení a minimálne polovicu z toho neprávom. V roku 1985 bol odsúdený za znásilnenie a pokus o vraždu, pričom po celý svoj čas hlásal svoju nevinu.

Odporúčané
Recenzia Bones & All: Timothée Chalamet podrezáva hrdlá a konzumuje ľudí aj s kosťami. Pri sledovaní filmu ťa možno napne Recenzia Bones & All: Timothée Chalamet podrezáva hrdlá a konzumuje ľudí aj s kosťami. Pri sledovaní filmu ťa možno napne 23. novembra 2022, 17:30

Po 18 rokoch sa prišlo DNA testami na to, že Avery je skutočne nevinný a bol tak prepustený na slobodu. Následne bol však obžalovaný a odsúdený na doživotie za vraždu mladej fotografky Theresy.

Keď sa v prípade začnete trošičku viac vŕtať, zistíte, že postupy polície sú nanajvýš čudné a hraničia s nelegálnosťou, práca prokurátorov sa viac podobá na lov čarodejnice a celý súdny proces vás naplní poriadnym pocitom znechutenia.

Druhá séria dokumentu je síce technicky na vysokej úrovni, no pre niektorých divákov možno absentuje „wow faktor“ tej predchádzajúcej. Ako každý seriál, aj Making a Murderer sa spolieha, že vám na postavách záleží a o celý prípad máte aktívny záujem.

Ak teda patríte do tejto skupiny divákov, rozhodne si ho užijete. Ak si k tomu pridáte ešte výbornú analýzu nedostatkov právneho systému USA, nečakané zistenia, nejaké tie cliffhangery a šikovné tempo, odpustíte mu aj pár chýb a prešľapov. 8/10

Domov
Zdieľať
Diskusia