Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. januára 2018, 17:28
Čas čítania 0:00
Radka T.

Slovenská dedinka sa dostala medzi 30 najkrajších miest Európy. Svojimi výnimočnými domčekmi očarí každého

ZAUJÍMAVOSTI EURÓPA
Uložiť Uložené

Návšteva tohto miesta rozhodne stojí za to.

Naše malé Slovensko sa z času na čas ocitne v hľadáčiku veľkých svetových médií. Tentoraz bola pozornosť zameraná na Vlkolínec, ktorý sa ocitol v zozname 30 najkrajších mestečiek, resp. miest v Európe, informoval denník Telegraph.

Návštevu Vlkolínca by nemal vynechať nikto, kto sa chystá na sever Slovenska, najmä do oblasti v okolí Ružomberka. Podhorská dedinka totiž tvorí jeho miestnu časť a zaraďuje sa medzi lokality Svetového dedičstva UNESCO. Ešte v minulom storočí bola obec vyhlásená za pamiatkovú rezerváciu ľudovej architektúry, pričom cieľom je chrániť kultúrne hodnoty tejto lokality. 

Slovenská dedinka sa dostala medzi 30 najkrajších miest Európy. Svojimi výnimočnými domčekmi očarí každého
Zdroj: Public Domain Pictures

O tom, že sa Vlkolínec dostane do spomínaného zoznamu, rozhodli zástupcovia Japonskej asociácie cestovných kancelárií. Jej úlohou bolo spropagovať 30 malých, ale za to čarovných miest Európy pre prípadných turistov. V rámci Slovenska sa v zozname ocitol jeden zástupca, a to spomínaný Vlkolínec. Figuruje na 14. mieste. Výnimočný je hlavne kvôli tradičným črtám stredoeurópskej dediny a zachovanej skupine zrubových domov. 

Slovenská dedinka sa dostala medzi 30 najkrajších miest Európy. Svojimi výnimočnými domčekmi očarí každého
Zdroj: commons.wikimedia.org/Maros Mraz

Hneď pod Vlkolíncom sa na 15. priečke nachádzajú české Mariánske Lázne. V rámci ďalších krajín sa medzi 30 najkrajších miest Európy dostali napríklad taliansky ostrov Procida, chorvátsky Rovinj, druhé najstaršie fínske mestečko Porvoo či poľská dedinka Zálipie.

Domov
Zdieľať
Diskusia