Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. augusta 2017, 15:34
Čas čítania 0:00
Michaela Š.

Preč s ramennými vypchávkami! Svetová módna ikona Donna Karan dala ženskému telu dýchať

MÓDA
Uložiť Uložené

Život návrhárky a jej cesta ku sláve.

Donna Karan je jedna z najznámejších návrhárok na svete. Určite ju poznáš i pod značkou DKNY, a teda Donna Karan New York. Máš od nej hodinky, kabelku, parfém či oblečenie? Čo ale všetko vieš o jej živote?

Preč s ramennými vypchávkami! Svetová módna ikona Donna Karan dala ženskému telu dýchať
Zdroj: StockSnap/pixabay.com

Narodila sa v New Yorku v októbri 1948. K tomu, aby sa stala návrhárkou mala prakticky predpoklady. Jej mama pracovala ako modelka a jej nevlastný otec bol krajčír. Popri dospievaní si Donna kreslila svoje prvé návrhy a pracovala v miestnom butiku. Dostala sa na prestížnu návrhársku školu Parsons School od Design. Nielen škola, ale aj šikovnosť jej pomohli získať letnú brigádu u uznávanej Anne Klein. Neostalo to však len pri nezáväznej práci. Donna sa postupne vypracovala na hlavnú návrhárku a neskôr zastúpila miesto po Anninej smrti.

Bola veľmi cieľavedomá a všetko zvládala aj popri dieťati a manželstve s Markom Karanom. Ich vzťah dlho nevydržal a v roku 1984 sa rozviedli. Neskôr spoznala svoju druhú veľkú lásku, sochára a maliara Stephena Weissa, ktorý stál po jej boku a podporoval ju. V roku 1985 sa rozhodla ísť vlastnou cestou a opustila prácu Anne Klein. Vytvorila si svoju prvú ženskú módnu kolekciu. Neuznávala kostýmy s ramennými vypchávkami. Chcela, aby ženské telo pekne vyniklo a nemuselo sa za ničím skrývať. Zaviedla novú módu, ktorá bola doslova oslobodená od iných predošlých kúskov. O tri roky neskôr vznikla značka DKNY, určená ešte stále len pre ženy a v roku 1992 aj pre mužov. Oblečenie nebolo tak drahé, chcela, aby si ho mohli dovoliť aj bežní ľudia.

Preč s ramennými vypchávkami! Svetová módna ikona Donna Karan dala ženskému telu dýchať
Zdroj: David Shankbone/www.flickr.com

V roku 2001, keď jej druhý manžel zomrel, predala svoje DKNY Moet Hennessy Louis Vuitton za niekoľko stoviek miliónov dolárov. Avšak, stále pracuje pre svoju bývalú značku ako návrhárka.

Ak by si chcel vedieť viac o jej detstve, románoch, materstve či úspešnej kariére niečo viac, prečítaj si od nej knihu Moja cesta, ktorú iste zhltneš na prvý šup.

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia