Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. februára 2018, 9:12
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Ako sa Cloverfield 3 prepojil s prvým filmom a 10 Cloverfield Lane, odkiaľ prišli monštrá a čo nás čaká v pokračovaní z 2. svetovej vojny?

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Cloverfield Paradox odpovedal na hneď niekoľko otázok.

Vydali sme trailer, neskôr aj recenziu a dnes je už konečne čas na to, aby sme sa ponorili hlbšie. Vysvetlíme vám pár vecí, ktoré niektorí diváci nechápu alebo nezachytili niektoré súvislosti a zároveň si zateoretizujeme. V prvom rade vám radíme, aby ste si pred prečítaním článku pozreli všetky 3 počiny Cloverfield Univerza. 

Cloverfield Paradox bol síce najslabším dielom série, ale práve vďaka nemu poznáme odpovede na mnohé otázky. Sci-fi film bol v procese natáčania, keď sa dopĺňalo množstvo spojitostí s Cloverfieldom svetom a scenár sa prakticky prepisoval za chodu (aj keď na Cloverfield film bol scenár prepísaný ešte pred natáčaním).

Aj kvôli tomu snímka trpí hneď niekoľkými neduhmi, ale tými sa dnes zaoberať nebudeme.

 


Kvalita celovečeráku nás vôbec zaujímať nebude, keďže sa pozrieme na poskytnuté odpovede. V prvom rade pripomíname, že dej sa odohráva v roku 2028. Prvý Cloverfield sa odohráva v roku 2008, pričom veríme, že 10 Cloverfield Lane je zase zasadený do roku 2016. 

A v tomto bode sa pýtate, ako môžu byť tieto filmy z rovnakého univerza a ako je potom možné, že ľudia v roku 2028 neboli útokmi týchto monštier ovplyvnení, respektíve, akoby o nich ani nevedeli. Pravda je taká, že o nich skutočne nevedeli, pretože sa nestali. Aspoň nie v ich časovej rovine. Ako vysvetlenie vám predostrieme dve rôzne teórie.

Pre pochopenie tej prvej si musíte timeline - časový úsek/celú históriu sveta predstaviť ako polopriamku. Začíname "veľkým treskom" a pohybujeme sa na nej až do roku 20/30/40xx, no proste do roku, kedy svet Cloverfield existuje. Časový úsek nevnímajte ako uzavretý kruh, ktorý sa rozširuje a ktorého udalosti majú vplyv na pokračovanie linky. 

Ako sa Cloverfield 3 prepojil s prvým filmom a 10 Cloverfield Lane, odkiaľ prišli monštrá a čo nás čaká v pokračovaní z 2. svetovej vojny?
Zdroj: Netflix


Na tejto polopriamke sa totiž všetky tieto udalosti dejú súčasne. Výsadok amerických vojakov v II. svetovej vojne a ich tajná misia, prerušená záhadným tvorom/tvormi, príchod monštra do New Yorku v roku 2008, monštrá v roku 2016 a Michelle v kryte a hlavne riskantný experiment na vesmírnej stanici Cloverfield v roku 2028. Príšery počas druhej svetovej vojny nemajú žiaden vplyv na budúcnosť.

Aj keby sa nejaká postava z Cloverfield Overlord - príbeh z 2. svetovej vojny, objavila v nejakom inom Cloverfield filme, išlo by síce o jednu a tú istú osobu, vôbec by si však na udalosti počas vojny nespomínala, pretože na ňu nemá spomienky. A to z vyššie spomínaného dôvodu - časová linka Cloverfield filmov je polopriamka, na ktorej sa všetko deje v tej istej chvíli.


Pripomíname, že Cloverfield Overlord je 4. celovečerným projektom v tejto sérii a do kín dorazí ešte tento rok

(Áno, do životopisu si píšem aj zručnosti so Skicárom - pokročilý)

Ako sa Cloverfield 3 prepojil s prvým filmom a 10 Cloverfield Lane, odkiaľ prišli monštrá a čo nás čaká v pokračovaní z 2. svetovej vojny?
Zdroj: Netflix

V tom prípade teda môžeme dostať milión Cloverfield snímok bez toho, aby sme dostali veľa odpovedí. Jednoducho sa Abrams rozhodne, že nám ukáže viaceré etapy Zeme a ich boj/vysporiadanie sa s rôznymi príšerami či fyzikálnymi javmi. A keď si spomenieme na 10 Cloverfield Lane, ktorý vo svojej podstate pritom ani taký nie je, sme z tejto myšlienky nadšení.

Abrams sa nakoniec vyjadril, že by rád videl westernový Cloverfield (nebojte, ďalší Cowboys and Aliens by z toho neboli). Predstavte si tie možnosti. To všetko za predpokladu, že sa doterajšie snímky trilógie odohrávali v jednej dimenzii. 

Nepriamo to potvrdzuje aj fakt, o ktorom J. J. Abrams tvrdí, že je náhoda. Ak si pustíte Cloverfield a Cloverfield Paradox, v 18. minúte a 20. sekunde oboch snímok sa stanú nevšedné veci.

Zatiaľ čo sa v tomto čase Cloverfield Paradoxu úspešne podarí spojazdniť urýchľovač častíc (a zároveň stanica Cloverfield natrhne dimenzie a čas), presne v tom istom čase filmu Cloverfield prvýkrát počujeme otras a známky monštra. Žeby to bola až taká veľká náhoda? Kto vie. Overiť si to môžete aj na tejto stránke.

Ako sa Cloverfield 3 prepojil s prvým filmom a 10 Cloverfield Lane, odkiaľ prišli monštrá a čo nás čaká v pokračovaní z 2. svetovej vojny?
Zdroj: Netflix

Avšak, v hlave mám aj druhú teóriu. Tá hovorí o tom, že časová linka všetkých filmov nie je jedna a v skutočnosti si postavy a svet z Cloverfield Paradox nepamätajú na predošlé udalosti, pretože sa v ich svete nestali.

Ako nám vedec menom Mark Stambler (podobnosť priezviska s Howardom Stamblerom - John Goodman z 10 Cloverfield Lane je pravdepodobne čisto náhodná) hraný Donalom Logueom vysvetľuje, experiment s urýchľovačom častíc je veľmi nebezpečný. 

Doslova môže roztrhnúť časovú niť, spôsobiť kolíziu viacerých dimenzií, vypustiť z nich do nášho sveta démonov a iné monštrá, ale aj spôsobiť trhliny v čase a podobne. Z toho môžeme dedukovať, že prvá teória je správna.

Ako sa Cloverfield 3 prepojil s prvým filmom a 10 Cloverfield Lane, odkiaľ prišli monštrá a čo nás čaká v pokračovaní z 2. svetovej vojny?
Zdroj: Netflix

Rovnako tak môže byť správna tá druhá. V každej dimenzii sa deje niečo iné (niekde sa nedeje nič výnimočné) a my sa v každom filme pozeráme na inú dimenziu. Stále platí, že americkí vedci spôsobili trhliny v čase a dimenziách, preto vidíme iné svety v minulosti (Paradox je prequel, ktorý sa odohráva v budúcnosti).

Tiež si však nemôžeme byť istí tým, že sa aj v týchto svetoch neodohrávajú viaceré udalosti spôsobené urýchľovačom častíc v rôznych časových obdobiach súčasne.

V takomto prípade by sme mali potenciál na nekonečné množstvo filmov zobrazujúce nekonečno verzií vesmíru/planéty Zem a všetkého, čo sa na nej počas celej jej histórie (alebo budúcnosti) odohralo. Slušný sci-fi mindfuck zahŕňajúci časové a fyzikálne paradoxy, čo poviete?

V hre sú aj iné možnosti a vysvetlenia, o ktorých nič nevieme, ale osobne sa prikláňam skôr k prvej teórii. Podporuje ju aj Abramsov výrok, že sa zaoberali myšlienkou stretu postáv Michelle (10 Cloverfield Lane) a Avy (Cloverfield Paradox). A aj keď sa môžu stretnúť v iných dimenziách - neboli by to tie isté postavy ako vo filmoch, je to nepravdepodobné, keďže by to pre diváka nemalo žiaden emocionálny dopad. 

Ako do toho všetko spadá 10 Cloverfield Lane? Jednoducho sme vo filme videli iný druh príšery/mimozemšťana? Stále nepoznáme rozsah kríženia dimenzií, takže v Cloverfield Overlord pokojne môžeme uvidieť Toma Hanksa pobehovať s Vinom Dieselom a vykrikovať, že hľadá desiatnika Jamesa Ryana.


Ako sa Cloverfield 3 prepojil s prvým filmom a 10 Cloverfield Lane, odkiaľ prišli monštrá a čo nás čaká v pokračovaní z 2. svetovej vojny?
Zdroj: Netflix

Bolo by trestuhodné obmedzovať sa na rovnaký dizajn príšer a hrať sa "iba" s ich veľkosťou. Ako ste totiž mohli vidieť na konci Cloverfield 3, po Zemi sa v roku 2028 premáva gigantická verzia príšerky z jedničky. A možno nie je jediná, keďže Avin manžel Michael hovorí o „You are having her come back to THESE THINGS?“.

Možno si len myslí, že je ich viac, pravdepodobnejšie ale, že neplechu robí viac ako jedno gigantické "hovado", ako inak, v USA.

Aký je na celú vec váš názor? Nezodpovedali sme nejakú z vašich otázok? Ak vám stále nie je niečo jasné, neváhajte sa nás to opýtať v komentároch.

PS: Abramsov Super 8 je možno tiež súčasťou "Cloververse", keďže sa v ňom nachádzajú predmety a značky známe z Cloverfield filmov. 

 
PS: A dokonca aj Pacific Rim, ale to je skôr len easter egg.

Domov
Zdieľať
Diskusia