Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. apríla 2018, 11:38
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Dokument o velikánovi Andrém s obrovským telom, no ešte väčším srdcom, priniesol kopu vtipných historiek a záverom i dojal (Recenzia)

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Pre ženy bol obor André azda práve kvôli svojmu abnormálnemu vzrastu nesporným magnetom.

Dokumentárna snímka z dielne HBO začína s výstižnými slovami. Ako malým nám čítali rodičia rozprávky. Existujú rytieri, draci, čarodejníci.. a obrovia. Realita je však taká, že rytieri už vymreli, draci a čarodejníci sa mohli vyskytovať len v rozprávkach, a čo sa obrov týka, príbeh jedného z nich nám rozpovie práve dokument André the Giant.

V novom projekte od HBO vystúpili okrem wrestlingovej hviezdy Hulka Hogana aj populárni herci, ako Arnold Schwarzenegger či Robin Wright (aktuálne hrajúca Claire Underwood v House of Cards). Každý z menovaných dokázal o tomto veľkom chlapíkovi menom André René Roussimoff rozpovedať viacero fascinujúcich a zábavných príhod.

André vyrastajúci na francúzskom vidieku v tom mal od mlada jasno. Nechcem žiť celý život na farme, chcem robiť niečo odlišné," tvrdieval tento velikán. A tak sa aj stalo. Postupom času sa dokázal vypracovať z miestnej hviezdy na svojho času pravdepodobne najpopulárnejšiu tvár amerického wrestlingu. Zbožňovali ho diváci, no taktiež aj jeho priatelia.

Dokument o velikánovi Andrém s obrovským telom, no ešte väčším srdcom, priniesol kopu vtipných historiek a záverom i dojal (Recenzia)
Zdroj: HBO

Jeho abnormálne veľké telo však nebolo to, čo ho robili výnimočným. Jeho najbližší by povedali, že André vynikal hlavne svojím úžasným zmyslom pre humor, veľkodušnými úsmevmi a dobráckou povahou. V ringu síce pôsobil ako nebezpečný gladiátor, ale práve táto poloha tvrdého zlosyna mu išla snáď najmenej.

Ani v zápasoch totiž André nedokázal odložiť bokom svoje srdce. Za celú svoju kariéru údajne žiadnemu súperovi neublížil, čo osobne považoval za veľkú cnosť. Išlo jednoducho a skrátka o divadlo pre fanúšikov, ktorí sa na jeho skvelých a naozaj uveriteľných vystúpeniach fantasticky bavili. André bol bezpochyby prvotriedny šoumen.

Tento francúzsky rodák si za svoj život odniesol zo športového pôsobenia naozaj veľké množstvo prezývok. Japonci mu napríklad vraveli "Monster Roussimoff". A v istom smere neboli ani ďaleko od pravdy. Jeden z vystupujúcich v dokumente nám prezradí, že spotreba alkoholu u tohto obra bola naozaj neuveriteľná. Za jednu noc sa mu bežne podarilo do seba dostať rovných 7000 kalórií alkoholu!

Dokument o velikánovi Andrém s obrovským telom, no ešte väčším srdcom, priniesol kopu vtipných historiek a záverom i dojal (Recenzia)
Zdroj: HBO

Aj po takto prehýrenej noci sa ale zväčša André dokázal na druhý deň postaviť do ringu či na natáčanie niektorého z filmov. So spomínanou Robin Wright si zahral vo filme Princezná Nevesta (1987), kde si ako inak strihol rolu obra. Robin mimo iného spomína na Andrého mohutnú ruku, ktorá dokázala obkolesiť celú jej hlavu i krk.

Počas natáčania Conana ničiteľa (1984) si zažil s Andrém svoje aj bývalý kalifornský guvernér Schwarzenegger. Pokus o zaplatenie účtu v reštaurácii mu pri mohutnom obrovi jednoducho nevyšiel. Ten v momente, kedy Arnolda zbadal vyťahovať peňaženku, "malého" kulturistu zodvihol a odniesol preč. Následne zaplatil účet celému stolu.

Ako vám už je asi zrejmé, dokument humorným a pútavým príbehom rozpovie všetko, čo ste o Andrém chceli vedieť. Klasicky sa najprv pozrieme na jeho rodnú farmu, kde sa k Andrému vyjadria najmä členovia rodiny, no behom krátkej doby preskočíme rovno ku kariére wrestlera a k spomínaným historkám. Záverom si ale zahráme na smutnejšiu nôtu.
Dokument o velikánovi Andrém s obrovským telom, no ešte väčším srdcom, priniesol kopu vtipných historiek a záverom i dojal (Recenzia)
Zdroj: HBO

Hviezda wrestlingu André celý život trpela chorobou nadmernej produkcie rastového hormónu. Navonok rástlo jeho telo, no vnútorne aj jeho orgány. A takáto záťaž si skôr či neskôr musela vypýtať svoju daň. André v roku 1993 ako 46 ročný zomiera počas spánku na zlyhanie srdca.

V čase úmrtia sa nachádzal v nemenovanom parížskom hoteli a krajinu navštívil kvôli smutnej udalosti pohrebu jeho otca. Nielenže divákov dokument pobaví, ale záverom i nenútene dojme. Menším mínusom môže azda byť len fakt, že pokiaľ pre vás Andrého život nie je úplne odzbrojujúcou novinkou, viacero informácií už budete vopred poznať.

Vzhľadom na dobre zvolenú, pomerne krátku stopáž, sa dokumentu podarí diváka vtiahnuť na primerane dlhú dobu, a vo svojej výslednej hodnote aj vďaka tomu vôbec nenudí. Ak vás osoba tohto výnimočného chlapíka už z našich predošlých článkov zaujala, určite choďte do toho. 8/10

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia