Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. augusta 2018, 11:15
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Martin bude prvý Slovák, ktorý prejde z Čukotky na Aljašku cez zamrznutý Beringov prieliv. Získal vzácne pozvanie na expedíciu

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Martin Navrátil z Travelistanu vo svojich cestách nepoľavuje.

Pred tisíckami rokov využívali naši dávni predkovia Beringov prieliv na prechod medzi Severnou Amerikou a Áziou. Aj keď sa vtedy prieliv nevolal Beringov a nebol limitovaný žiadnymi hranicami, ľudia ho po zamrznutí využívali na náročnú trasu za lepšími podmienkami, čo je pre dnešného cestovateľa nepredstaviteľné a najmä pekelne ťažké.

Našťastie, na Slovensku máme hromadu odvážnych a ambicióznych cestovateľov, ktorí sa výziev neboja. Možno najznámejším z nich je Martin Navrátil z blogu Travelistan.

Martin už v živote navštívil takmer 170 krajín, nedávno absolvoval trek v Pakistane a cestu cez zamrznutú Čukotku, pričom pred pár hodinami svojich fanúšikov informoval o fantastickej novine. Získal vzácnu pozvánku na expedíciu, ktorá bude kopírovať cestu dávnych predkov a rovnako sa vyberie cez zamrznutý Beringov prieliv.

Martin bude prvý Slovák, ktorý prejde z Čukotky na Aljašku cez zamrznutý Beringov prieliv. Získal vzácne pozvanie na expedíciu
Zdroj: NASA/Wikimedia Commons

Expedícia bude začínať na Čukotke v Rusku a svoju trasu zakončí na americkej Aljaške, pričom získať povolenie na podobnú cestu nie je jednoduché.

Samotná cesta je dlhá cez 380 kilometrov v teplotách okolo -50 stupňov Celzia a aby toho nebolo málo, trasa vedie priamo cez vojenské územia oboch krajín, takže USA ani Rusko povolenia nevydávajú ako na bežiacom páse.

Martin by sa mal expedície zúčastniť už na začiatku roku 2020 a ak sa mu to podarí, mal by sa podľa jeho vlastných slov stať prvým Slovákom, ktorý prechod cez zamrznutý Beringov prieliv absolvuje. Držíme palce.

Domov
Zdieľať
Diskusia