Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. apríla 2018, 13:14
Čas čítania 0:00
Martin Švirik

Zeki Müller sa naposledy vracia do kín v komédii Fakjú pane učiteli 3. Nasmejete sa rovnako dobre ako pri prvých dieloch? (Recenzia)

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Zeki a jeho bláznivá trieda sa vracia do školských lavíc.

Najcoolovejší profesor na svete Zeki Müller v podaní sympatického Elyasa M'Bareka je späť. Po tretíkrát sa spolu so svojou bláznivou triedou plnou problémových detí dostáva do kín, aby zakončil túto medzi divákmi úspešnú komediálnu trilógiu z Nemecka. Rovnako, ako to bolo v predošlých prípadoch, tak aj tentokrát sa o réžiu a scenár postaral Bora Dagtekin

Dokázala sa však rozlúčková časť Fakjú pán profesor 3 dostať na rovnakú kvalitu, s akou prišla v roku 2013?

Príbehom sa dostávame späť na Goethove gymnázium a do školských lavíc. Profesor Zeki Müller (Elyas M'Barek) sa nemá na čo sťažovať, no tento pocit dlho nepotrvá. Zlomový bod príde v čase, kedy začne hroziť zatvorenie celej školy kvôli nízkemu počtu žiakov.

Aby toho nebolo málo, Zekiho žiaci musia absolvovať vedomostný test, aby sa vôbec mohli dostať k maturite. V triede zavládne panika a strach. Nepomáha ani fakt, že nikto z nich nemá žiadnu víziu o svojej budúcnosti. 

Riaditeľka Gudrun Gersterová (Katja Riemann) hodí všetky tieto starosti na plecia hlavného hrdinu spolu s jeho kolegyňou Biggi Enzbergerovou (Sandra Hüller). Tí sa musia postarať o dosiahnutie školského úspechu v rôznych odvetviach a zriadiť kampaň proti šikane, aby milované gymnázium nezavreli a učitelia neprišli o svoju prácu. 

Zeki Müller sa naposledy vracia do kín v komédii Fakjú pane učiteli 3. Nasmejete sa rovnako dobre ako pri prvých dieloch? (Recenzia)
Zdroj: CinemArt

Príbehová linka je teda jednoduchá a priamočiara. Počas snímky sa teda nevyhneme niekoľkým klišé momentom, ktoré sme mohli vidieť už v iných komédiách z rovnakého prostredia.

Nájde sa tu aj pár originálnych nápadov hraničiacich medzi trápnym humorom a úplnou absurditou. Je len na vás, akým pohľadom sa na danú scénu chcete pozerať. Ak ste sa však zasmiali na predošlých dieloch, zrejme budete v tej, a teda spokojnejšej skupine.

Humorovo teda snímka presne zasiahla cieľovku, na akú mieri. Film má vlastný cieľ zabaviť svoju skupinu divákov a nesnaží sa to zatajiť. Aby som neznel až príliš cynicky, nachádzajú sa tam aj dobré vtipy a momenty, na ktorých som sa naozaj rád pousmial, no veľa ich nečakajte. 

Film stavia hlavne na žiakoch a ich detinskom správaní, čo nemusí každému vyhovovať. Celý čas to tak ťahá Elyas M'Barek, čo sa o zvyšku kastingu nedá povedať. Ide o to, že ich postavy sú príliš hlúpe na to, aby ste ich mali aspoň nejakým spôsobom radi, alebo nedostávajú toľko priestoru, ako ostatní.

Naopak interakcia medzi učiteľmi a riaditeľkou v zborovni je jedna z najlepších vecí, ktorá v tejto komédii funguje.

Zeki Müller sa naposledy vracia do kín v komédii Fakjú pane učiteli 3. Nasmejete sa rovnako dobre ako pri prvých dieloch? (Recenzia)
Zdroj: CinemArt
 

Čo naopak nefunguje, je dĺžka. Počas prvej pol hodiny film nikam nevedie a vôbec netušíte, o čo ide. Keď už sa ale konečne dostaneme k jadru problému, trpí veľkou predvídateľnosťou. Od polovice si dokážete odhadnúť, ako to celé skončí vďaka opakujúcej sa schéme.

V tomto žánri to však nie je až takým zásadným problémom, takže vás to vôbec nerozčúli. Prišli ste sa predsa zasmiať, čo sa vám pravdepodobne aj splní.

Pána učiteľa už nebaví sledovať lenivosť a ignoráciu vlastných žiakov, tak na to musí ísť prísne. Oni sa na neho nahnevajú, a preto to bude musieť napraviť (takže sa opakuje premisa jednotky aj dvojky).

Zvyšok si myslím dokážete predstaviť, pretože takto to pôjde stále dookola. Keď som sa po premietaní znova pozrel na trailer, zistil som, že zvyšok filmu už ani nemusíte vidieť.  

Na pár minút sa do popredia dostane aj riešenie šikany. Bolo príjemné vidieť, že film sa aspoň trochu snaží odbočovať na vážnejšie témy a niesť v sebe malé posolstvo.

V konečnom dôsledku ide o komédiu, ktorá si našla, čo hľadala. Úspech medzi svojimi divákmi a nadšencami predošlých dielov, medzi ktorými som sa tentokrát nenašiel. Pokiaľ patríte medzi fanúšikov tejto trilógie, pravdepodobne nebudete sklamaní a o zábavu budete mať v kinosále postarané.

Môžete si tým pádom k hodnoteniu niečo prihodiť, no na tretíkrát už to isté jednoducho nefungovalo tak ako v roku 2013. Ak však hľadáte fajn komédiu na oddych v kine, pokojne na záver trilógie o Zekim a jeho žiakoch zájdite. 6/10


Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia