Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. mája 2018, 13:36
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

10 najpôsobivejších hororov, ktoré sú určené aj deťom. Ako je možné, že nedostali nálepku: mládeži neprístupné?

FILMY A SERIÁLY HOROR
Uložiť Uložené

Množstvo hororov je kvôli svojmu výraznému násiliu automaticky označených nálepkou "R". Existujú však aj viaceré nečakané výnimky.

Spoločenská škodlivosť hororov je oproti ostatným žánrom zjavná. Horory v sebe zväčša zahŕňajú kruté vyobrazenie násilia a neraz paktujú aj s vulgárnym jazykom či explicitným zobrazením sexuálnych scén.

Americká filmová asociácia (The Motion Picture Association of America - MPAA) býva pri hodnotení titulov pomerne prísna, no v niektorých prípadov tak trochu poľavia. Ich ratingy môžete vidieť v úvodoch trailerov (zelené či červené rámy, v ktorých je vpísané hodnotenie i odôvodnenie).

PG - 13 alebo Parents Strongly Cautioned upozorňuje rodičov, aby svoje deti mladšie ako 13 rokov, nepúšťali na film bez sprievodu dospelého. Ide o posledný stupeň pred známou "R" kategóriou (do 17 rokov v sprievode dospelého), obsahujúcou hrubý jazyk, výrazné násilie a nahotu spojenú so sexualitou či používanie drog.

10 najpôsobivejších hororov, ktoré sú určené aj deťom. Ako je možné, že nedostali nálepku: mládeži neprístupné?
Zdroj: mpaa.org

Jednotlivé kategórie majú pomerne špecifické pravidlá. Tým sme sa podrobne venovali už v minulosti a pokiaľ by ste sa o nich radi dozvedeli viac, navštívte tento odkaz. Kontrast medzi jednotlivými stupňami vie byť pomerne jemný a aj nepatrnou zmenou sa môže snímka dopracovať k prísnejšiemu hodnoteniu.

Nasledujúci rebríček predstavuje 10 vynikajúcich hororov, ktoré získali mierne hodnotenie PG - 13.

10 najpôsobivejších hororov, ktoré sú určené aj deťom. Ako je možné, že nedostali nálepku: mládeži neprístupné?
Zdroj: DreamWorks Pictures


10.  The Exorcism of Emily Rose / V moci diabla (2005, réžia Scott Derrickson)

Režisér hororov Deliver Us from Evil (2014) a prvej časti Sinister (2012) natočil ešte v roku 2005 veľmi slušnú exorcistickú žánrovku. V nej sa pozrieme na diablom posadnutú katolíčku Emily Rose (Jennifer Carpenter).

Neúspešný pokus o vymietanie sa nanešťastie končí jej smrťou a otec Richard Moore (Tom Wilkinson) sa musí postaviť pred súd. Počas procesu ho bude obhajovať neveriaca advokátka Erin Bruner (Laura Linney). Tá svojmu zverencovi spočiatku neverí, no postupom času sa jej dostáva celý prípad pod kožu.

9. Mama (2013, réžia Andy Muschietti)

Andy Muschietti v minulom roku ohúril davy mimoriadne úspešnou Kingovou adaptáciou IT. K hororovému žánru ho to však pritiahlo už štyri roky predtým, kedy natočil desivú snímku Mama. V nej sa hlavných rolách objavilo sympatické duo Nikolaj Coster-Waldau a Jessica Chaistain, hrajúci mladý manželský pár.

Nikolajova postava Lucas pátra dlhé roky po svojich mladých neteriach, o ktorých od násilnej smrti ich matky nikto nič nepočul. Po nájdení dievčatiek sa strýko malej Lilly a Victorie rozhodne deti adoptovať. S nimi si však do domu privedú aj neviditeľné zlo.

8. Lights Out / Nezhasínaj! (2016, réžia David F. Sandberg)

Davidovi F. Sandbergovi sa v minulom roku podarilo nemožné, pretože z nepodareného prvotného dielu hororu Annabelle dokázal natočiť pomerne úctyhodné pokračovanie. V roku 2016 u hororových nadšencov uspel svojou snímkou Lights Out, kde si hlavnú rolu pre seba ukradla krásna Teresa Palmer. 

Jej postava Rebecca v detstve zažívali hrôzy, aké si nikto z nás nevie pravdepodobne ani len predstaviť. Po zhasnutí svetla ju navštevovala tajomná osoba, o ktorej identite doposiaľ nič netušila. V priebehu vyšetrovania veľmi rýchlo zisťujeme, že prítomnosť tejto entity ohrozuje život hlavnej hrdinky a taktiež jej blízkych.

7. 1408 / Izba 1408 (2007, réžia Mikael Håfström)

Švédsky režisér stojaci za na Oscara nominovanou drámou Ondskan (2003) či väzenským thrillerom so Schwarzeneggerom a Stalloneom Escape Plan (2013), má na svojom konte aj vcelku vydarenú Kingovku s názvom Izba 1408. V nej spisovateľ Mike Enslin (John Cusack) na vlastnej koži pocíti dotyk samotného pekla


Autor živiaci sa písaním o paranormálnych javoch a strašidelných budovách s radosťou desí svojich oddaných čitateľov. V izbe 1408 ale okúsi vlastnú medicínu. Riaditeľ hotelu Olin (Samuel L. Jackson) ho však vopred varoval. Legendy v tomto prípade neklamali a to, čo si vo vnútri izby zažije, bude hrozivejšie než čokoľvek, čo Enslin doposiaľ napísal.

6. Drag Me to Hell / Stiahni ma do pekla (2009, réžia Sam Raimi)

Milovník Hitchcockových filmov a tvorca kultového The Evil Dead z roku 1981 nám svojim hororom Drag Me to Hell jasne odkazuje, že s cigánskymi kliatbami nie je veru žiadna sranda.


Banková úradníčka Christine (Alison Lohman) sa po nevydarenom pokuse o pomoc starej cigánky dostáva do pekelných problémov – a to viac-menej doslovne. Padne totiž na ňu prekliate, kvôli ktorému je v akútnom ohrození života.

5. Insidious (2018, réžia James Wan)

Insidious je jednou z najznámejších i najobľúbenejších hollywoodskych hororových sérií 21. storočia. O prvú časť sa postaral známy hororový mág James Wan, ktorý ďalej stojí za takými hitmi, akými sú Saw a The Conjuring.

V jednotke sa stretávame s malým chlapcom, ktorý vlastní unikátny dar, dovoľujúci mu astrálne cestovať medzi svetmi. Kvôli tomu však navštívi aj mimoriadne desivé miesta, kde zlo tvorí prevažnú väčšinu.

Na pomoc mu preto v priebehu deja prichádza Elise Rainer (Lin Shaye), hrdinka celej série. Tá má s démonmi z iného sveta naozaj bohatého skúsenosti. A ako sa časom ukáže, s chlapcovou rodinou ju spájajú udalosti z čias minulých.

4. A Quiet Place / Tiché miesto (2018, réžia John Krasinski)


Celovečerný hororový debut od herca Johna Krasinskiho je s ohľadom na premiéru najmladším filmom tohto rebríčku. A Quiet Place sa do slovenských kín dostal začiatkom mája (květen) a pokiaľ sa o žáner hororu aspoň zbežne zaujímate, určite ste už o snímke čosi počuli.

Krédo filmu je jednoduché. Ticho znamená prežitie. Akýkoľvek zvuk na vás dokáže privolať mysteriózne zlo. Pri mimoriadne obmedzenom režime sa darí rodinne Abbotovcov prežívať. Problémom je však "časovaná bomba" v podobe tehotnej Evelyn (Emily Blunt). A pôrod sa nezadržateľne blíži.

3. The Others / Tí druhí (2001, réžia Alejandro Amenábar)

Amenábar nám už v roku 1995 a následne v roku 1996 so svojím krátkometrážnym (Luna) a dlhometrážnym thrillerom (Diplomová práca / Tesis) dokázal, že vie, ako navodiť tú správnu tiesnivú atmosféru. To sa mu mimo iného podarilo aj s mysterióznym hororom The Others, patriacim medzi klenoty duchárskeho subžánru.

Za svoj výkon na Zlatý glób nominovaná Nicole Kidman v snímke The Others žije s dvojicou detí v rozľahlom dome. Ich dom však možno skôr nazvať pevnosťou temnoty, pretože obe dve deti trpia mimoriadne zriedkavou alergiou na slnečné svetlo. Snažiac sa vyhýbať dennému svetlu ale v dome odhalia čosi hrozivejšieho.

2. The Ring / Kruh (2002, réžia Gore Verbinski)

Americký remake pôvodnej snímky režiséra Hideo Nakatu bol natočený začiatkom milénia a pre širokú filmovú verejnosť ide o jeden z najznámejších hororov vôbec. Do detailov si ho preto azda predstavovať určite nemusíme.

Pozriete si hrôzostrašnú videokazetu a na to vám zazvoní telefón. V ňom je počuť hlas neznámej osoby, oznamujúci, že za sedem dní zomriete. No a po danej dobe je s vami jednoducho a skrátka amen.

Novinárka Rachel Kellerová (Naomi Watts) sa však celej záhade snaží prísť na kĺb. Danú kazetu totiž videla nielen ona, ale aj jej maloletý syn. Boj s časom sa môže začať.

1. The Sixth Sense / Šiesty zmysel (1999, réžia M. Night Shyamalan)

V šiestich kategóriách na Oscara nominovaný Šiesty zmysel od kreatívneho M. Night Shyamalana (Split, Znamenia, Vyvolený) je legendou kinematografie. Záverečné rozuzlenie tohto pamätihodného dramatického hororu urobilo do dnešného dňa dieru do myslí kvanta divákov. V prípade, že ste o ňom nepočuli, mali by ste tak urýchlene napraviť.

Profesionálny psychológ Malcom Crowe (Bruce Willis), je natoľko ponorený do svojej odbornej praxe, že si len málokedy vie nájsť čas na vlastnú ženu. Pod ruky sa mu nedávno dostal prípad malého chlapca vidiaceho duchov. Ide o racionálne vysvetliteľnú poruchu, alebo je pravda ľudským rozumom nepochopiteľná?


BONUS: Čeľuste / Jaws a Poltergeist (1975; 1982, réžia Steven Spielberg; Tobe Hooper)

Ďalšími prekvapivými a zároveň vysoko kvalitnými kúskami, u ktorých je mierny rating prístupnosti celkom úsmevnou záležitosťou, je dvojica kultoviek Čeľuste a Poltergeist. Do bonusov sme ich zaradili z jednoduchého dôvodu. Rating PG-13 vznikol na podnet Stevena Spielberga až v roku 1984, a tak oba filmy v danej dobe získali nálepku PG.

Poltergeist mal pôvodne obdržať tvrdé "Rko", ale už vtedy do procesu zasiahol slávny Spielberg a pre snímku vybojoval zhovievavé hodnotenie PG. V roku 1984 mal Spielbergov Indiana Jones a Chrám skazy naopak získať mierny rating PG.

S tým ale množstvo ľudí v danej dobe akosi nesúhlasilo. Tvrdší "R" rating by však taktiež k filmu akosi nepasoval. Režisér teda podal sťažnosť vtedajšiemu riaditeľovi MPAA a nový rating bol behom krátkej doby na svete.


10 najpôsobivejších hororov, ktoré sú určené aj deťom. Ako je možné, že nedostali nálepku: mládeži neprístupné?
Zdroj: MGM/UA Entertainment Co. a Universal Pictures


Ktorý film z nášho rebríčku PG-13 hororov (a dvoch PG bonusov) je vaším favoritom?

Anketa:
Nájdete vo výbere svojho obľúbenca?
The Exorcism of Emily Rose / V moci diabla
Mama
Lights Out / Nezhasínaj!
Izba 1408
Drag Me to Hell / Stiahni ma do pekla
Insidious
A Quiet Place / Tiché miesto
The Others / Tí druhí
The Ring / Kruh
The Sixth Sense / Šiesty zmysel
Čeľuste / Jaws
Poltergeist
The Exorcism of Emily Rose / V moci diabla
5 %
32 Hlasov
Mama
4 %
28 Hlasov
Lights Out / Nezhasínaj!
7 %
45 Hlasov
Izba 1408
9 %
57 Hlasov
Drag Me to Hell / Stiahni ma do pekla
4 %
24 Hlasov
Insidious
14 %
88 Hlasov
A Quiet Place / Tiché miesto
13 %
84 Hlasov
The Others / Tí druhí
7 %
45 Hlasov
The Ring / Kruh
13 %
81 Hlasov
The Sixth Sense / Šiesty zmysel
16 %
103 Hlasov
Čeľuste / Jaws
6 %
36 Hlasov
Poltergeist
3 %
18 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia