Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. decembra 2017, 12:40
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Deadpool bez nadávok a Votrelec bez krvi po boku s Mickey Mouseom? Čo sa zmení so známymi značkami Foxu teraz, keď patria Disney?

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Disney kúpilo Fox za neuveriteľné prachy a mnohí filmoví fanúšikovia sa tak právom obávajú, čo sa stane s plánovanými projektami Foxu.

V roku 2005 vystriedal Bob Iger, vtedajší COO (President and Chief Operating Officer), Michaela Eisnera na pozícii CEO The Walt Disney Company. O rok na to dohliadol na akvizíciu Pixaru za 7,4 miliardy dolárov. V roku 2009 dohliadol na kúpu Marvel Entertainment za 4 miliardy dolárov (dnes by sa tá sumička slušne vyšplhala, čo poviete?), len aby o tri roky neskôr v roku 2012 kúpil Lucasfilm za 4,6 miliardy dolárov. Uff, tomu sa povie CEO. Všetko to pritom obstaral na jednotku, pod jeho vedením rástlo Disney doslova na každom fronte, pričom dohliadal aj na ich vlastnú produkciu, nehovoriac o neuveriteľne úspešných a originálnych animákoch. Iger sa do histórie Disney zapíše podobne tučnými písmenami ako samotný Walt Disney. 

A aby sme nezabudli, pred pár dňami svetu oznámil, že len tak mimochodom odkupuje aj 21th Century Fox za 52 miliárd dolárov (aj pár drobných). Všetky podstatné informácie o tomto obchode storočia nájdete v našom článku tu. Dnes sa budeme venovať tomu, čo zaujíma všetkých najviac. Ako kúpa Foxu štúdiom Disney ovplyvní série, ako X-Men, Avatar, Votrelec a podobne? Prídeme o odvážnejšie snímky a čo sa stane so seriálmi? Otázok je to mnoho, odpovedí máme ale bohužiaľ príliš málo. Budeme teda hlavne teoretizovať a dúfať, že nie sme ďaleko od pravdy (alebo práve naopak).

Deadpool bez nadávok a Votrelec bez krvi po boku s Mickey Mouseom? Čo sa zmení so známymi značkami Foxu teraz, keď patria Disney?
Zdroj: 20th Century Fox

Mnoho z vás sa až príliš zameriava na X-Men a iné série a nevidí možno rovnako veľký problém. Monopolizáciu v hollywoodskom BIG 6 (teda vlastne BIG 5) dnes riešiť nebudeme, ale čo-to si môžeme povedať aj o streamovacích službách. Možno ste zaregistrovali, že Disney do roku 2019 plánuje odstrániť všetok svoj obsah z Netflixu (komiksové seriály, ako Daredevil a Punisher pravdepodobne ostanú Netflixu). Prečo? Dôvod je jednoduchý. Na rok 2019 plánujú spustiť svoju vlastnú gigantickú streamovaciu službu, ktorá zatiaľ nenesie žiadne meno. Už teraz si však môžete byť istý, že čo sa rozsiahlosti obsahu týka, nebude mať konkurenciu. 

Disney vlastní, samozrejme, všetky svoje animáky, rodinné filmy, série a prakticky celú svoju produkciu počas celej histórie svojho fungovania. Pripočítajte si k tomu produkty Pixaru, Lucasfilmu a Marvelu a začne sa vám pomaly krútiť hlava. Už beztak sa posledné roky horlivo diskutuje o tom, že Disney je jednoducho niekde úplne inde a každá ďalšia akvizícia len potvrdzuje ich neuveriteľnú silu a postavenie na trhu. Konkurovať im nemôže nik, a tak sme aspoň boli radi za štúdiá Warner a Fox, ktoré sa nebáli naliať peniaze do riskantných projektov, vďaka čomu sme stále mohli chodiť do kina aj na niečo iné, než blockbustery a komiksovky. Síce sa to nie vždy vyplatilo (nikdy neprestaneme oplakávať Ritchieho Kráľa Artuša, nikdy!), no ten prísľub tu vždy bol. A to sa možno zmení, keďže Fox už patrí pod Disney a Warner takýmto projektom stiahol uzdu už minulý rok.
Deadpool bez nadávok a Votrelec bez krvi po boku s Mickey Mouseom? Čo sa zmení so známymi značkami Foxu teraz, keď patria Disney?
Zdroj: Disney/ABC Domestic Television/Netflix

Ešte predtým, než začneme rozoberať, čo bude s Foxom ďalej, vráťme sa k streamovacej službe od Disney. Okrem spomínaného obsahu pribudne do katalógu všetko, čo doteraz vlastnilo štúdio Fox, čo znamená neuveriteľne nabitý obsah. Avatar, Predátori, pôvodné Star Wars (všetky epizódy sú už pod jednou strechou, takže sa môžete tešiť na poriadnu Blu-ray edíciu, ale možno sa s ňou počká do Vianoc 2020, kedy bude Skywalkerova sága ukončená), Votrelec, Kingsman, Planéta opíc, Sám doma, Doba ľadová, Chipmunkovia, Die Hard (predsa len, chystá sa aj 6. diel s Willisom) a mnoho ďalšieho.

A to hovoríme len o sériách/franchise. Zarátať by sme sme teoreticky mohli aj Independence Day, ale druhý diel minulý rok sériu pravdepodobne navždy zakopal (koľká to škoda). Zabúdať nemôžeme ani na Percyho Jacksona, Narniu, Maze Runnera (ten o pár mesiacov končí, ale Disney pokojne môže natočiť spin-offy alebo v príbehu nejakým spôsobom pokračovať), Noc v múzeu a v neposlednom rade ani na skvelého Marťana, pre ktorého sa pripravuje "sequel" s názvom Artemis.

Deadpool bez nadávok a Votrelec bez krvi po boku s Mickey Mouseom? Čo sa zmení so známymi značkami Foxu teraz, keď patria Disney?
Zdroj: 20th Century Fox

Disney si príde na slušnú porciu sérií, z ktorých môže ťažiť. Ich streamovacia služba bude jednoducho extrémne bohatá. Nebude to však len o Disney a Foxe. Bob Iger sa už vyjadril v zmysle, že na ich službe uvidíme aj produkty iných spoločností. Teda v prípade, ak budú spĺňať podmienky a "vizáž" klasického Disney portfólia. Čo však so zvyškom? Kde si pozrieme Predátora a obsah pre dospelých? Aj pre to má už Disney odpoveď. Zvyšok produkcie vrátane budúcich počinov sa premiestni pod strechu ďalšieho streamovacieho "giganta" s názvom Hulu. Ten je síce v strate, ale to sa pravdepodobne zmení. A čo má vlastne Hulu spoločné s Disney?

Doteraz spoločnosť vlastnilo Disney z 30%, pričom 30% vlastnilo aj Fox či Comcast (NBC, Universal) a posledných 10% Time Warner. Po akvizícii 21th Century Fox však Disney vlastní majoritných 60% percent, a tak prakticky Hulu ovláda. Iger naznačil, že všetok dospelejší a R-kový obsah sa dostane v budúcnosti práve sem, takže to bude mať Disney pekne podelené. Pripravte sa jednoducho na to, že do roku 2020 budete možno potrebovať predplácať Netflix, novú streamovaciu službu od Disney, HBO a pravdepodobne aj Hulu. Tá investícia sa Disney časom jednoducho vyplatí.
Deadpool bez nadávok a Votrelec bez krvi po boku s Mickey Mouseom? Čo sa zmení so známymi značkami Foxu teraz, keď patria Disney?
Zdroj: 20th Century Fox

Ako to všetko ale ovplyvní už zabehnuté značky Foxu? Podľa môjho skromného uváženia len minimálne (aspoň zo začiatku). Divák až taký extrémny rozdiel nepocíti, prvé roky budú prechodné a už naplánované či natáčané snímky pravdepodobne ostanú bezo zmeny (aj keď na nejaký ten shotout k tomuto obchodu sa pravdepodobne môžeme tešiť v Deadpoolovi 2).

Nečudoval by som sa, keby Disney zasiahlo do Votrelčej série, s ktorou to ide dole vodou a pôjde ešte viac. Fox údajne chcelo Scotta od kormidla nadobro odstaviť, budeme teda veriť, že sa to snáď podarí Disney-mu. Je skutočne náročné odhadnúť, čo sa momentálne, respektíve posledné mesiace, deje v štúdiu Fox a do akej miery boli s touto zmenou oboznámení ich tvorcovia. Netušíme, ako rýchlo chce Disney privítať v MCU X-Men, netušíme, ako veľmi bude chcieť zmeniť filmové portfólium a politiku spoločnosti a... proste netušíme veľa vecí. 

Dá sa predpokladať, že Disney nebude vrážať toľko peňazí na rozpočty originálnych filmov a nebude dávať toľko priestoru odvážnejším tvorcom. Zabehnuté série by však teoreticky nemali pocítiť žiadnu "disneyfikáciu", aspoň nie zo začiatku. Rozhodne sa ale nemusíte báť, že uvidíme Votrelca či Deadpoola v PG-13. Pri druhom menovanom nám to už nakoniec potvrdil aj samotný Iger. Značky, ktoré zarábajú, nebudú potrebovať výrazné zmeny. Horšie to však už bude s tým zvyškom. Ťažko povedať, aký je osud Votrelcov či Planéty opíc, ktorá je síce geniálna aj v poslednom diele, no veľa nezarobila. Disney bude nasledujúce roky hlavne detailne analyzovať. Aj pripojenie X-Men do MCU, ktoré sa oficiálne ohlásilo hneď po oznámení obchodu, reálne pocítime možno v roku 2020 či neskôr. 

Deadpool bez nadávok a Votrelec bez krvi po boku s Mickey Mouseom? Čo sa zmení so známymi značkami Foxu teraz, keď patria Disney?
Zdroj: 20th Century Fox

Skutočne ide o obchod storočia, a tak k tomu logicky pristúpia aj všetci zúčastnení. Disney bude sledovať, čo vo Foxe funguje a naopak, ktoré projekty budú potrebovať zázračnú ruku Boba Igera a jeho najbližších. Cieľ Igera a spol. totiž nie je úplne zmeniť portfólio a politiku Foxu či zarobiť peniaze vynaložené na jeho kúpu behom desiatich rokov. Kým všetky tieto zmeny reálne pocítime, zabudneme aj na to veľké haló a v kine už pri úžasnom logu 20th Century Fox nebudeme ani rozmýšľať o tom, na čí film sa to vlastne pozeráme. 

Pravdou je, že nikto z nás si nevie predstaviť, čo sa v štúdiách momentálne skutočne deje a čo všetko sa zmení. Teraz to podľa mňa nevie ani nikto v Disney či Foxe. Myšiak ale Foxov nekúpil preto, aby ich pretvoril na svoje sesterské štúdio. Fox bude aj naďalej Foxom, možno sa v najbližších rokoch dočkáme menej originálnych a odvážnejších filmov, ale to by sa udialo postupne tak či tak, keďže tržby takýchto projektov aj naďalej klesajú. Hollywood je momentálne vo veľmi zložitej situácii a čoraz viac sa približujeme do bodu, kedy bude potrebovať ďalší veľký reštart. Všetci dobre vieme, o aký problém ide, takže sa mu dnes znova venovať nebudeme. Obchod storočia akurát všetko urýchli. O 5 rokov si však málokto spomenie, že to do tohto bodu smerovalo už dlho a čoraz rýchlejšie. Všetci budú viniť Disney, tí sa však na nás budú vyškierať z pozlátených víriviek. 

Deadpool bez nadávok a Votrelec bez krvi po boku s Mickey Mouseom? Čo sa zmení so známymi značkami Foxu teraz, keď patria Disney?
Zdroj: Marvel Studios

Ak sa však máme baviť o citeľných zmenách, tou prvou a najjasnejšou je príchod mutantov do MCU. Kedy, ako a s kým všetkým sa tak stane, to je napísané akurát tak vo hviezdach. Možno sa dočkáme preobsadení, možno sa kurz smerom k MCU nastaví už v najbližších dvoch rokoch, možno to však potrvá ďalších xy rokov, kým sa neukončí súčasná generácia mutantov. Marvel sa nemá kam ponáhľať. Stále majú množstvo plánov, nezakopli už dlhé roky a mutanti môžu byť vzpruha práve v momente, kedy diváci začnú ohŕňať nosom. Na druhej strane, DC nemá žiadne eso v rukáve a divákov stráca už na začiatku, takže Kevin Feige momentálne asi stále fetuje bonboniéry eufórie, keďže je jeho dieťatko zahojené na minimálne ďalšie dve dekády. 

Ja osobne si myslím, že spojenie týchto značiek ešte potrvá slušných pár rokov. Svety sa prepoja v najbližších rokoch, no postavy o sebe budú maximálne vedieť, nebudú sa však často stretávať. Výnimkou môžu byť crossovery s Deadpoolom či využitie pár postáv, ktoré doteraz patrili Foxu (hlavne záporáci či vesmírne postavy, ktoré sa hodia Jamesovi Gunnovi a spol. pri vytváraní Fázy 4 a 5, čím je prakticky poverený). A čo Wolverine? Na Hugha Jackmana asi môžeme definitívne zabudnúť. Aj keby chcel, Disney by neobetovalo dlhodobý plán a postupné začleňovanie mutantov do sveta MCU kvôli jednej tímovke Wolverina s Hulkom. Nehovoriac o tom, že by momentálne nedávala absolútne žiaden význam.

Deadpool bez nadávok a Votrelec bez krvi po boku s Mickey Mouseom? Čo sa zmení so známymi značkami Foxu teraz, keď patria Disney?
Zdroj: 20th Century Fox

Marvel jednoducho nezahodí do koša 10 rokov budovania univerza a vzťahov postáv kvôli uponáhľanému crossoveru mutantov, ktorý navyše nepotrebuje. Deadpool bude zarábať aj naďalej. X-Men séria bude produkovať ďalšie snímky (ostáva dúfať, že úspešné a kvalitné) a New Mutants sa v prípade kasového úspechu dočkajú aj tej vysnívanej trilógie. Čo z toho vyplýva? Že som v odsekoch vyššie jemne klamal. Začlenenie X-Men do MCU nemusí byť vôbec prvou citeľnou zmenou, ktorá vzíde z tohto obchodu medzi štúdiami. Práve naopak, môže to byť veľký triumf Marvel Studios o niekoľko rokov, ak to MCU vôbec bude potrebovať.

Taktiež sa ale môžem úplne mýliť a Feige a spol. už pár mesiacov alebo aj rokov (skutočne veľmi by nám pomohlo, keby sme vedeli, kedy presne boli títo ľudia s týmto obchodom oboznámení) plánujú 4. a 5. Fázu MCU spoločne s mutantami. Oficiálnym vyjadreniam veriť nemôžeme. Nakoniec, len pár mesiacov dozadu sme čítali rozhovory s Feigem, kedy tvrdil, že X-Men filmy robia svoju vlastnú vec, robia to dobre a Disney sa v najbližších rokoch nepokúsi odkúpiť ich späť. 

Dnešný článok môžete vlastne vnímať ako klasický príspevok do diskusie. Prakticky tu varíme z vody, keďže sa nemáme od čoho odraziť. Aj profesionálni analytici len predpokladajú a šúchajú sa po hlavách. Nič podobné sa v súčasnom Hollywoode ešte nestalo, a tak nikto netuší, aké to bude mať následky. Môžeme len tipovať a hádať podľa Igerových vyjadrení. Disney nás môže prekvapiť alebo aj naďalej hrať svoju hru. Byť trpezliví, veriť svojim tvorcom, zarábať miliardy a budovať produkčný plán trvajúci celé dekády. Nakoniec, aj tej Zootopie 2 sa jedného dňa dočkáme. A môžete si byť istí, že tá miliarda padne opäť.

Deadpool bez nadávok a Votrelec bez krvi po boku s Mickey Mouseom? Čo sa zmení so známymi značkami Foxu teraz, keď patria Disney?
Zdroj: Walt Disney Animation Studios

V najbližších rokoch, a vlastne, v budúcnosti celkovo sa môžete pripraviť na logo Disney svietiace takmer z každej strany. Myšiak vyložil všetky svoje karty na stôl. Trikrát hádajte, s akým veľkým úsmevom teraz strháva všetky žetóny do ruksaku a odchádza z kasína s jediným cieľom. Vrátiť sa tam s ešte väčším balíkom, ktorý premení na ešte väčšiu výhru. Kedy to bude, ako to bude prebiehať a čo všetko z toho vyplýva pre diváka, to je stále vo hviezdach, no rozhadzovať rukami, nadávať a obávať sa budúcnosti možno nie je až tak úplne na mieste.

Aj Spider-Man sa môže v jednom filme stretnúť s Deadpoolom. Nemusí to byť výlučne R-ko, no nemusí to byť ani PG-13 v najčistejšej podobe. Disney to nejako vymyslí, no a ak tam cesta nebude, nemusíme sa báť, že by to ohrozilo profitujúce značky. Netreba teda predčasne vešať hlavy. Na začiatok nás asi všetkých poteší, ak v novom Votrelcovi neuvidíme infantilné pokusy o vtipy, asi ako v prípade The Last Jedi, kedy to mnohým kazilo zážitok z filmu. Nový Predátor aj Deadpool budú R-ká, nový Votrelec bude na 90% taktiež stále R-ko a filmy sa budú natáčať aj naďalej. Akým štýlom, s akými tvorcami a či to bude s tvárou Disney citeľnou v každom zábere? Úprimne dúfam, že nie.

Tak skoro to však nezistíme.Stále je tu však šanca, že to pre nás, divákov, dopadne dobre. A tak predtým, než na Disney spustíme vlnu nenávisti, skúsme im dať šancu. Je to beh na veľmi dlhú trať, a rovnako ako to neuponáhľajú oni, nemali by sme ani my. 

Domov
Zdieľať
Diskusia