Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. decembra 2017, 10:08
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

The Last Jedi potvrdilo viacero očakávaných teórií, no iné poslalo do zabudnutia dejín. Čo všetko už máme oficiálne overené?

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Snoke ako Darth Plagueis? Kdeže.

S náhľadom do nedávnej minulosti pozorujeme, že viaceré fanúšikovské teórie sa v najnovšej časti Star Wars  nepotvrdili a pravda bola nakoniec úplne odlišná. Na druhej strane, diváci prišli aj s niekoľkými presnými tipmi. Poďme sa spoločne pozrieť na tie najzaujímavejšie predpovede, ktoré boli po premiére The Last Jedi nenávratne zamietnuté a naopak na tie, ktoré nám ôsmy diel Hviezdnych vojen potvrdil.

LOŽ: Rey je potomkom legendárneho Obi-Wana Kenobiho. Alebo Lukea Skywalkera?

Pokiaľ sa vám po zhliadnutí The Force Awakens nepozdávalo, že Rey je vzhľadom na jej minimálne skúsenosti s bojom príliš nadaná, mohli ste si to zdôvodniť iba jediným - pôvodom. Ide o dcéru Obi-Wana? Nejaké romániky si za svoj život Kenobi (aspoň čo sa canonu týka) preskákal, tak prečo nie? Podobne bol na tom aj samotný Luke Skywalker. Jej prepojenie na Silu bolo v siedmej časti Star Wars jednoducho príliš silné a výrazné na to, aby bola Rey dieťaťom obyčajných radových civilistov. Prečo by sa ale Kenobi či Luke vzdali svojej dcéry? Na tieto otázky sme jednoducho nepoznali odpoveď.


The Last Jedi potvrdilo viacero očakávaných teórií, no iné poslalo do zabudnutia dejín. Čo všetko už máme oficiálne overené?
Zdroj: Disney

PRAVDA: Rodičia Rey boli.. v podstate nikto

Na to, aby ste sa stali zručným užívateľom Sily nepotrebujete mať za sebou dlhú líniu mocných predkov. Stačí vám k tomu azda len talent. Podľa najnovších častí Star Wars je takouto talentovanou mladou bojovníčkou práve Rey. Na jednej strane tým filmári skvelo poukázali na fakt, že Sila sa nachádza v každej jednej živej bytosti, no na strane druhej potom ale nerozumieme tomu, ako mohla v siedmej časti a následne aj v najnovšej ôsmej opätovne s prehľadom poraziť trénovaného Kyla Rena. No, snáď nám túto dilemu bližšie osvetlí J. J. Abrams (režisér Star Wars IX).

LOŽ: Snoke je Darth Plagueis, majster slávneho imperátora Palpatina

Odkedy sa Snoke objavil na plátne kín, všetci začali polemizovať o tom, kde sa táto záhadná postava vzala, akou veľkou mocou vládne a predovšetkým - kým vlastne je? Najväčší úspech slávila teória, prezentujúca Snokea ako Darth Plagueisa, údajne zavraždeného svojím vlastným učňom. Už pred premiérou The Last Jedi ale režisér ôsmej časti prezradil, že Snoke bude iba klasickým zlom v pozadí a o jeho pôvode sa jednoducho nič nedozvieme. A povedzme si úprimne, pokiaľ by sa s ním spájala pútavá história, ako napríklad s mocným Darth Plagueisom, určite by ho zo scény len tak jednoducho neodstránili. A nič nenapovedá tomu, že by jeho smrť nebola definitívnou. I keď je pravdou, že aj Darth Maul sa po svojom rozpolení dokázal pozviechať, no to už je iný príbeh.

POLOPRAVDA: Lukea Skywalkera v najnovšej časti čaká tragická smrť

V tomto prípade ide len o čiastočnú pravdu. Väčšina teórií smerovala totiž k tomu, že Luke zahynie v epickom súboji proti Snokeovi, alebo jeho bývalému učňovi Renovi. Áno, proti Renovi sa síce v záverečnej časti filmu naozaj postavil, no išlo iba o jeho duchovnú formu, ktorou sa snažil spomaliť postup Prvého Rádu. Takže sme nedostali žiaden epický súboj a ani tragickú smrť. Luke bol so svojím osudom zmierený, odišiel v pokoji a splynul so Silou.

LOŽ: Kylo Ren je agentom v utajení

Počuli ste už o teórii, podľa ktorej by mal byť mladý Ben Solo agentom Rebelov? Ak vám toto tvrdenie príde trochu pritiahnuté za vlasy, spomeňme si, že dokonca aj samotný Luke musel infiltrovať temnú stranu, aby úspešne zvrhol Palpatina. Podporovatelia onoho tvrdenia doposiaľ argumentovali napríklad aj tým, že Han Solo o Renovom utajení vedel a vďaka jeho zavraždeniu začal Snoke svojmu učňovi viac dôverovať. Inak povedané, slová, ktoré Ben Solo venoval svojmu otcovi Hanovi, mali byť údajne iba skrytou frázou. Po zavraždení samotného Snokea sa pravdivosť danej teórie stávala čoraz uveriteľnejšou. Agent predsa konečne splnil svoju misiu, však? No.. a potom sa Kylova pravá tvár ukázala v pravom svetle. A tým spadla ďalšia z mnohých teórií. 


PRAVDA: Luke odmietne trénovanie Rey

Toto sme jednoducho mohli všetci tušiť. Trailery nám napovedali svoje, no a taktiež tvrdenia Marka Hamilla hovorili samé za seba. Málokto si ale myslel, že Luke bude tvrdohlavý prakticky až do konca a Rey ponúkne iba tri jednoduché lekcie. Tie ale pre kompletný výcvik Jediho jednoznačne nestačia. Škoda. Pokiaľ by sa Yoda v duchovnej forme Skywalkerovi zjavil skôr, možno by sa Rey dostalo poctivého výcviku. Alebo vám táto verzia vyhovovala a ste radi, že Luke do bojov proti Prvému Rádu zasiahol iba prostredníctvom takzvaného "ghost force"?

LOŽ: The Last Jedi dá Carrie Fisher svoje posledné zbohom

Vzhľadom na to, že Carrie Fisher nás už navždy opustila, fanúšikovia Hviezdnych vojen si boli prakticky istí, že v najnovšej časti sa dočkáme jej srdcervúceho úmrtia. Scéna, v ktorej generálka Leia na poslednú chvíľu použila Silu a zachránila sa pred istou smrťou preto divákov jednoducho šokovala. Niektorí boli s týmto prevedením spokojní, iní ho však voči zosnulej Carrie Fisher považovali za veľkú neúctu. Zároveň sa v diskusiách často objavovali argumenty tvrdiace, že takto Sila jednoducho nefunguje a celá scéna je iba smutným fiaskom.

The Last Jedi potvrdilo viacero očakávaných teórií, no iné poslalo do zabudnutia dejín. Čo všetko už máme oficiálne overené?
Zdroj: Disney

PRAVDA: Luke sa v The Last Jedi pochváli novonadobudnutými schopnosťami

I keď asi každý z nás očakával, že ôsmy diel ponúkne v rámci bojov so svetelným mečom aj akčne naladeného Skywalkera používajúceho jeho rokmi nadobudnuté triky a schopnosti, dočkali sme sa aspoň tej druhej časti. Luke si v The Last Jedi s mečom síce nezabojoval, ale rozhodne nám ukázal, že po Star Wars VI jeho spojenie so Silou mimoriadne zosilnelo. Dostať sa prostredníctvom meditácie cez pol galaxie a zjaviť sa svojim priateľom i nepriateľom v duchovnej forme, ktorou sa mu podarilo zachrániť zvyšky Odboja? Tak to si zaslúži veľký potlesk.

LOŽ: S druhým dielom novej trilógie príde na plátna kín aj prefíkaný Lando Calrissian 


V The Force Awakens sme sa dočkali milovaných hrdinov, ako Han Solo, Chewie, Leia, Luke a podobne. Kde ale zostal obľúbený pašerák Lando Calrissian? Šetrili si filmári jeho postavu až na ďalší diel, aby do nás kúsky nostalgického šťastia dávkovali v menších množstvách? Určite áno. To si teda aspoň myslela veľká časť divákov, ktorá v osmičke s Landom jednoducho rátala hlavne z dôvodu, že sme jeho postavu spoznali v druhej časti pôvodnej trilógie. Išlo by jednoducho o symbolické gesto. Ale čo už, nestalo sa.

The Last Jedi potvrdilo viacero očakávaných teórií, no iné poslalo do zabudnutia dejín. Čo všetko už máme oficiálne overené?
Zdroj: Disney

PRAVDA: Na scéne sa objaví Yoda

V Novej Nádeji Yoda odmietal trénovať mladého Skywalekra, a preto do situácie zasiahok duch Obi-Wana. Kto ale teraz napraví rozum Skywalkerovi? Vzhľadom na fakt, že bývalý herec starého Kenobiho (Alec Guiness) je už po smrti a McGregorovu (Obi-Wan z minulej trilógie) tvár si azda filmári šanujú na jeho samotnú snímku, voľba bola jasná. Počas natáčania sa navyše povrávalo, že medzi štábom sa nachádzal aj Frank Oz (predstaviteľ Yodu), čo túto pravdepodobnú teóriu ešte viac zvýraznilo. A ako sa ukázalo, bola pravdivá. Boli ste s Yodovou prítomnosťou spokojní?

LOŽ: V novom diele si konečne posvietime na tajomných Knights of Ren

Nečakali ste ich aj vy? My veru áno, no v najlepšom prípade s nimi v súčasnej dobe možno rátať až v záverečnej časti trilógie. Teórie predpovedali, že Kylovi spolubojovníci by sa mohli dostať až k odľahlej planéte Ahch-To a napadnúť Skywalkera priamo v jeho tajnom úkryte. A popravde, takýto súboj so sveteľnými mečmi by sme si behom 150. minút skutočne zaslúžili. Predsa len, bitka proti Snokeovej stráži je na dve a pol hodinový Star Wars film jednoducho málo, nemyslíte? Verme, že nás Abrams v Star Wars IX konečne poteší ich prítomnosťou. A taktiež prítomnosťou viacerých súbojov so svetelnými mečmi, ktoré boli pre Hviezdne vojny odjakživa tak typické.

Domov
Zdieľať
Diskusia