Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. augusta 2017, 16:16
Čas čítania 0:00
Slavomír L.

Zem sa zahalí do tmy. 21. augusta nastane zatmenie storočia, ktoré bude vysielať aj NASA

ZAUJÍMAVOSTI SLNKO
Uložiť Uložené

Celý svet zažije zatmenie Slnka, ktoré je prírodným fenoménom aktuálneho storočia.

Zatmenie Slnka je fascinujúci prírodný jav, ktorý láka pozornosť astronómov, vedcov, ale aj širšej verejnosti. Nastáva vtedy, keď sa Mesiac dostane do spoločnej priamky so Zemou a Slnkom, čo spôsobí jeho čiastočné alebo úplne zatmenie. Jav úplného zatmenia má najdlhšiu periodicitu, konkrétne 18 mesiacov a je vždy najlepšie pozorovateľný z odlišných častí Zeme. Práve preto je dátum 21.august označovaný za deň Zatmenia storočia.

Zem sa zahalí do tmy. 21. augusta nastane zatmenie storočia, ktoré bude vysielať aj NASA
Zdroj: www.anandastrology.com

Mnohé prírodné úkazy podobného typu majú veľký dopad aj na fungovanie Zeme a výnimkou nebude ani augustové zatmenie Slnka. Vedci sa zhodujú, že hlavne zvieratá sú veľmi citlivé na podobné fenomény. Na základe toho predpokladajú určité výkyvy v ich správaní. Z predošlých rokov je známe, že hlavne primáty, slony, žirafy, vtáky a plazy sa správajú nevyspytateľne.

Predsa len, pre zvieratá je krátkodobé, no náhle „zmiznutie“ Slnka mätúce, mnohé sa napríklad začnú ukladať na nočný spánok, iné zas urýchlene hľadajú úkryt pred tmou a ochladením, zatiaľ čo nočný hmyz začína byť aktívny. Včely prestávajú bzučať a motýle prakticky zmiznú z dohľadu, na druhej strane také kravy podľa všetkých dostupných informácií zatmenie vôbec neriešia.

Odporúčané
Vymeň kokosový olej a kyslú smotanu za prípravky, ktoré ťa naozaj ochránia proti slnku Vymeň kokosový olej a kyslú smotanu za prípravky, ktoré ťa naozaj ochránia proti slnku 17. júla 2019, 11:03

Nielen zvieratá sa však počas zatmenia správajú trochu inak ako po všedné dni. Existujú ľudia, ktorí sú označovaní ako „eclipse chasers“, v preklade teda tí, ktorí nasledujú zatmenia. Neváhajú precestovať aj stovky kilometrov do krajín a miest, kde je v konkrétny dátum zatmenie Slnka pozorovateľné. Všetci, ktorí sa považujú za týchto vášnivých pozorovateľov opisujú tento zážitok ako neskutočný, unikátny, prekrásny, inšpirujúci a pre niektorých dokonca aj návykový. Asi na tom skutočne niečo bude, pretože mnohí z nich absolvovali takéto dobrodružstvo už 10, 20, či dokonca viac ako 30 krát.

Kedy, kde a ako môžeme pozorovať zatmenie?

Zatmenie Slnka vždy vidno na niektorých miestach lepšie, zatiaľ čo inde takmer vôbec. Tento rok sú tými najšťastnejšími obyvatelia Severnej Ameriky (ako inak), ktorí budú môcť sledovať toto prírodné predstavenie v jeho celej dĺžke 2-och minút a 40 sekúnd. Keďže v dotazníkoch sa viac ako 51 % Američanov vyjadrilo, že budú jav sledovať, tak sa začali vo veľkom predávať okuliare so špeciálnym solárnym filtrom, ktoré ochránia oči pred priamym pozeraním sa do Slnka. Niektoré inštitúcie, ako napríklad knižnice a ZOO nachádzajúce sa na trase zatmenia ich budú pre návštevníkov dokonca ponúkať zadarmo.

Zem sa zahalí do tmy. 21. augusta nastane zatmenie storočia, ktoré bude vysielať aj NASA
Zdroj: edition.cnn.com

Nanešťastie u nás na Slovensku sa zatmenie Slnka nebude dať pozorovať voľným okom.

Pre tých, ktorí práve v tomto dátume nemajú cestu okolo USA si špeciálny program pripravila aj NASA. 21.augusta od 18:00 CET (Central European Time) spustí štvorhodinové živé vysielanie Zatmenia storočia z rôznych oblastí a kútov USA, aby si ho všetci mohli užiť naplno. 

Link na živý prenos NASA

Domov
Zdieľať
Diskusia