Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. mája 2018 o 21:34
Čas čítania 0:00
Daniel Mikolášik

30-metrov vysoká vyhliadková veža v obci Polomka bude ponúkať jedinečné výhľady na celé Horehronie

ZAUJÍMAVOSTI ROZHĽADŇA
Uložiť Uložené

Polomské očko by malo byť k dispozícii už koncom júna.

V maličkej obci Polomka na Horehroní vyrástla 30-metrov vysoká vyhliadkova veža s názvom "Polomské očko," ktorá je jediná svojho druhu v celom regióne. Hlavnou myšlienkou výstavby bolo ukázať obec aj v pozitívnom svetle, keďže známe tragické udalosti, ako brutálna vražda miestneho podnikateľa a zrážka autobusu s vlakom na železničnom priecestí, jej často kazia reputáciu.

Po rokoch však prichádza s novou nádejou a lákadlom pre turistov zo širokého okolia. Nad dedinou koncom júna tohto roka otvoria na kopci Búčnik turistickú atrakciu, ktorá ponúkne úžasné výhľady na celé Horehronie. Na 906 metrov vysokom kopci sa nachádza aj miestny lyžiarsky vlek.

Pôvodne chcela obec rozhľadňu financovať z eurofondov, no keďže neuspeli, na projekt vyčlenila financie z vlastných zdrojov. Rozpočet celej stavby sa odhaduje na 336-tisíc eur. Od vyhliadkovej veže si sľubujú rozvoj cestovného ruchu i v letnom období, keď je lyžiarsky vlek zatvorený.

Z bezpečnostných dôvodov sa obec rozhodla pre pevnú oceľovú konštrukciu, vážiacu 46 ton. Veža je už v posledných štádiách dokončovania a už teraz sa teší veľkému záujmu obyvateľov, ktorých čakajú jedinečné výhľady. Smerom na sever sa bude dať vidieť samotná dolina rieky Hron i protiľahlé končiare a hrebeň Nízkych Tatier. Opačným smerom, na juh, ťa zas uchváti Muránska planina a Slovenské rudohorie.

30-metrov vysoká vyhliadková veža v obci Polomka bude ponúkať jedinečné výhľady na celé Horehronie
Zdroj: Lumarstudio
Domov
Zdieľať
Diskusia