Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. augusta 2017, 15:18
Čas čítania 0:00
Samuel Majdek

Refresher Leto #4: Toto sú dôvody, prečo je Trnava mestom pre mladých

REFRESHER REFRESHER LETO TRNAVA
Uložiť Uložené

Navštívili sme Slovenský Rím. A mal by si tak urobiť aj ty.

Keď sme sa v rámci projektu Refresher Leto presúvali od najvýchodnejšej obce Slovenska po našej krajine naspäť na západ, videli sme toho naozaj veľa.

Ako ste už mohli vidieť v našich vlogoch, krásne prírodné scenérie striedali mestá, v ktorých sme navštívili rôzne kultúrne pamiatky a atrakcie.

Jedným z miest, ktoré nám počas tohto trojtýždňového dobrodružstva utkvelo v pamäti, je Trnava. Myslíme si, že ak niektoré z miest na Slovensku stojí za návštevu, Trnava je určite tá správna voľba. Prečo? Čítaj ďalej a dozvieš sa.

Malý Rím

 

Po príchode do Trnavy sme sa ubytovali v malom útulnom hoteli London v centre mesta na Kapitulskej ulici a ihneď sme sa pustili do objavovania.

Toto krajské mesto na západe Slovenska si právom vyslúžilo prezývku Malý Rím. Ihneď, ako sa človek blíži k historickému centru mesta, do očí mu udrú všadeprítomné veže. Dokopy je ich 27 a vytvárajú tak spolu s mestským opevnením perfektnú historickú atmosféru.

O tom sme sa pri vstupe do centra presvedčili aj my. Hoci sa tu môžeš pokochať poriadnym kusom histórie, samotné mesto (narozdiel od veľa iných na Slovensku) v minulosti určite nezaspalo.

Odporúčané
FOTO: Manželia v Trnave vybudovali apartmány v renesančnej 400-ročnej budove. Na stenách našli skrytý „poklad“ FOTO: Manželia v Trnave vybudovali apartmány v renesančnej 400-ročnej budove. Na stenách našli skrytý „poklad“ 2. februára 2024, 16:30

Je vidieť, že je v záujme mesta zveľaďovať verejné priestranstvá a vytvárať nové možnosti pre mladých ľudí. Na hlavnej pešej promenáde, ktorú mimochodom preslávil aj známy hashtag #TRNAVA, sa to hmýri zeleňou. Na Trojičnom námestí nás naopak príjemne prekvapil veľký kvetinový záhon.

Refresher Leto #4: Toto sú dôvody, prečo je Trnava mestom pre mladých
Zdroj: welinna.com

Priamo na námestí si sadáme do kaviarne Thalmeiner, ktorá je podľa miestnych široko ďaleko najlepšia. Z terasy si pri šálke dobrej kávy vychutnávame pohľad na okolité budovy a ulice plné ľudí.

Thalmeiner rozhodne nie je jedinou zaujímavou kaviarňou v centre Trnavy. Na odporúčanie mnohých ľudí skúšame ďalšie zaujímavé miesto s názvom Synagóga Café.

Ako sa píše na stránke kaviarne, ortodoxná synagóga bola v Trnave postavená v 19. storočí. Jednoduchá stavba bez veží pôsobí podľa zvyklostí navonok skromným dojmom, jej vnútro však návštevníkovi ponúka impozantný zážitok. Zážitok, ktorý úzko súvisí s priestorom.

S cieľom sprístupniť túto pamiatku širšej verejnosti a obohatiť kultúrny život v meste Trnava vznikla v jej priestoroch kaviareň, v rámci ktorej budú prebiehať akcie rôzneho charakteru.

Okrem skvelej kávy a zákuskov si tu po novom môžeš vychutnať aj skvelé miešané drinky. Návštevu určite odporúčame. Takéto niečo sme na Slovensku ešte naozaj nikdy nevideli.

Refresher Leto #4: Toto sú dôvody, prečo je Trnava mestom pre mladých
Zdroj: welinna.com

Malé rodinné vinárstva  

 

Za našimi ďalšími zážitkami sme vycestovali do neďalekej dedinky s názvom Suchá nad Parnou. Nachádzajú sa tu dve malé rodinné vinárstva, ktoré sa na miesto kvantity zameriavajú na kvalitu.

Odporúčané
Patrik Hanzel z Akademie: Na rozdiel od Singapuru na Slovensku by stánok s kuraťom michelinskú hviezdu nikdy nedostal Patrik Hanzel z Akademie: Na rozdiel od Singapuru na Slovensku by stánok s kuraťom michelinskú hviezdu nikdy nedostal 1. februára 2024, 8:30

Prvým z nich bolo vinárstvo Magula, ktoré je od roku 2015 certifikovaným výrobcom bio vína. Vladimír Magula ml. nás sprevádzal na prechádzke pomedzi vinice vo Vlčej doline  a vysvetlil, čo všetko vstupuje do procesu, ktorého výsledkom je kvalitné víno.

To sme mali možnosť aj degustovať. Okrem skvelej chuti nás rozhodne zaujal aj prepracovaný dizajn.

Refresher Leto #4: Toto sú dôvody, prečo je Trnava mestom pre mladých
Zdroj: welinna.com

Druhým vinárstvom, ktoré sme v Suchej nad Parnou navštívili, bolo malé rodinné vinárstvo Terra Parna. Postarala sa o nás pozitívne naladená Ivanka, ktorá nám vysvetlila, čo je jej úlohou v tomto zaujímavom rodinnom biznise. Všetko sa dozvieš vo vlogu na našom YouTube kanáli už čoskoro.

Do nádherných priestorov tohto vinárstva môžeš prísť na degustáciu aj ty, stačí navštíviť webstránku a dohodnúť si termín.

Refresher Leto #4: Toto sú dôvody, prečo je Trnava mestom pre mladých
Zdroj: welinna.com

Nechýba ani šport a večerné akcie

 

V Trnave a jej okolí si na svoje prídu aj športovci. My sme pre tentokrát vyskúšali Golf v golfovom klube Golf Trnava, ktorý bol založený v roku 2011

O čom sme sa sami presvedčili, odpalisko je určené aj pre úplných začiatočníkov a skúsení inštruktori radi a s ochotou všetko začínajúcim hráčom vysvetlia. Na svoje si tu samozrejme prídu aj profesionálni hráči, ktorí tu počas našej návštevy rovnako trénovali golfový odpal.  

Odporúčané
Pýtali sme sa slovenských stredoškolákov, koho by volili. Odpovede nás zaskočili Pýtali sme sa slovenských stredoškolákov, koho by volili. Odpovede nás zaskočili 27. septembra 2023, 15:35

Na záver je možné občerstviť sa v malej kaviarničke priamo v areáli. Zaujímavosťou je fakt, že okrem bežného golfu si tu môžeš s kamarátmi zahrať dokonca aj FootGolf, čo znie ako poriadna výzva, že?

Refresher Leto #4: Toto sú dôvody, prečo je Trnava mestom pre mladých
Zdroj: welinna.com

V Trnave nie je nuda ani večer. Okrem viacerých nočných klubov sú tu organizované aj akcie pod holým nebom. My sme mali v rámci akcie Proma Frajder štastie na interpretov ako Tono S. či Fallgrapp, ktorí pred davom zvedavých ľudí vystúpili v Sade Antona Bernoláka.

Ako sme spomenuli na začiatku článku, v Trnave rozhodne je čo objavovať a toto mesto si určite zaslúži prívlastok “pre mladých“. Mestom nas sprevádzali milí ľudia z organizácie Región Tirnavia.

Ďakujeme partnerovi projektu Telekom, ktorý nám poskytol pripojenie na 4G internet počas celej našej cesty.

Refresher Leto #4: Toto sú dôvody, prečo je Trnava mestom pre mladých
Zdroj: welinna.com

Domov
Zdieľať
Diskusia