Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. októbra 2017 o 20:19
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Film roka, zdrvujúco nádherné drámy, život Mečiara, návrat Jigsawa a kontroverzné mother! Na október v kinách nikdy nezabudneme

FILMY A SERIÁLY NOVÉ FILMY V KINÁCH (KINOPROGRAM)
Uložiť Uložené

Októbrová nádielka filmov nenechá vaše peňaženky bez ujmy.

Zase raz nadišiel čas, kedy si predstavujeme najzaujímavejšie kúsky premiérujúce v danom mesiaci. Vzhľadom na festivalovú sezónu majú kopec roboty distribútori ako ASFK či Film Europe. Aj tie a mnohé ďalšie pozdravujeme, keďže prinášať do kín filmy ako Štvorec, Brazil, Odrazy a ďalšie nie je jednoduché. Teraz sa však poďme pozrieť na 10 najočakávanejších filmov premiérujúcich v októbri.

1. Blade Runner 2049 - 5. 10.
Existuje snáď niekto, kto sa neteší? Teda okrem filmových snobov či ľudí, ktorí nepodporujú sequely alebo sci-fi. Pokračovanie Blade Runnera vyzeralo od začiatku úžasne. Pravdepodobne najlepší režisér súčasnosti za kormidlom, jeden z najlepších kameramanov histórie taktiež na palube, no a k tomu scenárista zodpovedný za pôvodný diel, ktorého dopĺňa autor scenára pre Logana? Nie, na účasť Forda, Leta a Goslinga nezabúdame, no už beztak to pôsobí ako vlhký sen každého fanúšika filmov, nehovoriac o látke ako takej. Prišli nádherné trailery, prišli skvelé prequelové kraťasy a prišli aj prvé dojmy recenzentov hovoriacich o najlepšom filme roka, z ktorého počas 2 hodín a 30 minút nespustíte oči. Bude to veľké a každý z vás by mal byť pri tom. 

2. O tele a duši - 5. 10. 
Endre a Mária pracujú na bitúnku. On má zmrzačenú ruku, ona zase dušu. Obaja už emočný život vzdali a bezcieľne sa pretĺkajú svojou existenciou. To všetko sa zmení, keď zistia, že sa im sníva rovnaký sen. Táto nadprirodzená skúsenosť im dá znovu chuť zabojovať o kúsok šťastia. Ich vzájomný vzťah od počiatočnej ignorácie prerastá v priateľstvo a nakoniec možno aj lásku. O tele a duši je perfektná dráma, o ktorej ste možno ani nepočuli, no rozhodne by ste kvôli nej mali obetovať tých pár eur. Viac sa dočítate v našej recenzii, kde snímku výrazne chválime.

3. Hora medzi nami - 5. 10

Dráma Hora medzi nami  The Mountain Between Us nám naservíruje príbeh dvoch preživších leteckej havárie (Idris Elba a Kate Winslet) a ich boj proti nástrahám nehostinného prostredia zasnežených hôr. Čaká nás romantika, ale hlavne budovanie dôvery a utužovanie vzťahov v nehostinných podmienkach. Či by ste film mali vidieť v kine? Na to vám možno odpovie samotný trailer.


4. Brazil - 5. 10. 

Kultová sci-fi dráma s prímesou čiernej komédie Brazil od Terryho Gilliama nás zavedie do technokratického sveta totalitnej spoločnosti. Je to svet plný absurdnej byrokracie, svet, kde má štátna moc pod dohľadom každého človeka. Nenápadný úradníček Sam Lowry z tejto pochmúrnej reality uniká hlavne do svojich snov, v ktorých je neohrozeným záchrancom krásnej ženy. Keď však zistí, že jeho vysnívaná žena skutočne existuje, vynaloží všetky svoje schopnosti, aby ju našiel. Tento cieľ sa však javí byť vďaka neľudskej mašinérii takmer nemožný. Viac v našej aktuálnej recenzii.


5. Snehuliak - 12. 10. 

V šikovne napísaných dielach severského autora Jo Nesba sa častokrát stretávame s postavou detektíva Harryho Holea, ktorý nie je žiadnym dokonalým vzorom ruky zákona. Pije, má svoje ťažké povahové črty, ale to mu nikdy nebránilo v jeho férovosti a zásadovosti. V rovnomennej filmovej adaptácii s názvom The Snowman/Snehuliak, ktorú natočil Tomas Alfredson (Let the Right One In) si hlavnú rolu strihne populárny Michael Fassbender (séria X-Men, Alien), ako vyššie spomínaný Harry Hole. Detektív v súčasnej dobe vyšetruje prípad zmiznutí a na pomoc mu prichádza nová pracovníčka Katrine Bratt (Rebecca Ferguson). Hole si začne v logických bodoch spájať sled odohrávajúcich sa udalostí a zisťuje, že jeho terajší prípad môže mať súvis s inými doposiaľ nevyriešenými zmiznutiami. Ide o prácu sériového vraha?


6. Štvorec - 12. 10. 

Očakávaný film talentovaného Rubena Östlunda ocenený Zlatou palmou v Cannes nám predstavuje kurátora múzea moderného umenia Cristiana. Ten momentálne chystá odvážny konceptuálny projekt nazvaný Štvorec. Ide o priestor 4 x 4 metre a vo vnútri platia medzi ľuďmi pravidlá úplnej rovnosti. Cristian však počas krádeže príde o peňaženku a mobil, a tak sa rozhodne ukradnuté veci získať späť. Spôsob, akým tak urobí však spôsobí totálny chaos. Nehovoriac už o samotnej výstave, ktorej pokus o mediálne zviditeľnenie spôsobí obrovskú dávku kontroverzie.


7. Mečiar - 12. 10. 

Autorka filmu Tereza Nvotová poňala spracovanie inak a výsledkom nie je len opis života jedného politika od jeho narodenia až po moment, kedy navždy odišiel zo scény. Dokumentaristka sa rozhodla rozobrať aj samotnú dobu a dopad Mečiarových rozhodnutí a "moci" na súčasnú spoločnosť ako takú. Sama tvrdí, že sa do tohto náročného projektu pustila preto, lebo ju zaujíma, aký je Mečiar človek a čo urobil so Slovenskom v čase, kedy bol suverénne najsilnejším mužom krajiny. Zaujímavosťou je, že samotná autorka sa do filmu vložila ako účinkujúca a zásadné okamihy histórie sa snaží približovať aj cez zábery zo svojho detstva a osobné asociácie. V dokumente nechýba ani podrobná prehliadka legendárnej Elektry, pričom sprievodcom je samotný majiteľ vily. Mečiarove výroky a skutky komentuje aj veľa politikov a novinárov, pričom za všetkých spomenieme Martina M. Šimečku, Mariána Leška, Milana Žitného či Fedora Flašíka. 


8. Geostorm - 19. 10. 
Réžie Geostormu sa ujal producent Hviezdnej brány (1994), Dňa nezávislosti (1996) či Godzilly (1998). Skúsenosti so žánrovo podobnými (sci-fi, katastrofické) snímkami teda Dean Devlin rozhodne má. Matka príroda je mocná, ale kráľ Sparty Leonidas (Gerard Butler) nie je tiež žiadnym béčkom, a tak si to títo dvaja rozdajú ako sa patrí. Po vytvorení komplikovanej siete satelitov na kontrolu podnebia a jeho ochranu sa  totiž systém obráti proti ľudstvu. Do toho samozrejme prichádza postava vedca, ktorého si zahrá Gerard Butler, aby tento satelitný program dal do poriadku a tým nás všetkých zachránil. Vo filme podľa všetkého nebudú chýbať mnohé apokalyptické zábery na ničenie našej obľúbenej planéty Zem. Pravdepodobne to nebude žiadne terno, ale fanúšikovia katastrofických filmov už v kinách nič tak veľké neuvideli a asi ani neuvidia. 

9. mother! - 19. 10.
O Aronofskeho mother! sme toho napísali už skutočne veľa. Aby aj nie, keď sa hovorí o jednom z najodvážnejších štúdiových filmov poslednej dekády a taktiež o najkontroverznejšej snímke minimálne tohto roka. Nebudeme zachádzať do spoilerov, a tak vás radšej presmerujeme na našu recenziu, kde nájdete všetky potrebné informácie. Dovtedy sa akurát pripravte na herecký koncert Javiera Bardema a Jennifer Lawrence, ktorí ako manželia rozpútajú hotové peklo, ktoré vám určite nebude po chuti. Mother! je filmom, ktorý musíte vidieť v kinách.

Odporúčané
V máji budú v kinách 3 najväčšie filmy roka s Mad Maxom, Planétou opíc a Kaskadérom. Začína sa grandiózna blockbusterová sezóna V máji budú v kinách 3 najväčšie filmy roka s Mad Maxom, Planétou opíc a Kaskadérom. Začína sa grandiózna blockbusterová sezóna 27. apríla 2024 o 16:30


10. Jigsaw - 26. 10.
8 rokov po poslednom diele uvidíme v kinách pokračovanie hororovej série Saw, ktoré buďto nakopne producentov k ďalším častiam alebo značku pochová na neurčito (kým nepríde nejaký ten reštart). Je teda ja na vás, či sa chcete s nepríjemnými formami trestov nie príliš čestných ľudí stretávať v kinách aj naďalej.


Jigsaw
 alias John Kramer (Tobin Bell) je desať rokov po smrti a všetci teda môžu pokojne spávať. Alebo nie? Začínajú sa objavovať zohavené telá a všetky stopy smerujú práve k nášmu sadistickému psychopatovi, ktorý sa rád hrá. O nový zárez sa postarala dvojica Michael a Peter Spierigovci, na scenári spolupracovali aj overení Leigh Whannell (napísal prvé tri diely Saw aj sériu Insidious) a James Wan.

Okrem týchto kúskov uvidíme aj animák My Little Pony, chválenú francúzsku drámu 120 BMP, rovnako tak podarený film Good Time s Pattinsonom, 4-hodinovú drámu Tá, ktorá odišla, Odrazy, Krotká či Western. Pre najmenších je tu animák Esá z pralesa, pre ľudí vyhľadávajúcich komédie zase Alibi na mieru. Zabudnúť nemôžeme ani na Bajkerov z Česka či nového Hanekeho v znení Happy End. Na čo zájdete vy?

Domov
Zdieľať
Diskusia