Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je vytvorený v rámci mediálnej spolupráce s Creative Streets.
7. mája 2024, 13:30
Čas čítania 1:33

Košice ožijú farebnými grafitmi. Prvý ročník festivalu Creative Streets prinesie umenie či koncert Tiny a Separa

HUDBA KOŠICE SEPAR UMENIE VIZUÁLNE UMENIE VÝTVARNÉ UMENIE
Uložiť Uložené

Ulice košického sídliska spestrí 30 umelcov zo zahraničia a Slovenska.

V „hlavnom meste“ východného Slovenska sa bude od 6. do 12. mája odohrávať v spolupráci s mestskou časťou KVP, Máriom Biharym a tímom Wall Design prvý ročník street art festivalu Creative Streets. Festival so sebou prinesie domácich a zahraničných umelcov, ktorí namaľujú 5 veľkorozmerných nástenných malieb na košickom Sídlisku KVP. Okrem iného zažiješ na evente grafitový workshop, živé vystúpenie Tiny, Separa či výstavu umeleckých diel. Na väčšinu programu sa dostaneš zadarmo.

Umelci z domova aj zo zahraničia

30 talentovaných umelcov bude počas festivalu maľovať na rôznych miestach košického Sídliska KVP veľkoplošné a menšie muraly. Ulice spestria svojimi dielami zahraničné mená ako Fat Heat, Pauser, Sebastian Bozek, Olgierd Szopinsky a známy švajčiarsky umelec Boogie.

No a pokiaľ sleduješ slovenskú rapovú scénu, tak možno vieš, že slovenská dvojica grafitových umelcov Wall Design sa nedávno činila pri tvorbe obrovskej nástennej maľby ružinovského paneláku, na ktorom je znázornený album cover rapera Gleba. Teraz pôjde táto dvojka na východ, kde v rámci festivalu Creative Streets budú spolu s Grintom maľovať veľkorozmerné muraly na ulici Starozagorská 21.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Creative Streets 🧶 (@creative_streets.eu)

Spomínané duo Wall Design je aj súčasťou projektu Ihrisko, ktoré realizovalo maľby ôsmich ihrísk v ôsmich krajoch Slovenska. Ihriská sú tak nielen pestrofarebné, ale aj obnovené a majú vymenené nové basketbalové koše.

Štyri tímy umelcov maľovali tak, aby každé ihrisko bolo kúskom skladačky a po spojení všetkých ihrísk vzniká jedno umelecké dielo tvoriace mapu Slovenska. Každý vizuál ihriska obsahuje ľudové prvky z daného kraja. Pomaľované ihriská nájdeš v mestách Bratislava, Sereď, Nové Zámky, Bánovce nad Bebravou, Banská Bystrica, Martin, Sabinov a Košice.

projekt ihrisko
Zdroj: Projekt Ihrisko

Stredy v meste, art výstava a koncert Separa

Festival Creative Streets privíta koncept, ktorý vznikol a pravidelne prebieha v Bratislave – Stredy v meste. Áno, presne tak, poriadna párty nemusí byť vyslovene len v piatok. 8. mája zažiješ „Stredu v meste“ v Košiciach v podaní speváčky Tiny, ktorá prinesie so svojou kapelou do Zlatého Dvora veľkolepú live šou.

Atmosféru košickej Stredy v meste „vyhajpí“ hypeman Osťo, DJ Grimaso a DJ Mikias. Vstupenku kúpiš v predpredaji v sieti Ticketportal za 25 eur.

Potom ako si popozeráš všetky maľby a vychutnáš si Stredu v meste, sa v nedeľu na záver festivalu vyskáčeš na live koncerte rapera Separa, ktorý je zadarmo. Hudobník tentoraz vymení kluby za netradičné miesto – Drocárov park. Okrem iného si môžeš pozrieť výstavu diel umelcov, akými je Smart, Kaisy, Grint a ďalší.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa stredy v meste (@stredy_v_meste)

Vstupenka na Tina Live Show
Späť
Zdieľať
Diskusia