Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. septembra 2018, 10:08
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Každý z nás má v mozgu tunely. Vedci objavili novú štruktúru v lebke a už tušia, čo vlastne robí

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

O tuneloch v lebke sme doteraz vôbec netušili.

Naše telo je tým najvzácnejším, čo máme – no stále sme ho naplno nepreskúmali. Pre vedcov totiž stále ide o miesto, kde sa dejú veľké záhady. Prekvapenia sme sa dočkali aj nedávno, keď sa vedcom  z Harvard Medical School podarilo objaviť neveľké tunely, ktoré sa nachádzajú v našich hlavách.

Okrem ľudí boli tiež nájdené aj v prípade myší a ide o tunely či kanály spájajúce kostnú dreň lebky s okrajmi mozgu, o ktorých existencii sme doteraz nemali ani poňatia.

Aj napriek objavu sa však stále nevedelo, na čo tieto tunely slúžia a najnovšie poznatky naznačujú, že by mohlo ísť o akúsi únikovú cestu. V prípade zdravotného problému (či už ide o úraz alebo napríklad porážku) ju rýchlo využijú bunky súvisiace s imunitným systémom či opravami tkanív, aby sa k zdroju problému dostali v čo najkratšom čase. Doteraz sa myslelo, že bunky tradične využívali krvný obeh ako zvyčajne.

Každý z nás má v mozgu tunely. Vedci objavili novú štruktúru v lebke a už tušia, čo vlastne robí
Zdroj: Herrison et al./Nature Neuroscience

Vedci dokázali bunky sledovať prefíkanou metódou – množstvo z nich jednoducho nafarbili červeným alebo zeleným fluoreskujúcim náterom (podľa pôvodu buniek), vďaka čomu odsledovali celú cestu ľudským telom. 

Domov
Zdieľať
Diskusia