Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. mája 2018, 19:59
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Zo sporu medzi Momom a Gogom sa môžeme poučiť všetci. Za svoju prácu by si mal dostať vždy zaplatené, nezabudni však na zmluvu

ZAUJÍMAVOSTI MOMO
Uložiť Uložené

Tvrdenia zainteresovaných sú do veľkej miery protichodné, a tak sme sa rozhodli hádku zakončiť zhrnutím s vyjadreniami a ponaučením.

Ešte včera sme vás informovali o novom spore na slovenskom internete, ktorého hlavnými aktérmi sú tentokrát Gogo a Momo. Celý problém sa točí okolo najnovšieho už tak dosť kontroverzného videoklipu petržalského rapera s názvom Bol som to ja. V ňom autor verejne menuje svojich kolegov a spája s nimi udalosti, o ktorých možno fanúšikovia niečo počuli, no nikdy nedostali priamy dôkaz. To by však bolo v úplnom poriadku.

Reakcia youtubera na seba nenechala dlho čakať, no netýkala sa skladby, resp. textu, ale vizuálnej stránky. Tú mal mať totiž na starosti jeho blízky kolega Alex. Prvú časť a vyjadrenia sme už zhrnuli v spomínanom predošlom článku, a tak sa dnes pozrieme na pokračovanie. Zároveň sme sa pokúsili zainteresované strany kontaktovať a vy si tak budete mať možnosť spraviť na celú situáciu vlastný názor.


Zo sporu medzi Momom a Gogom sa môžeme poučiť všetci. Za svoju prácu by si mal dostať vždy zaplatené, nezabudni však na zmluvu

Ešte včera večer stihol pridať zopár vyjadrení k celej situácii Gogo, kde sa Alexa zastáva a tvrdí, že ten mal s Momom vopred dohodnutý honorár aj počet hodín, ktoré práci venuje. Zároveň sa youtuber snaží svojich sledovateľov edukovať a tvrdí, že je správne mať všetky podobné dohody s kýmkoľvek na papieri. Šestnásťročný chalan pochopiteľne na žiadne oficiality nemyslel a využil šancu natočiť videoklip pre známeho a kvalitného rapera. 

Zo sporu medzi Momom a Gogom sa môžeme poučiť všetci. Za svoju prácu by si mal dostať vždy zaplatené, nezabudni však na zmluvu

Momo vo svojich odpovediach nepopiera, že by Alex na videoklipe nepracoval. Skôr tvrdí, že sa mu jeho práca a výsledok nepáčili, čo bol dôvod, prečo dal všetko dokončiť Šulemu. Podľa jeho slov sa klip predražil a kameraman si peniaze nezaslúži.

Odporúčané
Separ v putách, Momo vo vyšetrovačke a Pil C v policajnej veste. Nový klip priniesol profesionálnu produkciu ako z filmu Separ v putách, Momo vo vyšetrovačke a Pil C v policajnej veste. Nový klip priniesol profesionálnu produkciu ako z filmu 23. novembra 2022, 18:30

Vo svojich prvých Instagram Stories zároveň Momo vyzýva Goga, aby mu poslal číslo účtu, keďže sa mu chcel za promo odvďačiť finančne. Nakoniec však vysvitlo, že to nie je tak úplne pravda a má v pláne poslať mu 0,07 centa, čo je 0,0007 eur. 

Zo sporu medzi Momom a Gogom sa môžeme poučiť všetci. Za svoju prácu by si mal dostať vždy zaplatené, nezabudni však na zmluvu

V skutočnosti však tomuto sporu ešte venujeme pozornosť z jednoduchého dôvodu, ktorý nesúvisí s generovaním ďalších hádok. To, čo sa stalo Alexovi a Momovi, sa môže stať komukoľvek z vás. Radi by sme teda apelovali na to, že ak tvoríš pre niekoho na zakázku na základe zadania, určite by si o tom mal mať aj hmatateľné potvrdenie, zmluvu, alebo aspoň mailovú komunikáciu. A záležať by na tom malo aj zadávateľovi. Samozrejme, platí, že aj ústnu dohodu je možné vymôcť, dokazovanie však nie je tak úplne jednoduché. 

Platí, že ak ťa niekto osloví s konkrétnou ponukou, pravdepodobne vie, do čoho ide a oslovil ťa na základe referencií alebo vlastného uváženia. Keď prácu vykonáš podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia, úmyselne ju nesabotuješ a prejavíš snahu vyhovieť, jednoducho si splnil všetky podmienky a patrí ti dohodnutá odmena. Ak však nemáš žiadne potvrdenie, je ťažké dokázať, čo a ako ste si vlastne dohodli.

 Videoklip Bol som to ja, na ktorom Alex pracoval

Za týmto Momovym rozhodnutím asi nie je potrebné bez dôkazov hľadať nič ďalšie, a tak sme sa rozhodli osloviť ho. O vzniku tohto článku som ho informoval rovnako ako aj Alexa a obe vyjadrenia (doplnené o interpuknciu a čiarky) si môžeš prečítať nižšie.

Alex Žitňanský:

"Takže - Dohodli sme sa s Momom na klipe, že mu ho spravím za 300 €. Točili sme celý deň od 11:35 do 20:30. Na další deň som synchronizoval zábery s hudbou. V ten deň chcel vidieť, ako zatiaľ vyzerá zostrihaný klip. Poslal som mu len základný strih/synchronizáciu. Povedal, že to tak nemá byt zostrihané. Aj keď som mu vysvetlil, že to je len základ.
 
Na to povedal, že dá to inému strihačovi a ževraj neviem strihať. Tak si odomňa vypýtal komplet všetky zábery, ktoré som točil a ja som mu ich dal. Stretli sme sa, dal som mu hardisk so zábermi a Momo povedal, že mi za nich dá 200 €. Tak som mu ich dal. Klip sa vydal v pondelok a v utorok som mu písal. "No čo, ako aké ohlasy sú na klip?" Momo mi napísal, že ohlasy sú dobré, ale že s klipom som mu vôbec nepomohol, a že chalanovi, čo to strihal dal 300 € za strih a ďalšiemu grafikovi za cenzúru ešte 500 €. A že mi nedá peniaze za zábery, lebo zaplatil 800 € iným ľuďom.

Momo:

"V prvom rade. Keby som mal na papieri dohodnutú robotu s Alexom, v tejto zmluve by bol určite uvedený aj dátum odovzdania, pretože načasovanie hudobného videoklipu je jedna z najdôležitejších vecí. Alex mal točiť, strihať a robiť postprodukciu za 300 € a mal stanovený dátum odovzdania. Keďže ide o chlapca, ktorý možno strihá videá, ale hudobný videoklip ešte nikdy nerobil, moc som tomu neveril. Ale presvedčil ma, keďže mal postoj, že keď sa mi to nebude ľúbiť, že nech mu nedávam žiadne lóve. Tak sme teda natočili.

Odporúčané
Experimenty, prekvapivé spolupráce aj mladé talenty. Toto sú najlepšie slovenské rapové skladby prvej polovice roka 2022 Experimenty, prekvapivé spolupráce aj mladé talenty. Toto sú najlepšie slovenské rapové skladby prvej polovice roka 2022 30. júna 2022, 16:30

Prešlo pár dní a blížil sa deň odovzdania, Alex nemal ani strih, keď mi poslal, čo mal, bolo to neoriginálne, nudné a bola možná vidieť jeho neskúsenosť s hudobnými videoklipmi. Bolo mi jasné, že to nezvládne, tak som oslovil Šuleho, ktorý to zajebal jak frajer. Alexovi som povedal, že mu dám peniaze aj tak, ale nech spraví aspoň cenzúru. Ale! Keďže sa mi sľuboval, ako všetko zvládne, nakoniec som nedostal ani strih a prehodnotil som to, či mu môžem dôverovať.

Aj v tom, či cenzúru zvládne, pretože som si dal zistiť cez Šuleho, aká to je robota a koľko s tým je práce. Tak som sa rozhodol nespoľahnúť na Alexa a radšej som to dal spraviť ďalšiemu človeku. Čiže klip ma stál 3-krát toľko, čo mal a musel som sa obracať, aby som vôbec našiel ľudí, ktorí budú strihať cudzí materiál, pretože skúsení chalani to moc radi nerobia. Nehovoriac o tom, že cenzúra do celého videoklipu bola náročná.

Neexistovala iná dohoda medzi mnou a Alexom. On sa tváril jak šéf, nakoniec to bolo všetko aj tak na mne. Mal som na neho akurát tak nervy za neprofesionálny prístup. Nevadí. OK. Rozhodol som sa, keďže ma to vyšlo viac, že mu za natáčanie nedám peniaze. Dal som ho do credits ako kameramana. Točil nám nejaké zábery z drona minule a mal u mňa 100 € ešte. Ale keď Gogomanovi narozprával príbehy, kde som ho ja oklamal, to bol vrchol drzosti. Povedal som, že mu dám 100 €, ktoré má u mňa a symbolických 50 € za tento jeho skvelý výkon, ktorý predviedol. Povedal, že OK.

A včera na whatsappe dodal, že OK, súhlasí, ale že keď mu dám viac peňazí, tak povie Gogovi, aby nahral na Instastory o tom, ako som to práve pochopil a zaplatil mu. Ako naozaj? To je čo? Vydieranie? Za to mu nemám chuť dať ani cent. Nie to ešte kupovať si mienku u Goga tým, že mu dám viac peňazí, veď haloo, chlapci. Prehnal to, ale že úplne, je to pre mňa malý prefíkaný smradek ten Alex.

Odporúčané
TOP 5: Toto sú najlepšie slovenské rapové albumy prvej polovice roka 2022 TOP 5: Toto sú najlepšie slovenské rapové albumy prvej polovice roka 2022 28. júna 2022, 12:30

A Goga beriem tak, že robiť virál je jeho robota. Ale aj on vystupoval jak trapák, dá sa z neho vyčítať odporná irónia, ktorá sa mu zažrala do mozgovej kôry z toho neustáleho rozprávania sa s kamerou. Mal si radšej zistiť, ako to je. Cez to všetko nechávam 150 pojebaných eur na Bajkalskej ulici v barbershope pre prejebaného Alexa. A nech sa mu darí. Pa."

Gogove vyjadrenie je jasné zo stories a sám už povedal, prečo vlastne túto tému otvoril, a tak sme mu kvôli ďalším oficiálnym slovám nepísali. Názor na celú situáciu si už utvorte sami a pokojne ho napíšte aj v priestore na diskusiu. 

Domov
Zdieľať
Diskusia