Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. októbra 2018, 10:35
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Ako dohnať ženu k orgazmu, kde je slávny bod G, ako začínal Bitcoin a prečo je manželstvo pre ľudí neprirodzené a nelogické? (Recenzia)

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Dokumentárny seriál Explained od Netflixu a Voxu vám vysvetlí mnoho skutočností nielen o vašom živote.

Netflix v spolupráci s Voxom priniesol pred pár mesiacmi dokumentárny seriál s názvom Explained. Ten sa v kratších než 20-minútových epizódach zameriava na rôzne spoločenské konštrukty, vedu, ľudí ako takých a mnohé ďalšie aspekty našich životov.

Každú epizódu pritom komentuje iná osobnosť, medzi ktorými môžu vyniknúť najmä Christian Slater či Kristen Bell. Hlavnou otázkou teda je, či tomuto doku-seriálu venovať svoj drahocenný čas. A presne na to ti v tejto recenzii odpovieme.

 

Explained je zaujímavým projektom, ktorý pracuje s overenými informáciami, vedcami a rozhovormi. Zameriava sa ale aj na obyčajných ľudí a ich príbehy, aby si tak divák mohol utvoriť celistvý obraz o akejkoľvek problematike. 

Jeho 20-minútový formát spôsobuje, že sa nikdy nenudíš a denne si môžeš pozrieť viacero mini dokumentov. Avšak, má to samozrejme aj negatívne stránky. V prvom rade dokáže dokument kĺzať len po povrchu, a to hneď v niekoľkých epizódach. Človek, ktorý sa v danom obore pohybuje, alebo ho má aspoň naštudovaný, sa nedozvie nič nové. 


Nejaké 2-3 epizódy tak boli maximálne rekapituláciou toho, čo som už vedel, navyše nie úplne hlbokou. Napríklad epizóda o diétach je síce pekne spracovaná, ale chýba v nej množstvo kľúčových informácií a bočných vedomostí, ktoré by tvoj obraz o skutočnom chudnutí postavili na pevných základoch. 

Explained si dostojí svojho názvu. Jednotlivé kapitoly života a našej spoločnosti vysvetlí, ale tam zároveň aj končí. Ak si teda chceš len rozšíriť rozhľad a dozvedieť sa niekoľko zaujímavostí nielen o ľudskom tele, biznise a spoločnosti, je pre teba ideálny. 

Ak však hľadáš hlbšie dokumenty venujúce sa problematike, ktorá ťa zaujíma, zrejme budeš sklamaný. Avšak, len z hľadiska množstva obsahu. Ten, ktorý tam je, je ale spracovaný zaujímavo. Využívajú sa rôzne vizuálne háčiky a "komentátor" sa ti všetko snaží vysvetliť čo najzrozumiteľnejšie. 

Vyniknú hlavne niektoré netradičné epizódy zameriavajúce sa na nie celkom bežné témy. Medzi ne môžeme radiť aj monogamiu alebo epizódy o rozdielnom plate medzi ženami a mužmi či majetkovými rozdielmi medzi belochmi a černochmi. Práve tie vnášajú na svetlo sveta nový pohľad na problematiku, ktorý určite oceníte. 

Ako dohnať ženu k orgazmu, kde je slávny bod G, ako začínal Bitcoin a prečo je manželstvo pre ľudí neprirodzené a nelogické? (Recenzia)

Zapáčia sa ti aj epizódy o marihuane, ženskom orgazme či zásobách pitnej vody na svete, ktoré výrazne ubúdajú. Množstvo Slovákov si pritom neuvedomuje, aké bohaté zásoby tejto „ropy 21. storočia" vlastne máme priamo pod nosom. Ide o jednu z častí, ktoré by si rozhodne mal vidieť. 

Okrem kryptomien, ktoré som nedopozeral, ma vyslovene sklamala asi len jedna epizóda. Je ňou Politická korektnosť. Už teraz si z nej absolútne nič nepamätám a pri jej sledovaní som mal naozaj nepríjemný dojem. Prezentované názory a myšlienky mi jednoducho nesadli a nedozvedel som sa ani nič nové či užitočné. 

Aby sme si to zhrnuli. Explained je 20 epizódna dokumentárna séria, ktorá sa ti v 20 minútach snaží vysvetliť mnohé zaujímavé témy a problematiku našich životov. Nevyhýba sa kontroverzným témam a aj keď nejde dostatočne do hĺbky, na frajerovanie pri pive postačí. Ak si teda túžiš rozšíriť svoje obzory s dostatočne vysvetleným komentárom, choď do toho. 7/10

Ak ťa nepresvedčil trailer, môžeš skúsiť aspoň jednu epizódu. Jej názov je Monogamy (monogamia). Zameriava sa teda na manželstvo a sociálny konštrukt spoločnosti starý len pár storočí. Spolunažívanie s jedným človekom celý život, alebo "len" dlhé obdobie (rozoberá sa manželstvo či to, prečo majú chlapi väčší problém vydržať s jednou ženou dlhší čas).

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia