Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
29. apríla 2018, 8:29
Čas čítania 0:00
Daniel Michalík

Herci, ktorí nezvládli nával slávy, upadli do sveta drog, alkoholu či psychických chorôb a takmer prišli o život

FILMY A SERIÁLY ALKOHOL CHOROBY HERCI ZÁVISLOSTI
Uložiť Uložené

Viacerým sa stali drogy a alkohol osudnými. Tí šťastnejší sa z ich moci vymanili.

Drogy, bujaré oslavy a alkohol dokážu značne poznamenať nejedného herca. V minulom článku sme si predstavili šesticu mladých hviezdičiek, ktoré boli v jednom momente slávne a žiadané, no a neskôr sa po nich zľahla zem.

Pravdou je, že nie každý jednotlivec dokázal odolať návalu emócií a veľa detských tvárí čoskoro skončilo na samotnom dne. Veď len si to predstavte. Váš pokojný život plný rodiny, kamarátov a obľúbených aktivít sa preklopí do stavu vyplneného stresom, pozvánkami na rôzne spoločenské udalosti či ponuky do filmov.

Razom máte plné vrecká peňazí a neviete, čo s nimi. Uchýlite sa napríklad k drogám a máte veľkú šancu skončiť ako herci so zruinovaným životom, akí figurovali v našom predošlom článku. Poďme si túto zbierku rozšíriť a pozrieť sa na padlé hviezdy, ktoré podľahli alkoholu, drogám a duševným či fyzickým chorobám.

Herci, ktorí nezvládli nával slávy, upadli do sveta drog, alkoholu či psychických chorôb a takmer prišli o život
Zdroj: CBS

Heath Ledger

Osobne si myslím, že by bolo hriechom nespomenúť obľúbeného Heatha a tragédiu s ním spojenú, hoci sme sa jej už v minulosti párkrát venovali. 

Herec hrajúci Jokera sa na šesť týždňov zatvoril v hotelovej izbe, vytvoril si akýsi denník a naplnil ho svojimi najtemnejšími myšlienkami a kresbami, pričom viaceré z nich sa zaoberali mozgovými poruchami, AIDS či fotografiami hyen, náčrtom klaunov a Jokerovým pohľadom na svet.

Odporúčané
Príbeh rádioaktívného muža: plakal krv, nemal kožu a jeho DNA sa rozkladala zaživa. Lekárov prosil o smrť Príbeh rádioaktívného muža: plakal krv, nemal kožu a jeho DNA sa rozkladala zaživa. Lekárov prosil o smrť 28. marca 2024, 9:30

Zaujímavosťou je, že Heath o danú rolu najskôr ani nemal záujem, čo sa zmenilo až po zhliadnutí Batman Begins. Následne sa na pľaci správal veľmi priateľsky, objímal členov štábu a venoval sa denníku. Prečo ale v prvom rade bral lieky?

Heath sa v rozhovore pre New York Times vyjadril, že po dráme I'm Not There (2007) a vyššie spomenutom The Dark Knight (2008) mal problémy so spánkom. Spával približne dve hodiny denne, čo vyťažuje myseľ, ale po fyzickej stránke aj telo. 

Herci, ktorí nezvládli nával slávy, upadli do sveta drog, alkoholu či psychických chorôb a takmer prišli o život
Zdroj: Warner Bros.

Začal preto brať sedatíva s názvom Ambien, ktorých účinok je skrátenie času premostenia medzi bdením a spánkom, pričom pri vysokých dávkach umožnia pacientovi spať dlhšie. Silnejšie lieky si ale berú svoju daň.

Pomerne bežné vedľajšie efekty zahŕňajú nevoľnosť, slabé halucinácie a poruchy pamäti, čo v preklade znamená, že sa počas dňa cítil ešte horšie. Do porúch zdravia sa Heathovi zamiešali aj problémy s pľúcami a herec sa prepadával do zúfalstva.

Predávkoval sa šiestimi liekmi naraz. Dávka obsahovala Oxycodone a Hydrocodone (obe proti bolesti), Diazepam (na úzkosť a občas na uvoľnenie svalov), Xanax (panický strach a úzkosť), TemazepamDoxylamine (nespavosť).

Heatha nezabilo predávkovanie, ale skôr prekombinovanie, tvrdí psychiatrička M. Gomez z Montefiore Medical Center v New Yorku. To vo výsledku oslabilo nervový systém a mozgové centrá, čím sa do tela nemohli dostať impulzy riadiace dýchanie a činnosť srdca.

Za príčinu Ledgerovej smrti by som skôr označil duševnú chorobu, než problém s drogami.

Herci, ktorí nezvládli nával slávy, upadli do sveta drog, alkoholu či psychických chorôb a takmer prišli o život
Zdroj: Sony

Mary-Kate Olsen

Mary-Kate a jej sestra Ashley sú dvojičky. Obe sa dostali do filmového sveta prakticky rok po narodení a objavili sa v americkom sitcome Full House (1987-1995), pričom sa neskôr venovali aj filmovým rolám. Po pár rokoch prešli do módneho priemyslu.

Odporúčané
Hviezda telenovely Divoký anjel Facundo Arana v Let’s Dance: Janke Kovalčíkovej som nahral video, keď sa vydávala (Rozhovor) Hviezda telenovely Divoký anjel Facundo Arana v Let’s Dance: Janke Kovalčíkovej som nahral video, keď sa vydávala (Rozhovor) 3. marca 2024, 14:30

Mary-Kate začala mať významné problémy s konzumáciou jedla, čo vyústilo v anorexiu. Magazíny po celom svete na jej chorobu ukazovali prstom, čo herečke po psychickej stránke veľmi nepomáhalo, a tak sa rozhodla titulky novín ignorovať. Mimo anorexie sa klebetilo aj o závislosti na kokaíne.

Herci, ktorí nezvládli nával slávy, upadli do sveta drog, alkoholu či psychických chorôb a takmer prišli o život
Zdroj: OK! News

Jej fanúšikovia začali byť presvedčení, že herečka podstúpila plastické operácie. Niektorí na Mary-Kate a rovnako aj na Ashley dokonca slovne útočili pomocou Twitteru. Jeden plastický chirurg z Miami sa však vyjadril, že herečkina premena pochádza skôr z nadmerného fajčenia než operácie. 

Mary-Kate spolu so sestrou útoky odvracajú a podotýkajú, že tvrdo pracujú deň čo deň, a že práca si na nich vyberá svoju daň. Smutnejšou správou je už len fakt, že Mary-Kate bola blízkou kamarátkou vyššie spomenutého Heatha.

Po nájdení tela v Heathovom apartmáne bola skontaktovaná Ledgerovým fyzioterapeutom dokonca ešte pred políciou. Ihneď na miesto zavolala pomoc. Na obrázku ju môžete vidieť stojacu vpravo.

Dnes sa Mary-Kate angažuje už len v módnom priemysle a do budúcna neplánuje žiaden filmový počin.

Corey Haim

Kanadský herec Corey Haim je jeden z ďalších, ktorí na svoje problémy doplatili životom. V osemdesiatych rokoch bol detským idolom a získal si srdcia mnohých divákov vo filmoch, ako LucasThe Lost Boys a License to Drive. Hoci od tej doby hral v podpriemerných snímkach, jeho životný príbeh si prešiel mnohými prekážkami.

Odporúčané
Dva dni som sa nedotkla svojho iPhonu: Takmer som zablúdila a v obchode si mysleli, že chcem kradnúť (Reportáž) Dva dni som sa nedotkla svojho iPhonu: Takmer som zablúdila a v obchode si mysleli, že chcem kradnúť (Reportáž) 26. februára 2024, 14:30

V pätnástich začal vo väčších množstvách piť pivo a rok na to sa uchýlil k marihuane. Tak ako mnohí iní, ani on nezvládol nával slávy a čoskoro skúsil aj drogy, z ktorých sa už nevymanil. Médiá si všimli jeho správanie a ponuky na ďalšie projekty už prichádzali v čoraz nižších množstvách.

V osemnástich si zafinancoval vlastné dokumentárne video v snahe presvedčiť svoje okolie, že na to stále má, ale vo výsledku sa ešte viac začal utápať v drogách. Odmietal ísť na odvykačku, avšak napokon mu boli predpísané lieky. Z jedného denne sa stali dva, z dvoch štyri, a tak ďalej.

V 38. roku života zomrel v dome svojej matky bojujúcej s rakovinou, a to na predávkovanie. Pri jeho tele sa našli štyri legálne fľaštičky s liekmi. Okrem toho falšoval svoju totožnosť a vybrakoval až sedem lekární so siedmimi rôznymi predpismi.

Herci, ktorí nezvládli nával slávy, upadli do sveta drog, alkoholu či psychických chorôb a takmer prišli o život
Zdroj: International Creative Exchange

Elizabeth Taylor

Životná rola Elizabeth sa niesla v znamení Kleopatry, niekoľkohodinového eposu, ktorý je označovaný za najväčší film svojho času a mnoho ľudí ho stále zaň aj považuje. Herečku však trápili nespočetné problémy už od jej útleho veku. 

Narodila sa so skoliózou a kvôli nej zažila mnoho problémov. Časom si na natáčaní zlomila kosť na chrbtici a dlho sa o malej prasklinke ani len netušilo. Prešla si mnohými operáciami a jej telo bolo náchylné k rôznym chorobám, ktoré taktiež smerovali k hospitalizácii.

Odporúčané
Kedysi podával lopty futbalistom, dnes má luxusnú vodku, ktorú propaguje aj Jake Paul. Ako sa z mladíka stal milionár? Kedysi podával lopty futbalistom, dnes má luxusnú vodku, ktorú propaguje aj Jake Paul. Ako sa z mladíka stal milionár? 19. februára 2024, 9:30

Ale Elizabeth bola silná a držala sa. Prešla si ťažkým, takmer fatálnym zápalom pľúc a po viacerých a rôznorodých dávkach liekov si vybudovala závislosť. Spolu s tým prišiel aj alkohol a vy už zrejme viete, kam smerovala jej životná cesta.

Napokon prišla pomocná ruka a Elizabeth sa postupne začala vracať k bežnému životu. Prišli však problémy s nadváhou a navyknutie na fajčenie. Posledné dve dekády jej života musela žiaľ stráviť na vozíčku a takmer nevychádzala z domu. Osudným sa jej stala choroba spojená so srdcom.

Môžeme s istotou povedať, že Taylor si prešla ťažkým životom. Aj napriek tomu bola talentovanou a uznávanou herečkou. 

Herci, ktorí nezvládli nával slávy, upadli do sveta drog, alkoholu či psychických chorôb a takmer prišli o život
Zdroj: 20th Century Fox

Nicole Richie

Nicole si vďaka svojim závislostiam vyrobila hneď niekoľko problémov. Počas jazdy autom v Malibu bola zatknutá za neplatný vodičák, ale aj za držanie heroínu. Vo výsledku si vyslúžila podmienku.

O tri roky neskôr bola opäť zastavená počas jazdy a značne nafúkala. Kvôli svojej závislosti na alkohole a drogách dokonca išla v istý moment v protismere a počas výsluchu priznala, že si pred danou jazdou vzala drogy, konkrétne ópiový Hydrocodone. Nechýbala ani marihuana.

Štyri dni väzenia v podstate trvali len hodinu dvadsať vďaka plnej kapacite v systéme. To v preklade znamená, že boli prepustení tí najmenej kriminálni občania, čo sa nám zdá ako veľmi podivná záležitosť. Séria priestupkov ale neskončila ani tým a Nicole sa stala súčasťou až piatich havárií.

Odporúčané
Alexander Bárta: V 90. rokoch som v Košiciach počul obrovskú explóziu. Nejakému policajtovi dali do auta výbušninu (Rozhovor) Alexander Bárta: V 90. rokoch som v Košiciach počul obrovskú explóziu. Nejakému policajtovi dali do auta výbušninu (Rozhovor) 26. januára 2024, 14:30

Herečka je v našich končinách pomerne neznáma, avšak v Amerike hrala hneď v niekoľkých seriáloch. Napriek tomu si myslíme, že toľko škody, čo sa Nicole podarilo napáchať, dokázalo len málo hercov počas ich kariéry.

Johnny Depp

V neposlednom rade by som rád spomenul aj Johnnyho Deppa, ktorý experimentoval s drogami a pil alkohol vo veľkom. Ale poďme sa na to pozrieť postupne. Počas detstva sa s rodinou veľmi často sťahovali, čiže ako mladé dieťa menil jeden kolektív za druhým.

Cítil sa nadmieru osamelo a netrvalo dlho, kým začal trpieť úzkosťami. Vytvoril si však obrovskú lásku k hudbe. Od mamy dostal gitaru a po dlhom období tréningu začal hrávať v rôznych garážových kapelách. Popri dospievaní neodolal cigaretám a spolu s láskou k muzike prišla aj závislosť k fajčeniu.

Psychickú životnú ťarchu umocnil rozvod rodičov a domáce hádky. Na pätnásťročného Johnnyho to bolo jednoducho príliš veľa a začal trpieť sebapoškodzovaním. Rozhodol sa nechať školu a prenasledovať jedinú vec, ktorá ho v tom čase bavila. Ňou bola, samozrejme, hudba.

Aby toho nebolo málo, Depp začal nielen piť, ale aj experimentovať s drogami. Vymaniť sa zo situácie mu pomohla až známosť s Nicolasom Cageom, ktorý ho naviedol na herectvo. Finálne sa zbavil drog až v momente, čo pri ňom na ich následky skonal jeho kamarát River Phoenix.

Herci, ktorí nezvládli nával slávy, upadli do sveta drog, alkoholu či psychických chorôb a takmer prišli o život
Zdroj: Disney

Johnnyho búrlivé chovanie sa zmiernilo, avšak sem-tam bol aktérom viacerých výtržností, ako napadnutie fotografa či vandalizmus. Úsilie pre zmenu sa odzrkadlilo vo viacerých áčkových rolách, vďaka ktorým je idolom mnohých divákov po celom svete.

Odporúčané
Po suchom februári schudneš a budeš lepšie spať. Zvládnuť ti ho pomôže apka, cukríky aj rady od Braňa Mojseja Po suchom februári schudneš a budeš lepšie spať. Zvládnuť ti ho pomôže apka, cukríky aj rady od Braňa Mojseja 22. januára 2024, 14:30

Po rozchode s dlhoročnou partnerkou Vanessou sa opäť utrhol z reťaze a vrátil sa k alkoholu, ale časom sa opäť vrátil do normálu. Herec sa vyjadril, že práve jeho potomkovia mu dodali silu uvedomiť si, aký je obyčajný a triezvy život dôležitý. Momentálne žije oveľa pokojnejší život a mimo iného sa zapája aj do rôznych akcií či charity. 

Domov
Zdieľať
Diskusia