Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. februára 2018, 17:53
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Vyprázdňoval sa iba jediný raz do mesiaca. Muž trpiaci vzácnou chorobou zomrel s črevom, v ktorom bolo uväznených 18 kíl exkrementov

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Nemenovaný muž žil pod neustálym tlakom.

Pravidelné vyprázdňovanie predstavuje úplný základ zdravého životného štýlu. Napriek tomu existuje diagnóza, ktorá ľuďom blokuje odstraňovanie nadbytočných odpadových látok z ich tiel a v minulosti spravila z jedného mladého chlapca cirkusovú výstavnú hračku.

Aj keď sa dodnes nezachovalo jeho meno, neznámy muž trpel od útleho detstva ochorením zvaným Hirschprungova choroba, ktorá postihuje hrubé črevo. Črevo je pod jej vplyvom nepriechodné a namiesto vyprázdňovania jeho obsahu sa orgán zapĺňa exkrementmi, čo ľuďom spôsobuje závažné zdravotné problémy. Nanešťastie, náš chlapík žil na konci 19. storočia, čo znamenalo, že veda a medicína v tom čase ešte neboli na dostatočnej úrovni na to, aby mu mohli pomôcť.

Vyprázdňoval sa iba jediný raz do mesiaca. Muž trpiaci vzácnou chorobou zomrel s črevom, v ktorom bolo uväznených 18 kíl exkrementov
Zdroj: The Mütter Museum of The College of Physicians of Philadelphia

Zdanlivo zdravé bábätko sa v priebehu zopár rokov premenilo na malého chlapca s obrovským bruchom, ktorý chodieval takmer celý život na toaletu iba jediný raz za celý mesiac. Celých 30 dní sa v jeho črevách neodohrával žiadny výrazný pohyb, ktorý by ho vedel exkrementov zbaviť a keďže operácia nepripadala do úvahy, lekári mu predpisovali aspoň mastičky bez reálneho výsledku. Po čase dostal príležitosť posunúť svoj život ďalej vďaka pôsobeniu v múzeu, kde pózoval ako cirkusant, a napokon zomrel vo veku 29 rokov.

V tom čase sa pokúšal vykonať potrebu, ale jeho telo už nadmerný tlak pravdepodobne nevydržalo. Lekári mu po smrti vyoperovali celé hrubé črevo, ktoré je dodnes umiestnené v americkom múzeu Mutter Museum. V jednej chvíli dosahoval orgán neuveriteľných 76 centimetrov vo svojom priemere a vnútri sa udržalo až 18 kilogramov exkrementov, takže život chlapíka dostatočnú kvalitu určite nemal.

Domov
Zdieľať
Diskusia