Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. augusta 2017, 10:35
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Slovenský vedec objavil nový druh hada. Meter dlhý plaz je medzinárodným úspechom

ZAUJÍMAVOSTI SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Vďaka Danielovi Jablonskemu poznáme druh Natrix helvetica.

Už od roku 2013 pracoval slovenský výskumník z Univerzity Komenského Daniel Jablonski s tímom nemeckých a švajčiarskych vedcov na genetickej analýze viac než 1 300 hadov a dospeli k zaujímavému výsledku. Na Slovensku nie je veľmi náročné uvidieť užovku obojkovú (Natrix natrix). Genetické výskumy však ukazujú, že užovky obojkové žijúce v oblasti Francúzska, Talianska, Švajčiarska a Spojeného kráľovstva sú v skutočnosti samostatným druhom. Objavený bol tak nový had Natrix helvetica, po anglicky barred grass snake. Doslovný preklad z latinčiny do slovenčiny by bol užovka švajčiarska.

Natrix helvetica

Slovenský vedec objavil nový druh hada. Meter dlhý plaz je medzinárodným úspechom
Zdroj: Bernard Dupont | wikimedia

Nový druh hada sa vyskytuje predovšetkým v rozmedzí medzi Pyrenejami a riekou Rýn, no exempláre sa našli aj v severných častiach Spojeného kráľovstva. Žije blízko pri vode a na rozdiel od užovky obojkovej, ktorá je olivového sfarbenia, má hnedú farbuNatrix helvetica je navyše postriekaná čiernymi škvrnami. Je bežné, že dosahuje dĺžky až jeden meter, loví predovšetkým ryby a obojživelníky, podobne ako užovky fŕkané. Danielovu prácu teraz publikujú mnohé vedecké magazíny.

Mladý vedec Daniel Jablonski

Slovenský vedec objavil nový druh hada. Meter dlhý plaz je medzinárodným úspechom
Zdroj: .danieljablonski.com
Domov
Zdieľať
Diskusia