Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. októbra 2017 o 16:37
Čas čítania 0:00
Daniel Michalík

Idris Elba a Kate Winslet havarujú v horách a hľadajú cestu späť do civilizácie naprieč mrznúcou divočinou (Recenzia)

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Survival dráma o dvojici, ktorá prežije letecké nešťastie a ostane uviaznutá kdesi v horách, ďaleko od civilizácie.

Filmy s tematikou spoznávania neznámeho v divočine nám veľmi pekne približijú prírodu a jej tajomstvá, ktoré vedia cestovateľom na vlastnú päsť poriadne zavariť v živote. Často pri nich nemusíme vôbec rozmýšľať a ako diváci sa len prizeráme, ako postavy bojujú o svoj vlastný život. Snímka The Mountain Between Us sa od tejto myšlienky trochu odkloňuje, avšak prináša ďalšiu survival drámu, akých je v dnešnej dobe komerčných blockbusterov málo. Námetom sú tento raz dvaja stroskotanci so psom proti zasneženému horskému masívu plnému rôznych nebezpečenstiev. Dokázal počin od palestínskeho režiséra Hany Abu-Assada zabodovať po emocionálnej stránke a držať nás až do finále v napätí, ako to celé dopadne?
 
Dej nám približuje dvoch náhodných cestujúcich, ktorým sa kvôli búrke zruší let a neostáva im nič iné, než si nájsť alternatívnu cestu. Neurochirurg Ben (Idris Elba) a fotožurnalistka Alex (Kate Winslet) si najmú staršieho pilota a jeho malé lietadlo, avšak keďže smrť čaká na každom mieste, trojica havaruje kdesi vysoko v horách a začína sa boj o prežitie. Extrémne podmienky prinútia stroskotancov hľadať cestu k najbližšej civilizácii a postupom času sa medzi oboma vytvorí silné puto. Pomoc neprichádza, zranenia robia svoje, ale dvojica aj napriek tomu bojuje s divočinou a učí sa vzájomnej tolerancii, vďaka ktorej nájde v sebe silu, o ktorej ani len netušila. 
 
Idris Elba a Kate Winslet havarujú v horách a hľadajú cestu späť do civilizácie naprieč mrznúcou divočinou (Recenzia)
Zdroj: 20th Century Fox
 
Snímka samotná začína bez zbytočných omáčok a v prvých minútach stopáže nás ihneď zoznamuje s ústrednými protagonistami. Tí od prvého momentu pôsobia nadmieru sympaticky a hoci onedlho dostávame jednozáberovku s haváriou, ktorá nepôsobí stopercentne realisticky, od toho momentu si ich obľubujeme ešte viac. Idris Elba v role Bena nastupuje ako zdatný ochranca, avšak nemá potrebné odhodlanie, ako jeho partnerka Alex. Medzi obomi však funguje akási chémia, výborne sa na nich pozerá a ich skutky pôsobia realisticky, čo je v tejto žánrovke maximálne dôležité. Ich pozadie pred haváriou sa nám však odkrýva len z malej časti, a tým pádom je ich motivácia návratu akási nedotiahnutá. Na psovi vám bude záležať prinajmenšom rovnako, ako na hlavných postavách. Osobne si ale myslím, že Elba podal briliantný výkon a potvrdil svoju menovku talentovaného herca.
 
Scenéria a prostredie hôr je faktorom, ktorý vás odzbrojí na plnej čiare. Známky zeleného plátna tu veru nehľadajte. Kamera zachytáva panoramatické hory v celej svojej kráse a dostáva nás do dychberúcich miest vyzerajúcich, akoby na ne ešte nikto nevkročil. V spojení s decentnou réžiou dostávame solídnu cestu neznámou zasneženou pustinou, avšak nájde sa v nej aj pár nedostatkov. Mne tu v prvom rade chýbalo akési napätie a nepredvídateľné situácie, počas ktorých by som sa bál o postavy. Pozvoľné tempo sa mieša so slabým hudobným motívom, ktorý pôsobí, akoby sa len viezol na samotnom príbehu. Pri niektorých scénach vám však nebude všetko jedno, a keď si zoberieme film ako celok, absencia napätia a dejových zvratov vám nespôsobí, že budete nervózne držať operadlo sedadla.
 
Idris Elba a Kate Winslet havarujú v horách a hľadajú cestu späť do civilizácie naprieč mrznúcou divočinou (Recenzia)
Zdroj: 20th Century Fox
 
Druhým hlavným nedotiahnutým motívom je láska a vzťah medzi oboma postavami. Aby sme sa však neponorili do sféry spoilerov, naznačím len, že by sa Benovi a Alex hodilo odkryť spomenutú neprebádanú minulosť, ktorá je divákovi značne nedostupná. Z vyššie vymenovaných faktorov vám je už asi zrejmé, že kameň úrazu spočíva v scenári. Predvídateľnosť a snaha o nápravu upadnutia chémie medzi postavami na samotnom konci vedia pridať body do mínusovej kolónky. Dostávame majestátne predstavenie s vynikajúcimi hercami, avšak bez akéhosi výraznejšieho napätia a romantiky. Aj napriek tomu si myslím, že podobných filmov je v dnešnej dobe minimum a potrebujeme ich oveľa viac. Ak hľadáte príjemnú oddychovku s veľkolepým vizuálom, ľutovať nebudete. 6/10
Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia