Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. októbra 2018, 14:21
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Lady Gaga a Bradley Cooper spúšťajú lavínu emócií a nádhernej hudby v skvelom filme Zrodila sa hviezda (Recenzia)

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Režijný debut Bradleyho Coopera dopadol na jednotku. A vy by ste mali byť pri tom.

Keď Bradley Cooper ohlásil, že sa chystá na režijný debut, z nejakého dôvodu som sa tomu tešil. Predpoklady uspieť nemal väčšie ako väčšina hollywoodskych hercov, takže to šlo odniekadiaľ z brucha.

Ubehlo pár rokov a my si môžeme povedať, že sa mu to podarilo na jednotku. Spoločne s Lady Gaga sa postavili pred kamery a mikrofóny, z čoho sme mali v kine zimomriavky.

Prevtelili sa do Jacksona a Ally. Jeden je úspešný country spevák, druhá je zase talentovaná speváčka so skvelými textami, ktorá neprerazila kvôli vzhľadu. Náhoda ich privedie dokopy, Jackson si zmyslí, že ju vezme po jednej spoločnej noci (bez sexu) na pódium a bude to fungovať. 

A Jackson sa nemýlil. Lada Gaga ako Ally predviedla nádherný hlas a musím sa priznať, že som pri Shallows na plátne skutočne dostal zimomriavky. Pri dvoch pesničkách ma ale dokonca viac bavil Bradley. Kto by to bol povedal, že ten týpek z Hangoveru si ustojí miesto na pódiu vedľa Gagy a ešte ma bude aj spevácky baviť viac.

Fanúšikovia tejto divy sa však nemusia báť. Čo sa týka spievania, užijú si ju viac než Coopera. Jackson sa totiž zmieta v alkohole, drogách, sebaľútosti, ničení vzťahov a nekontrolovateľného životného štýlu s veľmi zlými rozhodnutiami. Ally ho však nadovšetko miluje a je pripravená stáť po jeho boku navždy. 

Lady Gaga a Bradley Cooper spúšťajú lavínu emócií a nádhernej hudby v skvelom filme Zrodila sa hviezda (Recenzia)
Zdroj: Warner Bros.

A ono to prekvapivo funguje. Z Ally sa stáva hviezda, zatiaľ čo Jackson upadá. A Star is Born je viac príbehom o láske než o speve, kariére či čomkoľvek inom. Síce ide o jasný útok na slzy, emócie však fungujú obzvlášť dobre a vôbec tvorcom nevyčítame, že sme na konci uronili slzu (aspoň ja teda určite). Nejde o kalkul, ale o prirodzený vývin deja a postáv.

Pomáha tomu aj fakt, že Lady Gaga a Bradley disponujú špeciálnym spojením. Na plátne im to neskutočne sedí a veríte im každý jeden dialóg, vyznanie lásky a pohľad do očí. Silná chémia medzi nimi sa chválila už v zahraničných recenziách a ja môžem potvrdiť, že neklamali.

Cooper stvárnil ďalšiu vynikajúcu postavu, ktorá balansuje na hranici diváckych sympatií a nenávisti. Dodáva jej však dušu a uveriteľnosť, s ktorou sa divák okamžite stotožní. Pozitívne prekvapila aj Gaga, s ktorej hereckou budúcnosťou by sme v tejto chvíli už nepochybne mali počítať. 

Skvelá je aj v scénach, kde ju nemusí viesť Bradley, ktorý si okrem skvelého spevu a vynikajúcej hereckej úlohy aj film zrežíroval. Jeho debut je nesmierne citlivý, inteligentný a v hĺbke aj viac rozmerný. Nájdete tu príbeh o láske, bratskom vzťahu, vnútorných démonoch, kritike moderného hudobného priemyslu a mnohé ďalšie. 

Lady Gaga a Bradley Cooper spúšťajú lavínu emócií a nádhernej hudby v skvelom filme Zrodila sa hviezda (Recenzia)
Zdroj: Warner Bros.

Zaobalená do mixu viacerých žánrov, Zrodila sa hviezda sa okrem brilantného dua Cooper-Gaga spolieha aj na svoju hudobnú zložku. O ňu sa spoločne s hudobnými producentmi postaralo práve hlavné herecké a spevácke duo.

Aj keď sa v hudbe zďaleka necítim tak doma ako pri filmoch, užíval som si každé jedno vystúpenie. Teda až na tie, ktoré mali signalizovať charakterovú premenu Ally v dôsledku slávy, ale tie tam byť museli a skutočne sa za mínus považovať nemôžu. 

Či už je to Shallows, ktoré toho Oscara proste a jednoducho vyhrať musí, alebo pár ďalších skladieb, na veľkom plátne dokážu diváka rozcítiť či nabudiť. Zaručene sa pri tom nebudete nudiť a ak tento film sledujete od začiatku a tak nejako vám prirástol k srdcu už po traileri, neraz zažijete aj nával emócií či zimomriavok. 

Bohužiaľ, nevidel som predošlé verzie, takže najnovší remake nemôžem s predchodcami porovnávať. Zistil som si však, ako pracuje so záverom originál a to, ako to premyslel Cooper a spol. mi sedí viac. Hlbšie to však kvôli spoilerom rozoberať nemôžem.

Lady Gaga a Bradley Cooper spúšťajú lavínu emócií a nádhernej hudby v skvelom filme Zrodila sa hviezda (Recenzia)
Zdroj: Warner Bros.

Nezľaknite sa ani stopáže prekračujúcej dve a štvrť hodiny. Dokonca som medzi prvým a druhým aktom mal dojem, že je to až príliš zrýchlené. Rýchly strih však funguje, takže to radím skôr k subjektívnym nedokonalostiam. Pár takých tam bolo v mojich očiach viac. Spomenúť môžem zábery na nahú Gagu, či už šlo o jej bradavky alebo celý záber.

Vzhľadom na status tejto osobnosti mi to prišlo rušivé a samoúčelné. Film to vôbec nepotreboval (aj keď je Gaga kočka, všetci vieme, že nie vždy tieto kočky musíte vo filme vyzliecť). Opäť však ide iba o moju výčitku, s ktorou sa možno nestotožníte. 

Bradley Cooper ukázal, že má šikovné režisérske ruky. Remake oživil niekoľkými vydarenými režijnými nápadmi, nesekol sa a šiel na istotu. Ako celok to funguje priam krásne a keď tomu dokážete odpustiť znamienka nedokonalosti, budete skutočne nadšení. 

Na Oscaroch budeme veľmi fandiť, nech už ide o akékoľvek kategórie. Či už to bude soundtrack, zvuk, réžia (aj keď v tomto prípade asi nie, aj keď by som to Cooperovi veľmi prial), prípadne padnú aj nejaké herecké nominácie. 

Lady Gaga a Bradley Cooper spúšťajú lavínu emócií a nádhernej hudby v skvelom filme Zrodila sa hviezda (Recenzia)
Zdroj: Warner Bros.

Zrodila sa hviezda je nádherným filmom. Natočený s citom a nepopierateľným filmárskym kumštom, s vynikajúcimi hercami (veľkú pochvalu si zaslúži aj Sam Elliot), dialógmi, živým a uveriteľným príbehom, nádhernou originálnou hudbou a citlivým, premysleným záverom.

Je jedno, aké žánre obľubujete, na Cooperovej novinke sa dá filmovo zabaviť, odreagovať aj ponoriť do funkčného remesla viac než len jedenkrát. Kino by teda malo byť povinnosťou každého fanúšika filmov.

Zbytočne nad tým teda nerozmýšľaj, bež si objednať lístok a uži si to podobne ako my s kolegom Pepom. Ten by v recenzii išiel na 9/10, ja ho trošičku podleziem a udeľujem veľmi silných 8,5/10. Sklamaný som nebol vôbec. Čakal som veľa a veľa som aj dostal. 

PS: Do konca roka by Cooper mohol oznámiť, čo natočí najbližšie. Už teraz sa na to nesmierne tešíme.

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia