Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. februára 2018, 5:13
Čas čítania 0:00
Dušan Šutarík

Rozhodnutie vziať to skratkou cez strašidelný les ich vyšlo draho. Horor Ritual oplýva úžasnou atmosférou a určite vás vydesí (Recenzia)

FILMY A SERIÁLY THE RITUAL
Uložiť Uložené

Netflix sa vytasil s prvou výraznejšou hororovou žánrovkou tohto roka, ktorej by ste rozhodne mali venovať pozornosť.

Tak tu máme jeden z prvých nádejneších hororov tohto roka. The Ritual nakrútil David Bruckner, ktorý sa v minulosti uviedol ako jeden z režisérov sympatickej žánrovky Southbound a podieľal sa tiež na skvelej found footage antológii V/H/S.

Jeho ďalšie dielo si vzal pod krídla Netflix a v ukážkach lákal na mrazivý psychologický horor s nádychom nadprirodzena. Dúfal som teda, že Bruckner nesklame a doručí kvalitnú porciu strachu.

V The Ritual sledujeme štyroch priateľov, ktorí sa rozhodnú vyraziť z domovskej Veľkej Británie do nádhernej prírody Švédska. Všetkých ťaží boľavá minulosť, keďže len pomerne nedávno násilným spôsobom prišli o svojho kamaráta. Práve touto cestou mu chcú vzdať hold a zároveň obnoviť vzťahy medzi sebou.

Rozhodnutie vziať to skratkou cez strašidelný les ich vyšlo draho. Horor Ritual oplýva úžasnou atmosférou a určite vás vydesí (Recenzia)
Zdroj: Netflix

Cestu majú dôkladne naplánovanú, ale keď sa jeden z nich zraní, rozhodnú sa podniknúť skratku cez veľký les. Čoskoro natrafia na desivé náznaky, že tu nie sú celkom sami: na stromoch visia rozpárané zvieracie mŕtvoly a do kmeňov stromov niekto vyrezal zvláštne symboly. 

Začína sa však zmrákať a naši hrdinovia sa rozhodnú prečkať noc v záhadnej chatke. Tým sa však pre nich začína peklo, čo ale pre fanúšika hororov znamená fajn žánrový zážitok.

The Ritual má absolútne perfektnú atmosféru. Scenérie škandinávskej divočiny, kde sa prevaľuje hmla, pôsobia dokonale, a to nehovorím o samotnom lese, kde by ste rozhodne nechceli tráviť noc. Snímka je navyše podfarbená veľmi znepokojivou hudbou, ktorá pocit úzkosti ešte viac zintenzívňuje.

Rozhodnutie vziať to skratkou cez strašidelný les ich vyšlo draho. Horor Ritual oplýva úžasnou atmosférou a určite vás vydesí (Recenzia)
Zdroj: Netflix

 

Režisér postupne buduje napätie a hlavne pobyt postáv v chatke patrí k najmrazivejším vrcholom filmu. Čo však neznamená, že by Bruckner nemal v rukáve ešte niekoľko nepríjemných a temných scén. Pomáhajú mu aj dobre vybratí herci, väčšinou menej známe tváre (známejší je asi len Rafe Spall). Hrajú výborne a presvedčivo, a hoci sa ich postavy vyznačujú pomerne jednoduchými charaktermi, pre tento typ hororu to bohato stačí.

Dobré dve tretiny predstavuje The Ritual pre žánrových fanúšikov hororovú lahôdku, kde nič neškrípe a kde režisér ústredné zlo necháva dráždivo skryté. Posledná tretina však potom trochu uhne z mysteriózneho hororu do trochu iného žánru (niečo ako dark fantasy).

Snímka síce nestráca na pôsobivosti, ale aj tak som sa nemohol zbaviť dojmu, že záverečné dejstvo sem priletelo z trochu iného filmu a tá skvelá atmosféra sa trochu rozriedila. Nie príliš, ale predsa.

Rozhodnutie vziať to skratkou cez strašidelný les ich vyšlo draho. Horor Ritual oplýva úžasnou atmosférou a určite vás vydesí (Recenzia)
Zdroj: Netflix

Režisér navyše neodolá a ukáže nám zlo v jeho plnej kráse. Čo síce až tak nevadí, pretože nevyzerá zle/trápne/smiešne, ale aj tak sa mal podľa mňa držať starej dobrej (a overenej) pravdy, že divák sa najviac bojí toho, čo nevidí.

Škoda, keby si The Ritual zachoval určitú náznakovosť a nejednoznačnosť až do konca, mohlo ísť o takmer dokonalý horor (a rozhodne by som išiel s hodnotením vyššie). Takto ostáva "len" veľmi fajn, čo ale stále nie je málo. Ak vám však vyššie zmienené body neprekážajú, rozhodne si k hodnoteniu niečo prihoďte.

Prvý kvalitný hororový prírastok tohto roka je však na svete a som si istý, že sa v konečnom zúčtovaní nestratí. Pokiaľ máte radi horory postavené na atmosfére, znepokojivej úzkosti a strachu z neznámeho, nemali by ste byť príliš sklamaní. Dúfajme, že Netflix nám podobných žánroviek bude servírovať viac. 7/10

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia