Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
6. mája 2024, 9:30
Čas čítania 3:44
Timotej Gašper

Najluxusnejšia škola sveta: na Le Rosey chodili králi aj syn Johna Lennona. Študenti majú vlastnú jachtu aj lyžiarsky svah

Najluxusnejšia škola sveta: na Le Rosey chodili králi aj syn Johna Lennona. Študenti majú vlastnú jachtu aj lyžiarsky svah
Zdroj: Wikimedia Commons
ZAUJÍMAVOSTI PENIAZE VYSOKÁ ŠKOLA
Uložiť Uložené

Školy, kam chodia deti bohatých rodičov, nie sú len vo filmoch. Po svete existuje množstvo takých miest, pričom jednotkou na trhu je dlhodobo švajčiarska škola Le Rosey. Ide skutočne o prestížnu školu alebo len hračku pre zazobané deti?

Na brehu ženevského jazera otvorili pred 144 rokmi školu, ktorá sa od začiatku nepodobala na žiadnu inú v okolí. A to platí dodnes. Institut Le Rosey, ako znie celý oficiálny názov tejto internátnej školy, sa nachádza vo švajčiarskom meste Rolle a patrí k tým najprestížnejším školám na svete.

Od tých ostatných ju odlišujú najmä podmienky štúdia, možnosti pre študentov či cena štúdia. Keďže ide o internátnu školu, navštevujú ju žiaci už od ôsmich rokov. Väčšina študentov má však medzi 14 až 18 rokov.

Le Rosey má zabezpečiť kvalitnú úroveň vzdelania a pomocou individuálneho prístupu zaručiť, že absolventi budú pripravení na ďalšiu vyššiu formu vzdelávania, napríklad na tých najlepších univerzitách sveta. 

Vzdelanie, šport a umenie sú hlavnou myšlienkou školy

Hlavnou myšlienkou Paula Carnala, zakladateľa školy, bolo poskytnúť deťom prvotriedne štúdium a pozdvihnúť ich všeobecnú úroveň pomocou kombinácie vzdelávania, športu aj umenia.

Škola, ktorej brány otvorili v roku 1880, si dávala záležať aj na tom, aby boli jej študenti z rôznych kútov sveta. Kvóty boli v prvých rokoch nastavené tak, že z jedného štátu mohlo byť na Le Rosey maximálne 10 % študentov. 

Táto multikultúrna idea mala pomôcť integrácii študentov, ktorí si mohli v kampuse nájsť priateľov z rôznych kultúr a krajín, pričom si môžu aj zlepšovať cudzí jazyk. Rosey sa nachádza vo francúzskom kantóne, čiže jedna časť študijných programov prebieha vo francúzskom jazyku. Druhá je zas celá po anglicky. V Le Rosey chceli riaditelia totiž od začiatku budovať bilingválnu kultúru.

Odporúčané
KVÍZ: Premýšľaš ako milionár? Zisti, či si na dobrej ceste stať sa finančne nezávislým KVÍZ: Premýšľaš ako milionár? Zisti, či si na dobrej ceste stať sa finančne nezávislým 14. mája 2024, 13:00

Čo však skutočne odlišuje Le Rosey od ostatných škôl, je luxus, ktorý v jej priestoroch študenti nájdu. Ide o jednu z najprestížnejších internátnych škôl sveta, ktorá má krásny letný kampus na brehu ženevského jazera.

Počas zimy sa totiž všetci učitelia aj žiaci presúvajú do hôr. Medzi vymoženosti Le Rosey patrí aj zimný kampus v mestečku Gstaad, ktoré samo osebe patrí k najluxusnejším lokalitám sveta v rámci zimných športov. 

Ako sa tam môžeš dostať?

Le Rosey je pre vysoké ročné školné radená dlhodobo k najdrahším internátnym školám sveta. V rámci prijímacích pohovorov však nejde len o peniaze.

Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 158209 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako sa môžu študenti dostať na Le Rosey.
  • Koľko stojí školné na jeden rok.
  • Čo všetko ich kampus ponúka.
  • Akí známi ľudia tam študovali.
  • Ako vyzerá bežný deň na tejto škole.
  • Akej kritike čelila Le Rosey od rodičov. 
Domov
Zdieľať
Diskusia